Gość Sadownik Napisano 22 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2020 Opad czerwcowy pokaże a może wcześniej. Może Ci co mieli na plusie zapomnieli dodać że mają nadkoronowe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość iwan Napisano 23 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2020 Sąsiad mówił że było 0 stopni a dziś mówi że kolejne 30 % jabłek się skurczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wasyl Napisano 24 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maja 2020 18 godzin temu, Gość iwan napisał: Sąsiad mówił że było 0 stopni a dziś mówi że kolejne 30 % jabłek się skurczyło. Dobrze,że tylko jabłka mu się skurczyly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 28 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maja 2020 Wszystko zmarzlo a sumsiady przerzedzaja:) I teraz będzie najlepsze: ) Poskładali już wnioski że zmarzlo im 50%:))) Kabaret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bart Napisano 28 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maja 2020 4 godziny temu, Gość Prorok napisał: Wszystko zmarzlo a sumsiady przerzedzaja:) I teraz będzie najlepsze: ) Poskładali już wnioski że zmarzlo im 50%:))) Kabaret To pokazuje też jak nieudolne są nasze urzędy. Ktoś kto ma trochę pojęcia o sadownictwie potrafi ocenić szkody. Ale jak ma wiedzieć o tym ktoś kto spędza 8 godzin dziennie przed monitorem przy biurku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 29 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2020 7 godzin temu, Gość Bart napisał: To pokazuje też jak nieudolne są nasze urzędy. Ktoś kto ma trochę pojęcia o sadownictwie potrafi ocenić szkody. Ale jak ma wiedzieć o tym ktoś kto spędza 8 godzin dziennie przed monitorem przy biurku. To pokazuje jaka mentalność ma spora grupa sadowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sandomierz Napisano 29 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2020 W dniu 28.05.2020 o 20:00, Gość Prorok napisał: Wszystko zmarzlo a sumsiady przerzedzaja:) To jeszcze nic nie oznacza, pytanie ile na tych drzewach jabłka deserowego... Niektórzy najpierw przegapili przymrozek, po tygodniu zdziwieni dlaczego jabłka brązowe w środku i nawet nie wiedzą kiedy im przemarzło, a największe zdziwienie będzie pod koniec czerwca - okaże się, że nawet to co wisi, solidnie poorane jest przez mróz i jabłka deserowego trzeba będzie szukać wśród lizaków, obrączek, spękań i poparzeń. U mnie największe straty w gali po dwóch dniach -7 z wiatrem końcem marca, towaru wisi na pierwszy rzut oka sporo, tylko że 75% po dokładnych oględzinach ma jakiś mniejszy lub większy feler na skórce i deseru z tego już nie będzie. Po majowym -1 dojdą prawdopodobnie kolejne straty JAKOŚCIOWE, wewnątrz nie ma uszkodzeń, ale na skórce odmian Golden i Elise da się dostrzec plamy i przebarwienia, które z dużym prawdopodobieństwem zakończą się ordzawieniem (byłbym mile zaskoczony, jeżeli wyszły by z tego). I co w takim przypadku? Trzeba przerzedzić ten gruz chemicznie i myśleć już o kolejnym roku... Rozróżniajmy jabłko deserowe od przemysłowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 29 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2020 Zacytuję tutejszego forumowego klasyka Jak się dba tak się ma;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 29 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2020 3 godziny temu, Gość Sandomierz napisał: To jeszcze nic nie oznacza, pytanie ile na tych drzewach jabłka deserowego... Niektórzy najpierw przegapili przymrozek, po tygodniu zdziwieni dlaczego jabłka brązowe w środku i nawet nie wiedzą kiedy im przemarzło, a największe zdziwienie będzie pod koniec czerwca - okaże się, że nawet to co wisi, solidnie poorane jest przez mróz i jabłka deserowego trzeba będzie szukać wśród lizaków, obrączek, spękań i poparzeń. U mnie największe straty w gali po dwóch dniach -7 z wiatrem końcem marca, towaru wisi na pierwszy rzut oka sporo, tylko że 75% po dokładnych oględzinach ma jakiś mniejszy lub większy feler na skórce i deseru z tego już nie będzie. Po majowym -1 dojdą prawdopodobnie kolejne straty JAKOŚCIOWE, wewnątrz nie ma uszkodzeń, ale na skórce odmian Golden i Elise da się dostrzec plamy i przebarwienia, które z dużym prawdopodobieństwem zakończą się ordzawieniem (byłbym mile zaskoczony, jeżeli wyszły by z tego). I co w takim przypadku? Trzeba przerzedzić ten gruz chemicznie i myśleć już o kolejnym roku... Rozróżniajmy jabłko deserowe od przemysłowego... Na bezrybiu i rak ryba... Gdy nie ma to za ordzawione i zdeformowane płacą jak za zboże... Gdy jest za dużo to najlepszy towar kosztuje grosze. Ciesz się ,że jest a nie płacz,że ordzawione bo wszystko mogło zmarznąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sadownik Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 Jablko obsypuje sie bardzo mocno,na gali juz widac ze zostaje 1 zawiazek z 5 lub wcale bo zolkna i robia sie gumowe,a to gala,gdzie powinno byc do oporu....Poza tym sa tez poparzenia na pol jablka,takze bym sie nie spinal za mocno,ze towaru bedzie duzo.Bedzie-ale ogrom jablka przemyslowego z tego co zostalo,ba niewiadomo co z opadem swietojanskim jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Romuald Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 4 godziny temu, Gość sadownik napisał: Jablko obsypuje sie bardzo mocno,na gali juz widac ze zostaje 1 zawiazek z 5 lub wcale bo zolkna i robia sie gumowe,a to gala,gdzie powinno byc do oporu....Poza tym sa tez poparzenia na pol jablka,takze bym sie nie spinal za mocno,ze towaru bedzie duzo.Bedzie-ale ogrom jablka przemyslowego z tego co zostalo,ba niewiadomo co z opadem swietojanskim jeszcze... No popatrz a u mnie nie chce nic na gali spaść.dostala brevis i może cos zrzuci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 co roku te same bzdury.Na tyle nasadzen towaru nie zabraknie.A przemysł co roku biorą do oporu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janusz Napisano 2 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwca 2020 Jak tam w sadach? Trochę już się to klaruje i łolaboga wcale nie będzie. Wyglądało że regalis wszystko przytrzyma ale przez chłody chyba leci na łeb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Szczepan Napisano 2 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwca 2020 3 godziny temu, Gość Janusz napisał: Jak tam w sadach? Trochę już się to klaruje i łolaboga wcale nie będzie. Wyglądało że regalis wszystko przytrzyma ale przez chłody chyba leci na łeb . Niech leci bo jest za duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 2 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwca 2020 u mnie tez opór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rysiek1 Napisano 2 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwca 2020 2 godziny temu, Gość gość napisał: u mnie tez opór Lubelskie i Sandomierz kiepsko... Grójec odpisywał to ma . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość T. D Napisano 4 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwca 2020 W dniu 2.06.2020 o 12:06, Gość Szczepan napisał: Niech leci bo jest za duzo Wiśni było ale sie zmyło jak patrze na czereśnie i śliwki to wierzyć sie nie chce a jabłonie to zaczynają wyglądać jak po przerzedzaniu dwa lata temu bez przerzedzania. Powodzenia w każdej opcji działalności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ernest Napisano 5 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwca 2020 14 godzin temu, Gość T. D napisał: Wiśni było ale sie zmyło jak patrze na czereśnie i śliwki to wierzyć sie nie chce a jabłonie to zaczynają wyglądać jak po przerzedzaniu dwa lata temu bez przerzedzania. Powodzenia w każdej opcji działalności Szczęściarz...ja musiałem 2x przerzedzać i będzie korekta reczna bo mało spadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość LPU Napisano 10 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2020 wiśnia wczesna 70% strat panda 95% Łutówka szału nie ma ale nie jest źle. cena w skupie już ustalona 0,70 zł pw, 0,90 zl dwójka, 1,10 zł jedynka, na węgrzech nieoficjalnie skup wiśni ma zacząć się od 330-350 forintów za kg tj ok 4,40 zł. i co wy na to? ps. szacunkowo 40% mniej owoców na węgrzech, podobnie w serbii, turcja ok 30% ukraina do 95% i do tego bardzo kiepska jakość, a my będziemy robić za murzyna do samego końca naszego lub ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 10 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2020 Mieszkasz w Polsce czy na Węgrzech???? Nie zbieraj jeśli cena ci nie odpowiada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość LPU Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwca 2020 W dniu 10.06.2020 o 14:16, Prorok napisał: Mieszkasz w Polsce czy na Węgrzech???? Nie zbieraj jeśli cena ci nie odpowiada... Mieszkam w Unii Europejskiej bez granic i ceł . Skupczyku w ciągu ostatnich 20 lat dwa razy pozostawiłem towar na drzewach, na mojej ciężkiej uczciwej pracy nie pozwalam zarabiać złodziejom. Ja na szczęście mam kilka źródeł utrzymania i mogę sobie na to pozwolić. ps. szacunkowo 40% mniej owoców na węgrzech, podobnie w serbii, turcja ok 30% ukraina do 95% i do tego bardzo kiepska jakość, a my będziemy robić za murzyna do samego końca naszego lub ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwca 2020 Godzinę temu, Gość LPU napisał: Mieszkam w Unii Europejskiej bez granic i ceł . Skupczyku w ciągu ostatnich 20 lat dwa razy pozostawiłem towar na drzewach, na mojej ciężkiej uczciwej pracy nie pozwalam zarabiać złodziejom. Ja na szczęście mam kilka źródeł utrzymania i mogę sobie na to pozwolić. ps. szacunkowo 40% mniej owoców na węgrzech, podobnie w serbii, turcja ok 30% ukraina do 95% i do tego bardzo kiepska jakość, a my będziemy robić za murzyna do samego końca naszego lub ich Jest podana cena... pasuje zbierasz Nie pasuje zostawiasz I nie musisz z tego robić przedstawienia w necie;) Btw.mozesz zostać skupczykiem i płacić 5 zł Wszystko możesz ...ale ty wolisz się pruć bezproduktywnie w necie:))) Zdrowia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwca 2020 W dniu 10.06.2020 o 13:33, Gość LPU napisał: wiśnia wczesna 70% strat panda 95% Łutówka szału nie ma ale nie jest źle. cena w skupie już ustalona 0,70 zł pw, 0,90 zl dwójka, 1,10 zł jedynka, na węgrzech nieoficjalnie skup wiśni ma zacząć się od 330-350 forintów za kg tj ok 4,40 zł. i co wy na to? ps. szacunkowo 40% mniej owoców na węgrzech, podobnie w serbii, turcja ok 30% ukraina do 95% i do tego bardzo kiepska jakość, a my będziemy robić za murzyna do samego końca naszego lub ich Na co komu szacunki jeśli odbiorca tyle nie potrzebuje co wyprodukowano???? Dostosuj podaż do popytu i nie siej popeliny A zamiast wiśni do jogurtu dodadzą buraczka bo tańszy:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość LPU Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwca 2020 2 minuty temu, Prorok napisał: Na co komu szacunki jeśli odbiorca tyle nie potrzebuje co wyprodukowano???? Dostosuj podaż do popytu i nie siej popeliny A zamiast wiśni do jogurtu dodadzą buraczka bo tańszy:)))) hahaha Skupczyku dobry dowcip na piątek oni zawsze potrzebują ale za darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hmm Napisano 12 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwca 2020 7 godzin temu, Gość LPU napisał: hahaha Skupczyku dobry dowcip na piątek oni zawsze potrzebują ale za darmo zawozliliscie za darmo to po co przepłacać.............nie wiem co cie tak bawi, chyba te kolejki na długość kilometra z trzema paletami po 8 groszy. Cieszyłeś sie wtedy jak stałeś ? pewnie nie stałeś bo każdy mówi że nie woził ........a każdy sad wyzbierany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi