Gość pankracy Napisano 5 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopada 2020 2 godziny temu, Gość Piotr napisał: Jest tu pewna grupa, ktora wyznaje filozofie, ze ma byc ta jak bylo, czyli gieldy, kiepski towar, male gospodarstwa, lapowki itd., a jesli nie to z Kolodziejczakiem drogi blokowac, ja uwazam ze tezeba sie dostosowac, a jak sobie poradzisz to zyjesz lepiej niz wczesniej mimo, ze czasem cos nie wyjdzie. Przepraszam tych ktorzy poczuli sie urazeni, napisze jak poszla sprzedaz... czyli według Ciebie Kolodziejczak źle robi ze jest za chłopami.Ze trzeba sie dostosować co uchwala sejm.Czyli u nas uboju rytualnego ma nie być ale w innych krajach unijnych może być Czyli u nas pasz GMO ma nie być ale z Brazylii możemy eksportować wołowine co GMO było pasione.Czlowieku takim mysleniem twoim i tego pisu stajemy się niekonkurencyjni w EU a co dopiero na rynkach Swiatowych.Chyba masz za dużo ziemi i z samych dopłat przezyjesz i ci wszystko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kkkk Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 14 godzin temu, Gość Piotr napisał: Jest tu pewna grupa, ktora wyznaje filozofie, ze ma byc ta jak bylo, czyli gieldy, kiepski towar, male gospodarstwa, lapowki itd., a jesli nie to z Kolodziejczakiem drogi blokowac, ja uwazam ze tezeba sie dostosowac, a jak sobie poradzisz to zyjesz lepiej niz wczesniej mimo, ze czasem cos nie wyjdzie. Przepraszam tych ktorzy poczuli sie urazeni, napisze jak poszla sprzedaz... ziooom pisze że 6 LISTOPADA zaczyna kopać ziemniaki a wy dostajecie ataku gorączki , u mnie w okolicy 6 listopada kopią ale Ci co mają nie 30 hektarów tylko 630 , a kiepski towar to jest w marketach jutro pójdę i zrobię zdjęcia ziemniaków z marketów jak tam wyglądają ziemniaki i wkleję zdjęcia z każdego z okolicy mają poziom wyrównany zanim rolnictwo się opłacało to moje świnie by tego nie zjadły co dopiero sprzedawać to ludziom , ziemniak w tym sezonie kosztuje 20 groszy a w przyszłym będzie kosztował 8,5 grosza bo każdy będzie chciał się odbić więc nie piszcie że sezon jest stracony tylko 3 już są wartę mniej niż zero , i odpowiadając na atak nie mam do kolegi żalu że posadził tyle ziemniak tylko jestem z niego dumny dzięki niemu i takim jak on firmy produkujące ziemniak mają pieniądze na rozwój nowych odmian co daje przyszłość tej gałęzi rolnictwa , tylko że dopiero w roku 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 2 godziny temu, Gość kkkk napisał: ziooom pisze że 6 LISTOPADA zaczyna kopać ziemniaki a wy dostajecie ataku gorączki , u mnie w okolicy 6 listopada kopią ale Ci co mają nie 30 hektarów tylko 630 , a kiepski towar to jest w marketach jutro pójdę i zrobię zdjęcia ziemniaków z marketów jak tam wyglądają ziemniaki i wkleję zdjęcia z każdego z okolicy mają poziom wyrównany zanim rolnictwo się opłacało to moje świnie by tego nie zjadły co dopiero sprzedawać to ludziom , ziemniak w tym sezonie kosztuje 20 groszy a w przyszłym będzie kosztował 8,5 grosza bo każdy będzie chciał się odbić więc nie piszcie że sezon jest stracony tylko 3 już są wartę mniej niż zero , i odpowiadając na atak nie mam do kolegi żalu że posadził tyle ziemniak tylko jestem z niego dumny dzięki niemu i takim jak on firmy produkujące ziemniak mają pieniądze na rozwój nowych odmian co daje przyszłość tej gałęzi rolnictwa , tylko że dopiero w roku 2023 No to jesteś dobrym analitykiem, przewidujesz ceny z dokładnością do 0.5 grosza. Gratuluję tęgiego umysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 Czytam te wszystkie komentarze i odnoszę wrażenie jak bym słuchał mojego szwagra, który uprawia ziemniaki odkąd pamiętam. Ostatnio przy stole napierdzielał na sieci, że nie kupują od zwykłych rolników ziemniaków tylko od handlarzy, że on by mógł zaopatrywać wszystkie sklepy w Wieluniu i okolicy. Zapytałem go a gdzie wtedy mają sprzedawać jego sąsiedzi, odpowiedział że go to nie interesuje. Zaproponowałem mu żeby pakował worki po 25 kg i zrobił fito to kupię nie tylko od niego ale z całej okolicy wszystkie ładne ziemniaki. Opowiedział, że nie będzie zmieniał dla mnie worków bo całe życie pakuje po 15 kg i tak zostanie. Wniosek z tego, że niektórzy ludzie są nie reformowalni, nie zauważają zmian twierdząc że całe życie tak robili i tak będą robić nadal ale my HANDLARZE, którzy eksportują ziemniaka za granicę nic z tym nie zrobimy i nie piszcie, że przemytnicy wożą ziemniaki na Słowację czy do Rumunii pod kapustą czy buraczkami bo to nie ma nic wspólnego z normalnym eksportem. Cena w tym roku powoduje to, że możemy rywalizować na rynkach poza UE z Białorusią czy Litwą ale co z tego jak nie można kupić ładnego towaru z badaniami i odpowiednio zapakowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Blazej Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 2 godziny temu, Agrokom Trade napisał: Czytam te wszystkie komentarze i odnoszę wrażenie jak bym słuchał mojego szwagra, który uprawia ziemniaki odkąd pamiętam. Ostatnio przy stole napierdzielał na sieci, że nie kupują od zwykłych rolników ziemniaków tylko od handlarzy, że on by mógł zaopatrywać wszystkie sklepy w Wieluniu i okolicy. Zapytałem go a gdzie wtedy mają sprzedawać jego sąsiedzi, odpowiedział że go to nie interesuje. Zaproponowałem mu żeby pakował worki po 25 kg i zrobił fito to kupię nie tylko od niego ale z całej okolicy wszystkie ładne ziemniaki. Opowiedział, że nie będzie zmieniał dla mnie worków bo całe życie pakuje po 15 kg i tak zostanie. Wniosek z tego, że niektórzy ludzie są nie reformowalni, nie zauważają zmian twierdząc że całe życie tak robili i tak będą robić nadal ale my HANDLARZE, którzy eksportują ziemniaka za granicę nic z tym nie zrobimy i nie piszcie, że przemytnicy wożą ziemniaki na Słowację czy do Rumunii pod kapustą czy buraczkami bo to nie ma nic wspólnego z normalnym eksportem. Cena w tym roku powoduje to, że możemy rywalizować na rynkach poza UE z Białorusią czy Litwą ale co z tego jak nie można kupić ładnego towaru z badaniami i odpowiednio zapakowanego. Jakbyś chciał zapłacić uczciwie to miałbyś towar a jak chcesz żeby chłop miał wszystkie certyfikaty zrobił fito towar Wy sortował zapakował spaletyzowal a Ty z łaska zaoferujesz mu 0,20 groszy i pewnie jeszcze płatność 14 dni noto sory bat nihujaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 59 minut temu, Gość Blazej napisał: Jakbyś chciał zapłacić uczciwie to miałbyś towar a jak chcesz żeby chłop miał wszystkie certyfikaty zrobił fito towar Wy sortował zapakował spaletyzowal a Ty z łaska zaoferujesz mu 0,20 groszy i pewnie jeszcze płatność 14 dni noto sory bat nihujaa Tego nawet nie warto komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, Agrokom Trade napisał: Tego nawet nie warto komentować. To skomentuj ile płacisz i okaże się kto ma racje. Edytowane 6 Listopada 2020 przez IGRiT Usunięto inwektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asad Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 A czy ktoś może powiedzieć skąd to duże zainteresowanie ziemniakiem? Po ile wołacie za ziemniaka z fito? Żółtego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ggg Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 5 godzin temu, Agrokom Trade napisał: Czytam te wszystkie komentarze i odnoszę wrażenie jak bym słuchał mojego szwagra, który uprawia ziemniaki odkąd pamiętam. Ostatnio przy stole napierdzielał na sieci, że nie kupują od zwykłych rolników ziemniaków tylko od handlarzy, że on by mógł zaopatrywać wszystkie sklepy w Wieluniu i okolicy. Zapytałem go a gdzie wtedy mają sprzedawać jego sąsiedzi, odpowiedział że go to nie interesuje. Zaproponowałem mu żeby pakował worki po 25 kg i zrobił fito to kupię nie tylko od niego ale z całej okolicy wszystkie ładne ziemniaki. Opowiedział, że nie będzie zmieniał dla mnie worków bo całe życie pakuje po 15 kg i tak zostanie. Wniosek z tego, że niektórzy ludzie są nie reformowalni, nie zauważają zmian twierdząc że całe życie tak robili i tak będą robić nadal ale my HANDLARZE, którzy eksportują ziemniaka za granicę nic z tym nie zrobimy i nie piszcie, że przemytnicy wożą ziemniaki na Słowację czy do Rumunii pod kapustą czy buraczkami bo to nie ma nic wspólnego z normalnym eksportem. Cena w tym roku powoduje to, że możemy rywalizować na rynkach poza UE z Białorusią czy Litwą ale co z tego jak nie można kupić ładnego towaru z badaniami i odpowiednio zapakowanego. Napisz konkretnie jakie masz wymagania co do ziemniaka i ile oferujesz za towar spełniający te wymagania. p.s. nigdy nie miałem i nie mam ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość obserwatore romano Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 6 godzin temu, Agrokom Trade napisał: Czytam te wszystkie komentarze i odnoszę wrażenie jak bym słuchał mojego szwagra, który uprawia ziemniaki odkąd pamiętam. Ostatnio przy stole napierdzielał na sieci, że nie kupują od zwykłych rolników ziemniaków tylko od handlarzy, że on by mógł zaopatrywać wszystkie sklepy w Wieluniu i okolicy. Zapytałem go a gdzie wtedy mają sprzedawać jego sąsiedzi, odpowiedział że go to nie interesuje. Zaproponowałem mu żeby pakował worki po 25 kg i zrobił fito to kupię nie tylko od niego ale z całej okolicy wszystkie ładne ziemniaki. Opowiedział, że nie będzie zmieniał dla mnie worków bo całe życie pakuje po 15 kg i tak zostanie. Wniosek z tego, że niektórzy ludzie są nie reformowalni, nie zauważają zmian twierdząc że całe życie tak robili i tak będą robić nadal ale my HANDLARZE, którzy eksportują ziemniaka za granicę nic z tym nie zrobimy i nie piszcie, że przemytnicy wożą ziemniaki na Słowację czy do Rumunii pod kapustą czy buraczkami bo to nie ma nic wspólnego z normalnym eksportem. Cena w tym roku powoduje to, że możemy rywalizować na rynkach poza UE z Białorusią czy Litwą ale co z tego jak nie można kupić ładnego towaru z badaniami i odpowiednio zapakowanego. czy z 15 czy z 20 ziemniak ma taki sam smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 46 minut temu, Gość obserwatore romano napisał: czy z 15 czy z 20 ziemniak ma taki sam smak Powiedz to odbiorcom w Mołdawii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość 100lec Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 48 minut temu, Gość obserwatore romano napisał: czy z 15 czy z 20 ziemniak ma taki sam smak Tu chodzi o dostosowanie się do wymagań klienta, klient chce 25 kg to tak ma być jak nie to dziękuję, do widzenia. A poza tym piętnastka to polski wymysł bo chłopy z chciwości ładowali 15 kg do dziesiątek żeby zaoszczędzić parę groszy, kiedyś nawet takiego worka nie było w ofercie, tak samo było z trzydziestkami. Na zachodzie funkcjonuje 25, 10 kg i oczywiście mniejsze opakowania. Natomiast panie Agrokom z tym świadectwem fitosanitarnym to nie jest taka prosta sprawa, bo jak na początku sezonu ktoś będzie miał trafienie to ma całą produkcję do utylizacji na własny koszt i zakaz uprawy w następnym roku więc to jest być albo nie być dla gospodarstwa w którym ziemniak to główna uprawa. Wystarczy jedna bulwa i masz pozamiatane, mało tego nie możesz pobrać drugiej próby aby potwierdzić badanie po prostu trafili i koniec, kropka. To nawet skazaniec może się odwołać od wyroku a ty nie możesz nic zrobić. I od razu uprzedzając pieprzenie że trzeba uprawiać z kwalifikatu, w kwalifikatach też to występuje, nie ma reguły. W zasadzie bakterioza jest w całej europie, w holandii do tego mają śluzaka który pływa w kanałach otaczających pola, tylko ze tam nikt nie bada ziemniaków towarowych więc oficjalnie nic nie wykryto. Niestety chcieli nas u)ebać i u)ebali a najgorsze jest to że nikt nie chce tego odkręcić, wszystkie rządzące po kolei opcje mają to głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 15 minut temu, Agrokom Trade napisał: Powiedz to odbiorcom w Mołdawii Miałeś odpowiedzieć po ile płacisz rolnikom a nie wykręcać się Mołdawią. W innym przypadku twoje wypowiedzi uznamy za zupełnie niewiarogodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 20 minut temu, Gość Gosc. napisał: Miałeś odpowiedzieć po ile płacisz rolnikom a nie wykręcać się Mołdawią. W innym przypadku twoje wypowiedzi uznamy za zupełnie niewiarogodne. Opisałem stan jaki mamy obecnie w Polsce i naprawdę mało mnie interesuje co uznacie, bo rozumiem że jest Was przed komputerem kilku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 45 minut temu, Agrokom Trade napisał: Opisałem stan jaki mamy obecnie w Polsce i naprawdę mało mnie interesuje co uznacie, bo rozumiem że jest Was przed komputerem kilku Nie unikaj odpowiedzi ile płacisz i nie kręć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zły rolnik Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 A co Ci szkodzi odpisać konkretnie na pytanie kolegów ile płacisz? To tajemnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 26 minut temu, Gość Gosc. napisał: Nie unikaj odpowiedzi ile płacisz i nie kręć. W końcu jesteśmy na temacie ceny więc nie będę robił tajemnicy. Cena rynkowa ziemniaka, plus koszt opakowania łącznie z paletą, plus koszt fito i nie 14 dni a po otrzymaniu dokumentu badania Fito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szzone Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 Czyli coś ok 4zł worek. Tylko worek 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 4 minuty temu, Szzone napisał: Czyli coś ok 4zł worek. Tylko worek 25kg. Jakiś problem z matematyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szzone Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 Nie 16gr kg lub jak kto woli 160zł t. Albo żeby jeszcze lepiej wyglądało 3840zł całe auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agrokom Trade Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 6 minut temu, Szzone napisał: Nie 16gr kg lub jak kto woli 160zł t. Albo żeby jeszcze lepiej wyglądało 3840zł całe auto. Przejrzałem sobie forum i widzę, że Ty to taki internetowy mądrala. Buduj dom i nie marnuj czasu na Internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szzone Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 Może i się trochę wyzłośliwiam ale takie ceny są proponowane. Nie winię tu Ciebie. Zły jestem na bezmyślność rolników którzy sadzą bez opamiętania i rynku zbytu. Pomimo to cieszy mnie taki rok , który uczy pokory. Zresztą przyszły nie będzie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Małorolny Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 PANOWIE a ja tam się cieszę z takiej sytuacji bo przynajmniej zruwna z ziemią takich którzy posadzili duże ha nie mając przechowalni i pewnego zbytu czyli grali w totka hektarolotka i nie poszło tak więc życzę żeby na wiosnę były po 5 gr bo pewnie będą po dwa ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szzone Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 To prawda ale w rok się to nie zmieni. Jeszcze rok będą próbować bo sadzeniaka im zostanie. Za dwa lata będzie trzeba wymienić a na to trzeba kasy albo zasadzą starym i urośnie całe g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Małorolny Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 Ja tam robię że 20 LAT mam kontakty i kontrakty śpię spokojnie i oby były darmo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi