Skocz do zawartości

Wczesne ziemniaki 2021

Ursus4062

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 9.09.2021 o 20:27, Gość Asad napisał:

Kłamstwo. Nikt po tyle nie sprzedaje. Aktualnie 9 do 11.

Expand  

Przyjedź na targ do Wolbromia albo Proszowic to cię oświeci cena 5-6 i pół towaru pojechało do domu wczoraj rybitwy do odbioru 7zl

W dniu 9.09.2021 o 20:27, Gość Asad napisał:

Kłamstwo. Nikt po tyle nie sprzedaje. Aktualnie 9 do 11.

Expand  

Gość Rolnik z Wielkopolski

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że w Polsce, w odróżnieniu od Holandii czy innych rozwiniętych rolniczo krajach, rolnicy zupełnie nie śledzą rynku krajowego. O szerszej perspektywie to już nawet nie wspomnę... W jakimś Wolbromiu i okolicach ziemniaki nie wyschły (jak w Wielkopolsce) czy nie wymokły jak w innych rejonach i oni kopią i pchają na giełdę bez opamiętania jakby za chwilę świat miał się skończyć. Choćby za darmo, byle się pozbyć. No ludzie... Przed nami co najmniej 8 miesięcy sezonu. Przyzwoita cena będzie na 100 %. Po co koniecznie chcecie sprzedać (rozdać) swój towar jutro ?!  Podam Wam przykład mądrej strategii w rozwiniętym kraju... W Holandii w tym sezonie była zasiana rekordowa ilość cebuli (mówi się, że nawet 10 % więcej niż średnia w ostatnich latach). Na to nałożyły się bardzo dobre plony (kilka  procent więcej niż zwykle). I co? Ceny wystartowały od bardzo niskich poziomów. W Polce byłoby podobnie. Jednak od jakiegoś czasu wiedzą już, że w Polsce i większości Europy plony są zdecydowanie poniżej średniej. Do tego jest duże zainteresowanie importerów z poza Europy. I co? Mając zapas 1,5 mln ton cebuli (normalnie 1,2-1,3 mln ton) w szczycie dostępności towaru ceny idą do góry. Wyobrażacie to sobie w Polsce? Rolnicy już dostaliby biegunki i wozili na giełdy cebulę po 20 groszy... Taki kraj...

W dniu 10.09.2021 o 05:04, Gość Kra napisał:

Przyjedź na targ do Wolbromia albo Proszowic to cię oświeci cena 5-6 i pół towaru pojechało do domu wczoraj rybitwy do odbioru 7zl

Expand  

Niech sprzedają kredyt jest nisko oprocentowany to będzie ich stać na nawozy ,sadzeniaki i paliwo. Dolny Śląsk 1-1.2zł. Ilość ok 10 t. Tygodniowo. Oczywiście bez pośredników?.

Expand  

Proszę. Nie piszmy o Wolbromiu. Tam nie ma dobrego towaru. I tam mogą być takie ceny. Tam nawet w gratisie powinni oddawać. 

G prawda, w Wolbromiu były po 8, ale to ziemniak drugiej klasy, który zgnije w tydzień. Za dobrej klasy soraye trzeba zapłacić minimum10 zeta, i tak płacą na dwóch skupach w okolicy. 

Expand  

Jeśli chodzi o Proszowice , to chodzi o to , że tam kupca jest mało a handel rozkręca się dopiero na jesieni . Byłem tam niedawno z ziemniakiem akurat jak te deszcze były bo nie chciało mi sie na Rybitwy jechać . Ziemniaka było mało cena była 9-10 zł za 15 Kg ale co z tego jak nie miał kto kupić ! Zwinąłem sie stamtąd i pojechałem na Kraków i sprzedałem po 12 zł bez problemu . 

Teraz jest taka sytuacja , że każdy kopie ,bo ziemniak gnije ! Zawsze sadze część Denara i powiem , że w tym roku nie byłem z niego zadowolony ,bo strasznie gnił .

Soraya jest sporo z parchem i trafia się zgniłek , ale ogólnie w porównaniu z Denarem nie jest źle .

Cena się zrobi późną jesienią , albo po nowym roku bo towaru pierwszej klasy jest bardzo mało i to nie tylko w Pl poczytajcie jakie są prognozy ziemniaka w Eu jest tak samo jak u nas . 

W dniu 10.09.2021 o 06:02, Gość Fhu napisał:

Oczywiście ze tak. Chętnie kupię marzec kwiecień maj po 400 tone ;)

Expand  

I widzicie jaka ..., to wyprodukuj sobie sam i trzymaj do marca i oddaj po 400. Panowie nie ma co ragowac na te docinki. Głupie gadanie ... handlarzykow. Przyjdzie czas i pora A każdy za swoje będzie rozliczony. Handlarzyki pajacyki :)

Edytowane przez IGRiT
Usunięto inwektywy

W dniu 10.09.2021 o 06:26, Sieradzak napisał:

Ja nie wiem, wszyscy narzekają że Sieradz dołuje ceny i za darmo oddaje pyre. Ale obojetnie kiedy się słyszy to Wolbrom i Proszowice jest bezcen. To jak to w końcu jest bo nawet z domu na Sieradzu w tym momencie 8-9zl można wziąść. 

Expand  

Chłopie co to jest 8-9 zł??? Ewidentnie zanizacie ceny od dawna. ŁÓDZKIE TO JEST PLAGA!!! 12-14To taka cenę trzymajcie bo to jest minimum. 

Za ziemniaki luzem w big bagu w przeliczenu tyle wychodzi.A tam sprzedają za 5zl i jakoś tego nie komentujesz. Na ten moment jest tyle a za tydzień może będzie i tyle co napisałeś. Nauczyliście się tak pie.... i w koło jedna i ta sama melodia. Już nie raz słyszałem jak  przyjechali z okolic Krakowa po ziemniaki i płakali że tu wcale nie jest taniej jak mają u siebie a jeszcze paliwo trzeba zapłacić i zaczyna się skomlenie nawet o 50gr na worku. Ktoś gdzieś gacie opuszcza ale nie jest to jakaś plaga jak twierdzisz. A opowiadania handlarzy jak to tanio na Sieradzu może kupić trzeba brać na luzie. 

No nie przeczę że tak. Ale co zrobić z takimi ludźmi.To są przeważnie gospodarstwa które nie posiadają transportu możliwość przechowywania. Psują opinię reszcie i z tego wynika to pier.... jaki to Sieradz jest wredny. Igrit to nie cały świat i nie całe Sieradzkie i wrzucanie wszystkich do jednego worka nie poważne.Sam jestem ciekaw następnego sezonu i czy pojawią się oferty po 5zl przy kosztach które się szykują. 

Nie ma co obrazac Sieradza ani innych regionow, kazdy produkuje i chce sprzedac tylko musimy zaczac inaczej myslec.. Nie dajmy siw zglupiec.. Ziemniaki powinny zaplacic na wiosne.. Duzo ziemniaka z gliny gnije nawet z ochrona a co dopiero bez ochrony.. Koszty robia sie tak wysokie ze nie mozemy oddawac ziemniaka ponizej 8 zl za 15 kg oczywiscie hurtowo.. Nasza praca, paliwo, sadzeniak.. Itd. A hurtownie, gieldy i sklepy  tak czy tak swoje zarobia...  

Też widziałem te ogłoszenia i pozwoliłem sobie zadzwonić do tego od 35gr  , wygarnąłem gościowi co o nim i podobnych kupcach myślę , proponuję żeby każdy szanujący i umiejący liczyć producent też zadzwonił do takiego delikwenta I mu wygarnąłeś.

W dniu 12.09.2021 o 21:38, Gość Esk napisał:

Też widziałem te ogłoszenia i pozwoliłem sobie zadzwonić do tego od 35gr  , wygarnąłem gościowi co o nim i podobnych kupcach myślę , proponuję żeby każdy szanujący i umiejący liczyć producent też zadzwonił do takiego delikwenta I mu wygarnąłeś.

Expand  

Tak  a sami dzwonicie ze po 6 do wziecia. wwoooww normalnie sie szanujecie po 0,35 ale po 0,4 juz sami dzwonia.  7 zl Rybitwy woww