Skocz do zawartości

Ceny Ziemniaka sezon 2019/2020 - Notowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zadowolony z sytuacji

Powiem wam z perspektywy producenta, handlarza i detalisty jednocześnie. Takie ceny jak w tym roku powinny trzymać się cały czas. Zysk ma producent, handlarz i ten co sprzedaje w detalu. Ja w tym roku biorę za ziemniaki 4 razy więcej niż w tamtym roku, a na handlowym ziemniaku mam przebicia na hurcie tyle ile w tamtym roku brałem za cały worek. Natomiast w detalu mam drugie tyle przebicia(W ubiegłym roku zaledwie kilka złotych). Aby tylko utrzymało się to na równym poziomie to będzie GIT.

Gość hobbysta
W dniu 9.09.2019 o 14:46, Gość Michał rybitwy napisał:

Przestań fantazjowac NIK Ci tyle teraz nie da. Chyba że na targu stoisz i masz dwa worki to dają nawet 3 zł za kg

Hmm.. to dziwne, bo właśnie tyle (2zl) biorę za hurt, mały co prawda ale hurt. W tym roku jak co roku ok 10ha. Sam sobie odpowiedz czy to drobnica, czy nie. Na miarę swoich możliwości, nigdy w ciemno. Guzik mnie obchodzi co kto o mnie myśli. Robię swoje i jak jest możliwość zarobku to głupi tylko nie skorzysta...

W dniu 11.09.2019 o 16:04, Gość hobbysta napisał:

Hmm.. to dziwne, bo właśnie tyle (2zl) biorę za hurt, mały co prawda ale hurt. W tym roku jak co roku ok 10ha. Sam sobie odpowiedz czy to drobnica, czy nie. Na miarę swoich możliwości, nigdy w ciemno. Guzik mnie obchodzi co kto o mnie myśli. Robię swoje i jak jest możliwość zarobku to głupi tylko nie skorzysta...

A jak u ciebie z plonem?

18 minut temu, Darekspire napisał:

To co się dzieje na rynkach z ziemniakiem to przechodzi ludzkie pojęcie. 80% ziemniaka zagranicznego.. i zarobi człowiek godne pieniądze? Nie!!

Handlarz chce zarobić... Mam znajomego co z Ukrainy po 1,1 zł/kg ciągnie z dostawą.

Mysle koncem listopada a moze wczesniej wszystko sie ustabilizuje. Bo jeszxze jest  jak widac wielu co nie potrafia szanowac swojej pracy. A 2 duzo idzie przemyslu na gielde bo cena w skupie niska. Takze coniektorzy sue najedza

kolego jaka AGROUNIA dziady z Orzezyna  chcieli się pokazać pokrzyczeć poczuci się ważnymi Jk mu przy,,,,li kare za palenie opon to mu sie polityki odechciało  Kapusta płaci ziemniak tez hołota chłopska się rozpierzchła i czeka na słaby rok żeby łby podniesc

Na wiosnę max 10 zł za worek zejścia zero tak to widze a ten co widzi 50zl niech trzyma ostro bo cena zależy od popytu i podaży a nie tylko od tego ze Zenkowi nie wypalił ziemniak ale u Helmuta w Bawarii jest 60 ton z ha  i chetnie tira do Polski pości poza tym ziemniak wcale nie musi królować na polskim stole. 

E takie putolenie moze nie będą po 50 zloty ale.  minimum 25 zloty za worek w hurcie bedzie zadowalajace dla wszystkich pozdrawiam ,ja osobiscie wydajności nie mam 7 razy pryskane a hektarow bardzo dużo ok 20 ton handlowego z hektara