Gość Sad 54 Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Żeby produkcja miała opłacalność to trzeba najpierw sobie znaleźć sensowny rynek zbytu . Nie sadzić na ,,chybił trafił ’’ i potem martwić się gdzie sprzedać produkt . Sadzenie tylko po to bo wszyscy sadzą i gdzieś się sprzeda = jedna wielka loteria . Raz zarobisz a dwa razy stracisz . W dzisiejszych czasach , przy rosnących kosztach produkcji , Lepiej mieć 100 ton ładnego jabłka i sprzedać to jabłko po 3 pln niż mieć 1000 ton średniej jakości i sprzedać po 1 pln .... taki jest mój punkt widzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Gość Sad 54 napisał: Żeby produkcja miała opłacalność to trzeba najpierw sobie znaleźć sensowny rynek zbytu . Nie sadzić na ,,chybił trafił ’’ i potem martwić się gdzie sprzedać produkt . Sadzenie tylko po to bo wszyscy sadzą i gdzieś się sprzeda = jedna wielka loteria . Raz zarobisz a dwa razy stracisz . W dzisiejszych czasach , przy rosnących kosztach produkcji , Lepiej mieć 100 ton ładnego jabłka i sprzedać to jabłko po 3 pln niż mieć 1000 ton średniej jakości i sprzedać po 1 pln .... taki jest mój punkt widzenia . Mam taki punkt widzenia od dobrych 20 lat ...ale wtedy nie dawało się na tym zarobić bo jest masa jest kasa i szrot wypierał dobre jabłko . Powoli to się zmienia ale dalej królują producenci badziewia z naszymi topowymi odmianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Prorok napisał: Mam taki punkt widzenia od dobrych 20 lat ...ale wtedy nie dawało się na tym zarobić bo jest masa jest kasa i szrot wypierał dobre jabłko . Powoli to się zmienia ale dalej królują producenci badziewia z naszymi topowymi odmianami Jak ma być dobrze skoro produkujesz extra jabłka , wkładasz w produkcje mnóstwo czasu i pieniędzy a sąsiad również produkuje ale mniej czasu i pieniędzy wkłada w produkcje przez co ma słabszą jakość . Zawozisz jabłka do grupy gdzie znają ciebie i sąsiada . Wiedzą ze ty masz lepsza jakość a sąsiad gorsza . Cena jest ujednolicona dla wszystkich Np 1,5 pln /kg . Ze względu że masz ładne jabłka to jest decyzja żeby twoje jabłka wysortować np do Indii . Odwalą każdy defekt ,kolor wybiorą tylko zielony , kaliber tylko średni , siateczkę nawet delikatną odrzucą itp . Wyjdzie ci z bardzo ładnego jabłka duży % odpadu . Natomiast sąsiad , wiadomo ma gorsze jabłko , trzeba jego jabłko przesortować np na Bialorus . Rozmiar +65 , twardość mniejsza , kolor różny: żółty , zielony , z policzkiem , przełamany , siateczka Przekręci się w kartonów i też pójdzie . Cenę dostajecie taką samą . Sąsiad ma gorsze jabłko i wyjdzie mu 5% odrzutu a ty masz extra jabłko i będziesz miał dużo więcej odrzutu . Jaką będziesz miał motywacje żeby produkować lepszą jakość niż sąsiad ? Zarobisz wtedy , kiedy Sam bezpośrednio sprzedasz swoje jabłka do klienta który oczekuje dobrej jakości i jest w stanie za tą jakość zapłacić dużo większe pieniądze niż Pozostałym za przeciętną jakość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Gość Sad 54 napisał: Jak ma być dobrze skoro produkujesz extra jabłka , wkładasz w produkcje mnóstwo czasu i pieniędzy a sąsiad również produkuje ale mniej czasu i pieniędzy wkłada w produkcje przez co ma słabszą jakość . Zawozisz jabłka do grupy gdzie znają ciebie i sąsiada . Wiedzą ze ty masz lepsza jakość a sąsiad gorsza . Cena jest ujednolicona dla wszystkich Np 1,5 pln /kg . Ze względu że masz ładne jabłka to jest decyzja żeby twoje jabłka wysortować np do Indii . Odwalą każdy defekt ,kolor wybiorą tylko zielony , kaliber tylko średni , siateczkę nawet delikatną odrzucą itp . Wyjdzie ci z bardzo ładnego jabłka duży % odpadu . Natomiast sąsiad , wiadomo ma gorsze jabłko , trzeba jego jabłko przesortować np na Bialorus . Rozmiar +65 , twardość mniejsza , kolor różny: żółty , zielony , z policzkiem , przełamany , siateczka Przekręci się w kartonów i też pójdzie . Cenę dostajecie taką samą . Sąsiad ma gorsze jabłko i wyjdzie mu 5% odrzutu a ty masz extra jabłko i będziesz miał dużo więcej odrzutu . Jaką będziesz miał motywacje żeby produkować lepszą jakość niż sąsiad ? Zarobisz wtedy , kiedy Sam bezpośrednio sprzedasz swoje jabłka do klienta który oczekuje dobrej jakości i jest w stanie za tą jakość zapłacić dużo większe pieniądze niż Pozostałym za przeciętną jakość . 100 % racji,niestety dopuki wszystkie ogniwa tęgą jabłkowego biznesu tego nie zkumają,od producenta,przez handlowca do prezesa grupy,będziemy japcanym 3światem,a tak to prezes z zarządem robią po 100ton badziewia na market, w torbę,a od zwykłego członka chcą kwadratowych jabłek,i jeszcze bezczelnie na spotkaniach członków pieprzą kocoboły o jakości,za którą niechcą zapłacić nawet 5 groszy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 7 godzin temu, Gość Sad 54 napisał: Jak ma być dobrze skoro produkujesz extra jabłka , wkładasz w produkcje mnóstwo czasu i pieniędzy a sąsiad również produkuje ale mniej czasu i pieniędzy wkłada w produkcje przez co ma słabszą jakość . Zawozisz jabłka do grupy gdzie znają ciebie i sąsiada . Wiedzą ze ty masz lepsza jakość a sąsiad gorsza . Cena jest ujednolicona dla wszystkich Np 1,5 pln /kg . Ze względu że masz ładne jabłka to jest decyzja żeby twoje jabłka wysortować np do Indii . Odwalą każdy defekt ,kolor wybiorą tylko zielony , kaliber tylko średni , siateczkę nawet delikatną odrzucą itp . Wyjdzie ci z bardzo ładnego jabłka duży % odpadu . Natomiast sąsiad , wiadomo ma gorsze jabłko , trzeba jego jabłko przesortować np na Bialorus . Rozmiar +65 , twardość mniejsza , kolor różny: żółty , zielony , z policzkiem , przełamany , siateczka Przekręci się w kartonów i też pójdzie . Cenę dostajecie taką samą . Sąsiad ma gorsze jabłko i wyjdzie mu 5% odrzutu a ty masz extra jabłko i będziesz miał dużo więcej odrzutu . Jaką będziesz miał motywacje żeby produkować lepszą jakość niż sąsiad ? Zarobisz wtedy , kiedy Sam bezpośrednio sprzedasz swoje jabłka do klienta który oczekuje dobrej jakości i jest w stanie za tą jakość zapłacić dużo większe pieniądze niż Pozostałym za przeciętną jakość . Bez przesady...aż tak źle nigdy nie było. W tym sezonie posortowali jak swoje;) Ja bym więcej odrzucil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 9 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Sierpnia 2021 55 minut temu, Prorok napisał: Bez przesady...aż tak źle nigdy nie było. W tym sezonie posortowali jak swoje;) Ja bym więcej odrzucil A to ciekawe ...w której grupie tak dobrze sortują ? Skoro tak dobry wynik z sortowania ci wyszedł to czy zdobyłeś się na gest i powiedziałeś żeby chociaż 1 % więcej policzyli ci w przemyśle bo wg twojej oceny więcej powinno być szrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Gość Sad 54 napisał: A to ciekawe ...w której grupie tak dobrze sortują ? Skoro tak dobry wynik z sortowania ci wyszedł to czy zdobyłeś się na gest i powiedziałeś żeby chociaż 1 % więcej policzyli ci w przemyśle bo wg twojej oceny więcej powinno być szrotu ? 3 % przemysłu to zły wynik?? To nie kwestia grupy tylko jabłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Prorok napisał: Bez przesady...aż tak źle nigdy nie było. W tym sezonie posortowali jak swoje;) Ja bym więcej odrzucil Tak, tak ... niektórzy sadownicy U siebie ważą jabłka w skrzyniach Przed wywozem do grup . Zazwyczaj kilka procent brakuje po zsumowaniu dobrego jabłka + odrzut . Druga sprawa to im mniejsze porcje się przygotowuje to więcej jabłek się rozważa . Jeżeli 3 % ci odeszło to policzyli ci jabłka za wagę w skrzyni . Nie po sortowaniu , nie po rozważeniu . Żeby tobie tyle policzyć to twojego sąsiada musieli orżnąć po to żebyś ty był zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Gość Sad 54 napisał: Tak, tak ... niektórzy sadownicy U siebie ważą jabłka w skrzyniach Przed wywozem do grup . Zazwyczaj kilka procent brakuje po zsumowaniu dobrego jabłka + odrzut . Druga sprawa to im mniejsze porcje się przygotowuje to więcej jabłek się rozważa . Jeżeli 3 % ci odeszło to policzyli ci jabłka za wagę w skrzyni . Nie po sortowaniu , nie po rozważeniu . Żeby tobie tyle policzyć to twojego sąsiada musieli orżnąć po to żebyś ty był zadowolony . Fakt.do drugiej grupy gdy wstawiłem to zwazylem bo chodzily słuchy,że oszukuja na wadze. Niestety potwierdziło się:( Uważam,że trzeba robić dobre jabłko w handlowej odmianie i negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 11 godzin temu, Prorok napisał: Bez przesady...aż tak źle nigdy nie było. W tym sezonie posortowali jak swoje;) Ja bym więcej odrzucil Pewnie podczas zbiorów miałeś dywan z jabłek pod drzewami a baltone wkładałeś do skrzyni stąd wynik na sortowni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Prorok napisał: Fakt.do drugiej grupy gdy wstawiłem to zwazylem bo chodzily słuchy,że oszukuja na wadze. Niestety potwierdziło się:( Uważam,że trzeba robić dobre jabłko w handlowej odmianie i negocjować. Uważam że jak umiesz wyprodukować to powinieneś też umieć korzystnie dla ciebie sprzedać swój produkt . Sadownicy I inni producenci rolni nie powinni dawać się ch..ja robić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Gość Adam napisał: Pewnie podczas zbiorów miałeś dywan z jabłek pod drzewami a baltone wkładałeś do skrzyni stąd wynik na sortowni.. 2 godziny temu, Gość Adam napisał: Pewnie podczas zbiorów miałeś dywan z jabłek pod drzewami a baltone wkładałeś do skrzyni stąd wynik na sortowni.. Dywan to ty miałeś u siebie ,bo ja nie produkuje przemyslu. Na jakość pracuje się od wiosny a nie w trakcie zbiorów stąd taki wynik na sortowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Gość Sad 54 napisał: Uważam że jak umiesz wyprodukować to powinieneś też umieć korzystnie dla ciebie sprzedać swój produkt . Sadownicy I inni producenci rolni nie powinni dawać się ch..ja robić . Nie dałem.byla afera i grupa się obraziła i nie wzięła na moich zasadach. Po tygodniu jednak zmienili zdanie i przystali na moją cenę i warunki. Da się negocjować z każdym. Nie trzeba akceptować każdej oferty. Obie strony transakcji muszą czuć że zrobiły dobry interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 25 minut temu, Prorok napisał: Nie dałem.byla afera i grupa się obraziła i nie wzięła na moich zasadach. Po tygodniu jednak zmienili zdanie i przystali na moją cenę i warunki. Da się negocjować z każdym. Nie trzeba akceptować każdej oferty. Obie strony transakcji muszą czuć że zrobiły dobry interes Pewnie zapotrzebowanie mieli na te odmiany które posiadasz . Zależało im . Przyjdą takie lata że nie będzie im zależało na twoich jabłkach bo będą mieć skąd kupować . Tak jak pisałeś wcześniej , gala , Golden , Red delicious to dobry wybór ale jeżeli sam te jabłka wyeksportujesz . Jeżeli ktoś się orientuje jakie są ceny za te jabłka u klientów na dalekich rynkach to wie o czym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Gość Sad 54 napisał: Pewnie zapotrzebowanie mieli na te odmiany które posiadasz . Zależało im . Przyjdą takie lata że nie będzie im zależało na twoich jabłkach bo będą mieć skąd kupować . Tak jak pisałeś wcześniej , gala , Golden , Red delicious to dobry wybór ale jeżeli sam te jabłka wyeksportujesz . Jeżeli ktoś się orientuje jakie są ceny za te jabłka u klientów na dalekich rynkach to wie o czym piszę. Przyjdą takie lata ,że będziemy pracować za darmo niezależnie od odmiany i gatunku.zarobia tylko Ukraińcy i agrosimex. Nastąpi to szybciej niż myslicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Uzytkownik Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 Kolego Sad54 widze, ze sensownie gadasz. Jedyne wypowiedzi, które w ostatnim czasie da sie czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 24 minuty temu, Prorok napisał: Przyjdą takie lata ,że będziemy pracować za darmo niezależnie od odmiany i gatunku.zarobia tylko Ukraińcy i agrosimex. Nastąpi to szybciej niż myslicie Te lata to już są . Nie widzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Gość Uzytkownik napisał: Kolego Sad54 widze, ze sensownie gadasz. Jedyne wypowiedzi, które w ostatnim czasie da sie czytać. To tylko mój punkt widzenia i moja opinia . Każdy ma swoje zdanie na dany temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Gość Sad 54 napisał: Te lata to już są . Nie widzisz ? Nie widze bo jeszcze zarabiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 19 minut temu, Prorok napisał: Nie widze bo jeszcze zarabiam.. Jednostki jeszcze zarabiają ... Jak nie zmieni się system produkcji i sprzedaży to ze swoją obecNą wiedzą i doświadczeniem będziemy mogli na Ukrainę pojechać zarabiać pielęgnując im sady . Za kilka lat grupa zaoferuje ci cenę 1,5 pln za kg gali paskowana po sortowaniu . Przy kosztAch pracy 30 pln / godzina , nawozy , opryski , energia ... kto wtedy będzie zarabiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luks Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 u mnie przed chwila druga rundka gradu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 18 minut temu, Gość luks napisał: u mnie przed chwila druga rundka gradu Jaki region ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Gość Sad 54 napisał: Jednostki jeszcze zarabiają ... Jak nie zmieni się system produkcji i sprzedaży to ze swoją obecNą wiedzą i doświadczeniem będziemy mogli na Ukrainę pojechać zarabiać pielęgnując im sady . Za kilka lat grupa zaoferuje ci cenę 1,5 pln za kg gali paskowana po sortowaniu . Przy kosztAch pracy 30 pln / godzina , nawozy , opryski , energia ... kto wtedy będzie zarabiał ? Nie stresuje się przyszłością ani na zapas. Będzie co ma być a stres zabija:) Mówiłem o tym od lat...niech się martwią ci co mają kartofle i marketowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 57 minut temu, Gość luks napisał: u mnie przed chwila J rundka gradu Jaka okolica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sad 54 Napisano 10 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpnia 2021 5 godzin temu, Prorok napisał: Przyjdą takie lata ,że będziemy pracować za darmo niezależnie od odmiany i gatunku.zarobia tylko Ukraińcy i agrosimex. Nastąpi to szybciej niż myslicie 1 godzinę temu, Gość luks napisał: u mnie przed chwila druga rundka gradu 48 minut temu, Prorok napisał: Jaka okolica? 48 minut temu, Prorok napisał: Nie stresuje się przyszłością ani na zapas. Będzie co ma być a stres zabija:) Mówiłem o tym od lat... Ja pisze ogólnie a nie o tobie . Są ludzie którzy są dorobieni na tyle że kilka pokoleń do przodu może nic nie robić . Ale jednak większość jest takich którzy mają duże kredyty i nie widza dobrej perspektywy na przyszłość . Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi