Gość Wolny rynek Napisano 19 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2018 Zmowa cenowa w tym okresue to MUS!!! Wszystkie chłodnie przepychają sie o kontrakty na zachodzie wschodzie połódniu północy . Czym??... A no ceną bo przy dzisiejszej technoligii z g...na można zrobić mrożonke i jakość jest taka sama u wszystkuch. Tak więc chłodnie podpisały na 3/6/9/12 miesiecy kontrakty i oczywiscie po trzech latach niskich cen brały za podstawe ceny cebuli obranej na poziomie 0.60-0.90zł i zapewne większość z wolnego rynku planowano kupić. Aaaaa tu taki zonk i cena jest 1.40-1.60zł i straty idą w miliony a dla kilku chłodni w tym roku to wyrok śmierci. Tak więc ci z nożem na gardle E.F.K. spotkali sie i dogadali cene max 1.30-1.35 i E po dwóch dniach olał ziomów i podniósł ceny hehehe i zaczeło sie dymanie koleszków;) . pozdrawiamy zwolenników kontraktacji , wątpiących w zmowy cenowe, pośredników , rolników i konsumentów. Ps a to dopiero początek wzrostu cen. Na żółtą bo czerwona bydzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 19 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2018 Mozliwe zebedzie wzrost ceny.......duzo producentow narzeka ,ze cebula gnije w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 23 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2018 Witam. Jakie ceny cebuli obranej można uzyskać na chłodniach obierając ok 1,5 tony dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebulione Napisano 25 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2018 Piszcie jakie ceny białej wyciągacie w tym tygodniu: ja wynegocjowałem 1,60 netto i odbiór z miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 25 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2018 Gdzie taka cenę dostałeś??? stanek 1,5brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 25 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2018 1,45 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 26 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2018 Piszecie ze dostajecie takie ceny czy tylko w sobie z kosmosu wymyślacie. Skoro ktoś tak płaci to ciężko napisać kto i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 26 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2018 Ja się im nie dziwię,, że nie podają gdzie sprzedają bo zaraz by jeden z drugim poleciał i podał 2 gorsze taniej byleby tylko od niego wzięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano 26 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2018 Kto brał udział w zmowie cenowej dwa tygodnie temu? Prosze podajcie nazwy bo jesli to mój odbiorca to nigdy noe odstawie tam towaru. Honor to normalna cecha człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obierka UK Napisano 26 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2018 Ja tam mogę podać cenę i odbiorcę 2,20 zł/kg. Cena bez transportu Gigabiz United Kingdom Email:info@gigabiz.co.uk Tel: 08444 93 00 99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebulione Napisano 27 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Września 2018 Napisz jeszcze jakie standardy trzeba spełnić żeby uzyskać taką cenę, i jakz płatnościami bo bez kasy to i za 3 zł nie sztuką sprzedac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obierka UK Napisano 27 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Września 2018 1 godzinę temu, Gość Cebulione napisał: Napisz jeszcze jakie standardy trzeba spełnić żeby uzyskać taką cenę, i jakz płatnościami bo bez kasy to i za 3 zł nie sztuką sprzedac Cebulione czy ty kiedykolwiek zajmowałeś się importem-exportem jakichkowiek produktów? Nie wliczając w to zakupów na AliExpress. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebulione Napisano 29 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2018 No fakt obierko, jedyne moje wspomnienie z exportem to jak w dzieciństwie ładowałem zgniłe ziemniaki na ruskie Kamazy:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 2 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2018 Witam. Jak tam wam płaca za białą w tym tygodniu ? U nas okolice Koła 1,6 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obierka Napisano 2 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2018 Wszędzie podobna cena różnica +/- 0,Więc bardzo dziwią mnie ogłoszenia o sprzedaży cebuli po 0,90-1,00zł Chyba że to na worek. Przy cenie 1,60 obrana to za cebulę można zapłacić maksymalnie 0,75zl inaczej nie widzę sensu w obieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Joantek Napisano 2 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2018 Dzisiaj Wolbrom jarmak malopolskie cebula worek ladna zlota luska 14-15 zl 10kg pasci 12-13 zl 10kg na cholere to obierac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aaa Napisano 3 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2018 Gdzie można kupić w okolicach Miechowa, Słomnik, Olkusza cebulę dymkę zimową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Włodzimierz Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 Witam, Mam pytanie czy można zarobić na obieraniu cebuli? bo jeśli: Kupimy cebule po 80 groszy kg i obierzemy ją z 25% odpadem (mniejszy odpad to nasz zysk, ale jak piszecie "cebula gnije" to w dłuższej perspektywie taki odpad nam wyjdzie i cebula jest mała), czyli Z 1 tony zostało nam 750 kg obranej cebuli i 250 kg odpadu. Za obranie ręczne 750 kg zapłacimy od 0,25 gr do ….. sami wiecie ile za kg 750 kg razy 1,5 zł za kg obranej daję nam 1125 zł przychodu odjąć 800 zł za surowiec czyli 1125 -800 równa się 325 zł i jeśli nasze koszty są mniejsze od tej sumy jest zysk Potem towar trzeba zważyć, zawieść, dostanie się potrącenia coś się zepsuje, plus prąd i takie tam Czy więc nie ma racji jeden z forumowiczów pisząc na cholerę obierać tą cebule? Podpowiedzcie gdzie tu sens pracy jeśli obrana po 1,5 zł a za łuskę chcieliby 1 zł. Jak to pogodzić? Jeden na drugiego znów patrzy wilkiem, że ten chce go okraść a tu matematyka płata figle. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janusz Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 Witam W kosztach obierania nie uwzględniłeś Kolego składek ZUS, badań sanitarnych pracowników, szkolenia, ogrzewania środków czystości dla pracowników i sprzątania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
//Dawid// Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 Gosciu Wlodzimierzu Zapewne masz na myśli obieranie na czarno. Więc jeśli się pytasz czy można zarobic na obieraniu cebuli to Ci odpowiem: - Można zarobić, ale gdy się posiada profesjonalną obieralnie i się zatrudnia pracowników o umowę o pracę, a nie jakieś smieciówki. Rok temu pisał tu Gość Lipiński o obieralni. Podał swoje wyliczenia w kosztach obierania itp. ( zachęcam do przeczytania) Ludzie jeśli chcecie się zajmować obieraniem cebuli to zmodernizujcie jakiś budynek mało używany pod prawdziwą obieralnie. Skończmy z tym obieraniem w kurniku lub pod chmurką. Zerwijmy z tą doktryną, że opłaca się tylko na czarno i na skup. Rolnicy kontraktujmy cebule tak jak to robią rolnicy na zachodzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Włodzimierz Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 No właśnie, nawet na czarno się nie opłaci, więc rynek nie lubi próżni i w końcu będą tylko legalne obieralnie i wyjdzie to na korzyść wszystkim a szczególnie biednym ludziom. Tylko pytanie skoro na czarno nie kalkuluje się kupić za 0,8 zł i sprzedać za 1,5-1,6 to jaka jest cena dla legalnych obieralni, że im się opłaca. Wiem, że niektórzy mają maszyny i że koszty wyglądają wtedy inaczej, ale maszyna pięknie robi świeżą cebule a taką co gnije lepiej robią ludzie. Pytanie dla was Która cena szybciej i mocniej wystrzeli do góry łuski czy białej bo na razie to co poszła łuska do góry to prawie tyle samo do góry poszła biała. Każdy chce zarobić albo przynajmniej nie tracić (w niektórych latach). Tak z ciekawości po ile jest łuska w Holandii albo we Francji czy Niemczech? może ktoś wie? Jeżeli nie jestem w stanie wyliczyć sobie zysku z obierania na czarno to sprzedam łuskę i wszyscy będą zadowoleni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Legal Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 Obierania po 2.2 POLICZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 7 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Października 2018 2 godziny temu, Dawid Pietrzak napisał: Gosciu Wlodzimierzu Zapewne masz na myśli obieranie na czarno. Więc jeśli się pytasz czy można zarobic na obieraniu cebuli to Ci odpowiem: - Można zarobić, ale gdy się posiada profesjonalną obieralnie i się zatrudnia pracowników o umowę o pracę, a nie jakieś smieciówki. Rok temu pisał tu Gość Lipiński o obieralni. Podał swoje wyliczenia w kosztach obierania itp. ( zachęcam do przeczytania) Ludzie jeśli chcecie się zajmować obieraniem cebuli to zmodernizujcie jakiś budynek mało używany pod prawdziwą obieralnie. Skończmy z tym obieraniem w kurniku lub pod chmurką. Zerwijmy z tą doktryną, że opłaca się tylko na czarno i na skup. Rolnicy kontraktujmy cebule tak jak to robią rolnicy na zachodzie! 30 lat nigdy nie miałem kontraktu i nie żałuję, w tamtym roku straciłem 10gr w tym roku zyskałem 70gr dlatego że nie miałem kontraktu, tak samo jest w innych uprawach. Jest wolny rynek (prawie) i on ustala ceny a pogoda ilość towaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
//Dawid// Napisano 8 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2018 18 godzin temu, Gość Max napisał: 30 lat nigdy nie miałem kontraktu i nie żałuję, w tamtym roku straciłem 10gr w tym roku zyskałem 70gr dlatego że nie miałem kontraktu, tak samo jest w innych uprawach. Jest wolny rynek (prawie) i on ustala ceny a pogoda ilość towaru Kontrakt jest to pewny zysk. Licząc nasze zyski i straty cenowe z biegiem lat wychodzi, że lepiej opłaca się mieć kontrakt. Tym bardziej opłaca się to rolnikom, którzy nie mają gdzie przechować warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 8 Października 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2018 Nie zgadzam się, jaki zysk mają w tym roku producenci którzy mieli kontrakt? Plon był dużo mniejszy, Każdy robi jak uważa, ale do kontraktów zachęcają najczęściej kupcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi