Dzmitry Napisano 14 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudnia 2023 20 hours ago, Guest Rolnik Kujawy said: To podnieście cenę to i nasza skoczy Transport podrożał o prawie 2000zł z powodu świąt, więc cena i tak idzie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik wielkopolska Napisano 14 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudnia 2023 Witam Wszystkich!. Mam pytanie czy ktoś z Was miał cebulę o nazwie sława ożarowa, jeśli tak to podzielcie się opinią o niej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 14 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudnia 2023 Zaklady za bardzo na siłę chcą wmówić że cebula zaraz będzie za darmo, pytanie do tych którzy bardziej siedzą w branży jak to wygląda ze ssaniem na mrożonkę bądź jego brakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano 14 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudnia 2023 Oni muszą tak mówić, tu nawet nie chodzi o koszty zakupu cebuli, przecież od nowego roku rośnie minimalna, prąd wszystko w górę a oni wmawiają że musi być obniżka, kosztów nie obniżysz, jedynie taniej możesz surowiec kupić,tylko pytanie czy będzie ładny towar do obierania po nowym roku bo cebula gnije i plony marne, ja myślę że musi dojść do 3 zł. Zobaczymy w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z Kujaw Napisano 16 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudnia 2023 W dniu 14.12.2023 o 18:58, Gość Adam napisał: Oni muszą tak mówić, tu nawet nie chodzi o koszty zakupu cebuli, przecież od nowego roku rośnie minimalna, prąd wszystko w górę a oni wmawiają że musi być obniżka, kosztów nie obniżysz, jedynie taniej możesz surowiec kupić,tylko pytanie czy będzie ładny towar do obierania po nowym roku bo cebula gnije i plony marne, ja myślę że musi dojść do 3 zł. Zobaczymy w lutym. Dokładnie tak samo uważam jeśli skończy się cebula z wschodu to te twarde odmiany szybko się skończą bo wszędzie lecą i nie ma zmiłuj. Do tego freszfruit pisze że niby na Ukrainie po nowym roku cena ma ostro w górę iść bo zaczynają się braki i tu kolega Dimitrij może zamiast do nas tam wysłać swoje towary. Ale fresz plaza tego nie potwierdza. Jedno jest pewne że wczesne odmiany już prawie się skończyły i zaczynają się oglądać za twardą tylko kaliber nie ten. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebula Napisano 17 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2023 Kiedyś udzielał się Pan Włodzimierz, bardzo mądrze się wypowiadający, ciekawe co on by powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Importer Napisano 19 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2023 Cebula nie zdrożeje bo import z Rosji idzie pelną parą. Ciekawe dlaczego rolnicy granicy z Białorusią nie zablokują skoro wiadomo że tamtendy jedzie ruska cebula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 19 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2023 Trzeba poczekać do 8 stycznia o się nie nakręcać a teraz zakończyć sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Firmo Napisano 19 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2023 Rok temu też się śmiali że nie będzie obrana po 3 złote a potem ponad 5 płacili... o łuskę pielgrzymki były, może tak samo nie będzie ale zadajcie sobie mądre pytanie, jak wygląda u mnie i na okolicy pytanie, u nas w kujawsko pomorskim gorsza jak rok temu, wiadomo hiszpan zawsze wyjdzie ale on się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jurek Napisano 27 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2023 W dniu 19.12.2023 o 22:10, Gość Firmo napisał: Rok temu też się śmiali że nie będzie obrana po 3 złote a potem ponad 5 płacili... o łuskę pielgrzymki były, może tak samo nie będzie ale zadajcie sobie mądre pytanie, jak wygląda u mnie i na okolicy pytanie, u nas w kujawsko pomorskim gorsza jak rok temu, wiadomo hiszpan zawsze wyjdzie ale on się kończy. Teraz mi obcieli 10 gr za obraną za dostawy od 2 stycznia ( dostawy około 50 ton tygodniowo)ale biorą zakłady stabilnie . Na styczeń za obraną tendencje spadkowe. Ostrożnie z zakupem łuski do obierania bo dużo ludzi teraz na siłę sprzedaję bo cebulę w większości kolejny rok słabo leżą i cena słabnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość gość kujawy Napisano 27 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2023 I zaczyna się jak co rok straszenie spadkami itd standard. Ale jakoś trzeba kombinować by wyciągnąć towar jak najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 28 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2023 Znajomy obieracz mówi że nie ma gdzie łuski kupić, zakłady za a to straszą obniżkami, zobaczymy co się po 8.01 będzie działo, w zeszłym sezonie o tej porze też miała taniec i nie była nikomu potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Kujawy Napisano 28 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2023 Ja łuskę fakt że ładna sprzedaje luz 1,6 worek teraz male ilości bo trochę przystopowałem z tego względu że chce towar dłużej potrzymać idzie po 28 w ilościach paletowych ale to jedynie dla stałych odbiorców. Cebuli w okolicy nie ma a to co jest to jedynie nadaje się obrać lub kaliber drobny. Rok temu sytuacja identyczna a ceny może 10 gr różnicy było. Straszenie takie żeby towar wyciągnąć za grosze. Musi się coś zmienić nie widzę innej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ggg Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudnia 2023 A możesz doprecyzować? Te 1,6 to luz czy worek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Kujawy Napisano 29 Grudnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudnia 2023 1,6 luz ale na prawdę ładna cebula a 28 zł worek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pytanie Napisano 1 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 1 Stycznia W dniu 29.12.2023 o 17:37, Gość Rolnik Kujawy napisał: 1,6 luz ale na prawdę ładna cebula a 28 zł worek A to dotyczy worka 15kg raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomisław Napisano 1 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 1 Stycznia Witam, Jestem tutaj nowy, Na początek wszystkiego dobrego w nowym roku Mieszkam pod Krakowem, małe gospodarstwo, 5-6 ha grunty 3-4klasa. Do tej pory w gospodarstwie były przede wszystkim zboża. Chciałem poradzić się czy warto startować z cebulą? Na początek np. hektar, tak aby byćmoże nawet z pola sprzedać. Dziękuje za wasze wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradzak Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia Zaczyna się.Na wielu innych portalach też są podobne pytania o cebule bądź ziemniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia tak warto zaczynać z cebulą. Musisz na początek się dowiedzieć czy twoje gospodarstwo ma dokładnie 5 ha czy 6 ha. Ja proponowałbym siać 50 procent areału czyli albo 2,5 ha albo 3 ha rocznie, jak ci wypali to mógłbyś nawet 100 procent areału obsiewać czyli 5 lub 6 ha rocznie, ale majątek przepisz na rodzinę, w razie czego bo komornicy prężnie działają. Tak na poważnie człowieku jeśli się zdecydujesz czy masz 5 czy 6 ha, to powiem ci rób to co robisz do tej pory, pilnuj roboty bo na jakimś etacie musisz pracować, i daj żyć innym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebula Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia U was też dzwonią za cebulą? Dzisiaj 2 telefony z zapytaniem ile, jaka odmiana i czy ładna urosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia nie widzę powodów dla których by mieli nie dzwonić za cebulą. Jakościowej cebuli na worek nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość gość kujawy Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia Pytaja szukają. Ładnego towaru jest mało i komu leży dobrze to trzyma. A i na obierania też już zaczynaja szukają. Zobaczymy jak to będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Onionista Napisano 2 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia 8 godzin temu, Gość Cebula napisał: U was też dzwonią za cebulą? Dzisiaj 2 telefony z zapytaniem ile, jaka odmiana i czy ładna urosła. Tak, dzisiaj 3 telefony po cebule. Dzwonią. Holandia idzie po 1 cencie do góry codziennie … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomisław Napisano 3 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia W dniu 2.01.2024 o 10:30, Gość rolnik napisał: tak warto zaczynać z cebulą. Musisz na początek się dowiedzieć czy twoje gospodarstwo ma dokładnie 5 ha czy 6 ha. Ja proponowałbym siać 50 procent areału czyli albo 2,5 ha albo 3 ha rocznie, jak ci wypali to mógłbyś nawet 100 procent areału obsiewać czyli 5 lub 6 ha rocznie, ale majątek przepisz na rodzinę, w razie czego bo komornicy prężnie działają. Tak na poważnie człowieku jeśli się zdecydujesz czy masz 5 czy 6 ha, to powiem ci rób to co robisz do tej pory, pilnuj roboty bo na jakimś etacie musisz pracować, i daj żyć innym. Pozdrawiam Cześć, Dzięki za odpowiedź. Nie rozumiem Twojego podejścia. Pewnie że pracuje na etacie ponieważ z takiego małego gospodarstwa nie ma szans prowadzić życia na dobrym poziomie. Nie widzę nic złego w tym, że ktoś próbuje mieć dochody z drugiego źródła... Dodatkowo próbując przekształcić/rozwinąć swoje gospodarstwo. Myślę, żegdybyś był na moim miejscu to również chciałbyś coś zmienić, aby osiągać większe zyski. Dam Ci radę. Jeżeli uważasz się za eksperta w uprawie cebuli, to takim ludziom jak ja możesz oferować wsparcie przy starcie w produkcji. Oczywiście odpłatnie jednak musisz być milszy i łatwo nawiązywać kontakt z innymi osobami. Osobiście uważam, że na początku warto skorzystać ze wsparcia nawet ponosząc koszty. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 3 Stycznia Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia Cebula za worek dochodzi do 2zł za kg. Czy spodziewamy się powtórki z ostatniego roku? Sytuacja praktycznie taka sama z ceną o tej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi