Skocz do zawartości

kapusta biała


Gość rolnik Adi

Rekomendowane odpowiedzi

Co do drugiej rzeczy to produkcja kapusty , tylko takiej porządnej żeby poleżała do marca , kwietnia to ani łatwa nie jest ani tania. A poza tym to handlarzom łatwiej się dogadać co do ceny jaką dadzą niż chłopom , bo niema wśród nich żadnej współpracy oni po prostu się nie dogadają że poniżej danej ceny nie sprzedajemy i kropka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Gość Rotem napisał:

Stan pisowni j.polskiego tutaj leży,tragedia. Jeżeli typowy rolnik nie umie liczyć a 20gr/kg to cena maksymalna jaką chce otrzymywać to po co ta dyskusja na temat cen kapusty ?  

Druga rzecz to - produkcja jest zbyt łatwa i za tania. Być może jeżeli nawozy,ropa,środki ,zdrożeją X2 , w końcu doczekamy się opłacalności . 

Dlaczego tak myślę? Ponieważ chłopa na etacie, uprawiającego słaby produkt, nie będzie stać na dalszą uprawę. Część małorolnych zakończy działalność a profesjonalni dostarczą produkt dobrej jakości w dobrej cenie.

Dobrej niedzieli.

Kolego wasz profesjonalizm polega na wykonywaniu rano i wieczorem oprysków oczywiście codziennie. Tak samo profesjonaliści hodują świnie , do 85 kg pasza na bazie antybiotyków a 10 do 15 dni przed sprzedażą pominięcie antybiotyków i tym karmicie ludzi. Ja nie życzę Ci dobrej niedzieli a smacznego profesjonalnego produktu a pozostały czas wykorzystaj na przemyślenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłop na etacie mając nawet tylko hektar czy dwa w niczym niezmieni ceny a nawet ściąć to jest wyczyn a gdzie żonę złapać za brodę. Garb na szyi ;) taka cena jest i mi się wydaje że tak już zostanie max 20 gr. W górę. Czas pokaże. 

Chcialbym sprzedawać towar drożej jednak konkurencja niepopuszcza i towaru może zorganiwac opór ...

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Gość Gosc. napisał:

Kolego wasz profesjonalizm polega na wykonywaniu rano i wieczorem oprysków oczywiście codziennie. Tak samo profesjonaliści hodują świnie , do 85 kg pasza na bazie antybiotyków a 10 do 15 dni przed sprzedażą pominięcie antybiotyków i tym karmicie ludzi. Ja nie życzę Ci dobrej niedzieli a smacznego profesjonalnego produktu a pozostały czas wykorzystaj na przemyślenia.

Odniosę się do tych wypocin bo aż się prosi. Zajmowałem się kiedyś hodowla świń ma skalę przemysłową? Masz pojęcie o tym co piszesz czy tylko poczytasz komentarze i tworzysz kolejną główno burzę? Napisz mi jak wygląda te karmienie zwierząt antybiotykami bo aż chce to poczytać  dodam że w swoim życiu trzymałem duńczyki na rusztach, pasza na premiksie bo koncentrat to dla mnie lipa była. Później już sam podawałem tryptofan itd aby zbić koszty. Ale chce Tu abyś mi napisał jak wygląda to karmienie zwierząt na dwa tygodnie przed sprzedażą. Jeśli chodzi o opryski to rzecz normalna, prócz nawozów mineralnych i posypowych trzeba podać mikro zoocydy + fungicyd i wypominanie owych czynności jest niczym innym niż jak zwykłym brakiem wiedzy o rolnictwie zrównoważonym. A pisać każdy umie trochę lepiej lub gorzej. Masz pretensje do garbatego że proste dzieci ma. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Gość ELC napisał:

Odniosę się do tych wypocin bo aż się prosi. Zajmowałem się kiedyś hodowla świń ma skalę przemysłową? Masz pojęcie o tym co piszesz czy tylko poczytasz komentarze i tworzysz kolejną główno burzę? Napisz mi jak wygląda te karmienie zwierząt antybiotykami bo aż chce to poczytać  dodam że w swoim życiu trzymałem duńczyki na rusztach, pasza na premiksie bo koncentrat to dla mnie lipa była. Później już sam podawałem tryptofan itd aby zbić koszty. Ale chce Tu abyś mi napisał jak wygląda to karmienie zwierząt na dwa tygodnie przed sprzedażą. Jeśli chodzi o opryski to rzecz normalna, prócz nawozów mineralnych i posypowych trzeba podać mikro zoocydy + fungicyd i wypominanie owych czynności jest niczym innym niż jak zwykłym brakiem wiedzy o rolnictwie zrównoważonym. A pisać każdy umie trochę lepiej lub gorzej. Masz pretensje do garbatego że proste dzieci ma. 

Ja od kilku lat poszedłem w kapuste i nie narzekam, juz praktycznie robie tylko towar na przechowanie(choć w tym roku już tne i sprzedaje bo nawet kupiec jest) na sezon letni mam 1 ha i to zazwyczaj nowinek zeby posprawdzać poprostu wczesnej nie natrzymasz a jak niema kupca to nie zaradzisz a juz raz talerzowałem 4 ha w sierpniu. bede mial z 700 ton w tym z 80 czerwonej wiekszosc kaliber 2-4 kg po obraniu, już mam na wszystko chłodnie, fotowaltaike już mam na calość powinna starczyć także niemam co sie spieszyc, kapusta czysta zdrowa ale trzeba dbac i sadzic dobre odmiany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.10.2021 o 16:29, Gość podk napisał:

Ja od kilku lat poszedłem w kapuste i nie narzekam, juz praktycznie robie tylko towar na przechowanie(choć w tym roku już tne i sprzedaje bo nawet kupiec jest) na sezon letni mam 1 ha i to zazwyczaj nowinek zeby posprawdzać poprostu wczesnej nie natrzymasz a jak niema kupca to nie zaradzisz a juz raz talerzowałem 4 ha w sierpniu. bede mial z 700 ton w tym z 80 czerwonej wiekszosc kaliber 2-4 kg po obraniu, już mam na wszystko chłodnie, fotowaltaike już mam na calość powinna starczyć także niemam co sie spieszyc, kapusta czysta zdrowa ale trzeba dbac i sadzic dobre odmiany

Hmmm, nie wiem w jaki sposób ta wypowiedź miała cokolwiek wnieść do mojego zapytania odnośnie antybiotyków i pryskania, jaki to rolnik jest bee itd ale ok. Może jak się już tak ustawiłeś że wszystko masz to daj namiar chłopakom niech też mają skoro tak już z górki Ci leci i odcinasz kupony, męczą się za te grosiny, sprzedać mają ciężko a tu cyk bamper jest i to z przytupem. Daj chłopakom pożyć 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Gość ELC napisał:

Hmmm, nie wiem w jaki sposób ta wypowiedź miała cokolwiek wnieść do mojego zapytania odnośnie antybiotyków i pryskania, jaki to rolnik jest bee itd ale ok. Może jak się już tak ustawiłeś że wszystko masz to daj namiar chłopakom niech też mają skoro tak już z górki Ci leci i odcinasz kupony, męczą się za te grosiny, sprzedać mają ciężko a tu cyk bamper jest i to z przytupem. Daj chłopakom pożyć 

Ale co mam dac przepis jak się uprawia .? No w dzisiejszych czasach jest tyle treści w Internecie, przeróżne szkolenia, doradccy trzeba inwestować i non stop się uczyc. Wcale nie mówię ze odcinam kupony cały czas się doszkalam . Też współpracuje z doradca i na poczatku nie bylem przekonany ale po którymś sezonie sie przekonałem mniej opryskow  mniej wydatków na sor a towar lepszy zdrowszy. A niektórzy nadal szukają po stodolach dursbanu i płacą 200 za litr bez komentarza. Termin zabiegu to podstawa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Gość Roman napisał:

Trzymac kapuste nie oddawac za darmo, cena pojdzie w gore, spooro osob mowi mi ze w wodzie im pływa kapucha i pognita, kwestia czasu na dobrą cene

Gdzie tyle tej wody że się kapusta utopiła? Może rozsądniejsze argumenty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Gość As1 napisał:

Kapuchy naroslo po100ton z hektara wydawało się ze przechowalnicza będzie lipa a tu takie coś jesienna dybalem po 30groszy a zta aby nie było taniej ostatni rok zabawy w kapustę po25 latach mam to w d.. Pie. 

25 lat i sprzedajesz po 30 gr. ... jestes i niemam innych słow na Ciebie, tyle lat doswiadczenia a handlowac nic nie umiesz

Edytowane przez IGRiT
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Gość Podk napisał:

Ale co mam dac przepis jak się uprawia .? No w dzisiejszych czasach jest tyle treści w Internecie, przeróżne szkolenia, doradccy trzeba inwestować i non stop się uczyc. Wcale nie mówię ze odcinam kupony cały czas się doszkalam . Też współpracuje z doradca i na poczatku nie bylem przekonany ale po którymś sezonie sie przekonałem mniej opryskow  mniej wydatków na sor a towar lepszy zdrowszy. A niektórzy nadal szukają po stodolach dursbanu i płacą 200 za litr bez komentarza. Termin zabiegu to podstawa

? widzę że kierownik to spec marketingowy, sam nie zje i psu nie da. I właśnie z takimi jak ty mamy problem w rolnictwie, staniesz na byle chodniku gębę roztworzysz mówiąc ile to ty masz i jakże sie znasz i nie ma mocnych na ciebie. Znam i takie przypadki że gębą od ucha do ucha, a jak powiesz "aby pomógł chłopakom skoro taki bamper jesteś i kupony odcinasz" to o doradcy będzie pisał. Niczym nasz Puda!!! A przy okazji o patologii wspomni że dursban kupują. W rolnictwie już nie jeden ze świecznika po roku lub dwuch w kopcu ziemniaków szukał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Gość ELC napisał:

? widzę że kierownik to spec marketingowy, sam nie zje i psu nie da. I właśnie z takimi jak ty mamy problem w rolnictwie, staniesz na byle chodniku gębę roztworzysz mówiąc ile to ty masz i jakże sie znasz i nie ma mocnych na ciebie. Znam i takie przypadki że gębą od ucha do ucha, a jak powiesz "aby pomógł chłopakom skoro taki bamper jesteś i kupony odcinasz" to o doradcy będzie pisał. Niczym nasz Puda!!! A przy okazji o patologii wspomni że dursban kupują. W rolnictwie już nie jeden ze świecznika po roku lub dwuch w kopcu ziemniaków szukał.

Mądrych się narobilo na forach od h** każdy Mercedesem jeździ i fendy ma tylko że jak co do czego przychodzi to Mercedes ma 20lat a fend w kredycie na 15 lat albo 30letni z zachodu. Czasy na dorobienie się na kapuscie były przed embargiem dla Rosji. Owszem można teraz też zarobic ale już takich kokosów nie ma. Też mam chłodnie i wielu ma teraz to norma a nie powód do chwalenia się. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Sieradzak napisał:

Mądrych się narobilo na forach od h** każdy Mercedesem jeździ i fendy ma tylko że jak co do czego przychodzi to Mercedes ma 20lat a fend w kredycie na 15 lat albo 30letni z zachodu. Czasy na dorobienie się na kapuscie były przed embargiem dla Rosji. Owszem można teraz też zarobic ale już takich kokosów nie ma. Też mam chłodnie i wielu ma teraz to norma a nie powód do chwalenia się. 

No i co w tym sęk ze jak masz chłodnie to co się teraz cena przejmujesz ?  czy twierdzisz ze obecna bedzie do młodej i trzesiesz portkami? po to jest ta chłodnia zeby z niej madrze korzystać a nie włożyc ponieść koszty i sprzedać tak jak z pola.. to jest własnie to podejscie orobić sie i nie zarobic, to faktycznie lepiej siać pszenice

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś tel po 0,6 za kg w worki po 20 kg ale tyłka nie urywa. Sądzę że od mrozów cena się wyrówna a wszystkie znaki na ziem i niebie pokazują że od połowy grudnia. Ciekawi mnie ten styczeń i te 0,5m śniegu na terenie całego kraju. Jakby nie było mija 40 lat od zimy stulecia. Marchewka i ćwikła przemysłowa jak stoi? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Gość ELC napisał:

Dziś tel po 0,6 za kg w worki po 20 kg ale tyłka nie urywa. Sądzę że od mrozów cena się wyrówna a wszystkie znaki na ziem i niebie pokazują że od połowy grudnia. Ciekawi mnie ten styczeń i te 0,5m śniegu na terenie całego kraju. Jakby nie było mija 40 lat od zimy stulecia. Marchewka i ćwikła przemysłowa jak stoi? 

przewidujesz mrozy od polowy grudnia a do polowy grudnia nie przemarznie na polu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...