Skocz do zawartości

Plon ziemniaka 2021

Gość Ashh

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Gość Ashh napisał:

Panowie powiedzcie jakie realne plony macie w tym roku z gruntu? Pozdrawiam

Lord między 35, a 40, ranomi między 40 a 45, arizone przewiduje na 70 albo lepiej, nie podlewane, 3 razy na zaraze kropione

U nas okolice krk we większości gdzie równe pole tam woda w rzędach i wszystko zgnije jeśli już nie zgnilo, gdzie się nie popatrz to ludzie podnoszą rodlice w polu jak jest jakiś dołek bo nie ma sensu tego wykopywać, a ile ludzi już potalerzowalo niektore plantacje. Ale jak jest pole ładne, to kto się postarał to ma plon ogromny, każdy z okolicy to powie

• 1 month later...
8 godzin temu, Gość ziemniak napisał:

Potwierdzam to co Koza pisze. Okolice poznania 15 max 20 ton handlowego w kalibrażu 4-5. Na podlewanych plantacjach nie wiele lepiej. Susza zrobiła swoje.

Małopolska okolice Charsznica 30-60t ale z nadmiaru wody dużo ziemniaków nagnitych

To bylo do przewidzenia zimna wiosna pozniej susza ziemniak bardzo slabo zawiazal pozniej przyszly ulewy ziemia klapla i to wcale noe roslo a na koniec wygnily z nadmiaru wolgoci .dzis swietokrzyskie 60 litra dobije co w ziemi plony sa ok 15 z ha 

Ja jestem z woj śląskiego u mnie ziemniaki były na 5 klasie ziemi piasek bo akurat u mnie są słabe ziemie plon by nie bajerować jest lepszy niż w tamtym roku i na dodatek zero nagryzionych. rok temu odchodziło mi 3-4 ton z h przeżartych przez pędraki i myszy a mimo ze było pryskane na robaka to nic nie dało. a w tym roku zero odpadu ziemniak czysty idealny. średnio mi wyszło 40ton z h. przy czym zero podlewania raz pryskane na zarazę i i stonkę. Tylko ziemniaki jak sprawdzałem w czasie żniw w lipcu to takie jak kurze jajka ale przez sierpień mi bardzo podrosły czego się nie spodziewałem a liczyłem ze będzie kiepsko ale jest naprawdę super żeby jeszcze ceną się utrzymała lub poszła w góre to będzie ok

Lubelskie Radzyń podlaski.plony 25-35 z ha ale słyszałem że i 10 się trafia.podlewane 10 ton z ha więcej.trafiaja się nadgnite.ogolnie ziemniaka 60 procent tamto rocznego.skrobiowe bida 15-20 ton z ha

2 godziny temu, Gość perkins napisał:

Ja jestem z woj śląskiego u mnie ziemniaki były na 5 klasie ziemi piasek bo akurat u mnie są słabe ziemie plon by nie bajerować jest lepszy niż w tamtym roku i na dodatek zero nagryzionych. rok temu odchodziło mi 3-4 ton z h przeżartych przez pędraki i myszy a mimo ze było pryskane na robaka to nic nie dało. a w tym roku zero odpadu ziemniak czysty idealny. średnio mi wyszło 40ton z h. przy czym zero podlewania raz pryskane na zarazę i i stonkę. Tylko ziemniaki jak sprawdzałem w czasie żniw w lipcu to takie jak kurze jajka ale przez sierpień mi bardzo podrosły czego się nie spodziewałem a liczyłem ze będzie kiepsko ale jest naprawdę super żeby jeszcze ceną się utrzymała lub poszła w góre to będzie ok

Raz pryskane na zaraze i na takiej klasie ziemi to 40 ton nigdy nie uwierzę. 6 zabiegów od zarazy nawadnianie po 3-4 razy zależy od pola i kopiemy 25-30 Max. Bajki bajki