Gość Lois Napisano 23 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2021 hehe, jeszcze ktoś się daje robić w trąbę i kupuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PIOŁUN Napisano 23 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2021 JA POWIEDZIAŁEM ZE ANI 1KG już nie kupie nie chce napędzać tej machiny co teraz w Polsce się odwala. Mi się zdaje ze to jest celowe działanie by jeszcze niektórych niedobitków wykończyć. teraz nawóz jest droższy od tuczników.i jeszcze jak powiedzieli ze gaz podrożeje 55% po nowym roku to automatycznie wszyscy sprzedawcy już nie sprzedawają nawozu bo już czekają do nowego roku z lepszą ceną dla rolnika. I jednej rzeczy nie rozumie gaz kosztował 2,2-2,3 taka przeważnie była cena na cpn. teraz cena gazu na cp. jest 3.2-3,3. jest złotówka różnicy to wytłumaczcie mi czym jest spowodowane ze płacimy 33,33% wiecej za gaz na cpn a za nawóz jest 300% nie uważacie ze to jest czysta manipulacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Jak nie posiejesz to nie zbierzesz. Proste i logiczne. Ci co kupili nawozy to wygrali. Ja zaufałem rządowi i tarczy myśląc że to pójdzie w dół do tego co było ale się przeliczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dron Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Godzinę temu, Gość Wgr napisał: Jak nie posiejesz to nie zbierzesz. Proste i logiczne. Ci co kupili nawozy to wygrali. Ja zaufałem rządowi i tarczy myśląc że to pójdzie w dół do tego co było ale się przeliczyłem. A jak posiejesz w tej cenie to zbierzesz.sprzedasz po 80 groszy i może się okazać że temu co nie posiadł zostanie więcej. W rolnictwie nie ma pewniaków. Taki chory kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Godzinę temu, Gość Dron napisał: A jak posiejesz w tej cenie to zbierzesz.sprzedasz po 80 groszy i może się okazać że temu co nie posiadł zostanie więcej. W rolnictwie nie ma pewniaków. Taki chory kraj. Czyli nie siać? Nie pryskać i nic nie robić? A jak aidared będzie po 3 zł za wagę to co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dron Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Godzinę temu, Gość Wgr napisał: Czyli nie siać? Nie pryskać i nic nie robić? A jak aidared będzie po 3 zł za wagę to co wtedy? Każdy niech robi według uznania.moze być tak że będzie po 3 zł aczkolwiek mało prawdopodobne w najbliższych latach.cena jabłka wśród rosnących kosztów powinna oscylowac w granicach 2 zł.i nie mówię tu o gali czy goldenie.duzo gospodarstw będzie miało problem już na wiosnę gdy przyjdzie kupować sor. Oczywiscie że trzeba pryskac i nawozów.ale przy tych cenach jabłek i środków ochrony trzeba dobrze przekalkulowac każdy zabieg i każda granice wysłanego nawozu.kupic na 10 ha nawozów azotowych,potasowych,fosforowych itd to wychodzi kilka tyś na ha.razy 10 to już kosmiczna kwota. Ale może to jest potrzebne dla polskiego sadownictwa.moze zmieni się opłacalność.moim zdaniem to nastąpi ale niestety za kilkanaście lat gdy już nie będzie miał kto w tym robić.ale....pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MiszLL Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Pryskać trzeba ale sianie można spokojnie ograniczyć lub szukać alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sddd Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 3 hours ago, Guest Dron said: A jak posiejesz w tej cenie to zbierzesz.sprzedasz po 80 groszy i może się okazać że temu co nie posiadł zostanie więcej. W rolnictwie nie ma pewniaków. Taki chory kraj. to całe szczęscie ze tu nie ma pewniakow, nie chce myslec co by bylo jakby były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nnnn. Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 Myślałem ze zielony ład miała nam wprowadzić UE i ekoterorysci, a tu Putin ekolog nam to wprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adam Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 5 godzin temu, Gość Wgr napisał: Czyli nie siać? Nie pryskać i nic nie robić? A jak aidared będzie po 3 zł za wagę to co wtedy? 3 zł idared aby był to musi być w Polsce 2mln ton.. Fakt na dziś spad 50 gr a Export z idareda 60gr i jak mówią hadlowcy nie ma zapytań na Pana Idareda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 24 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Grudnia 2021 4 godziny temu, Gość Adam napisał: 3 zł idared aby był to musi być w Polsce 2mln ton.. Fakt na dziś spad 50 gr a Export z idareda 60gr i jak mówią hadlowcy nie ma zapytań na Pana Idareda.. Ja miałem propozycje idareda po 1zl kasa na kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MichałS Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 13 godzin temu, Gość Wgr napisał: Ja miałem propozycje idareda po 1zl kasa na kole. Wierzę że miałeś bo tak płacą za idareta tylko zw w kalibrze 65 -85 mm a grubsze na spad czyli w pakiecie wyjdzie 60 gr za wagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 13 godzin temu, Gość Wgr napisał: Ja miałem propozycje idareda po 1zl kasa na kole. Mogę sprzedać Panu po 0,70 500 ton.Pan sprzeda po 1 zł i dobrze zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 16 hours ago, Guest Wgr said: Ja miałem propozycje idareda po 1zl kasa na kole. Tak, a ja jestem z archiwum X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 3 godziny temu, Gość Gość napisał: Mogę sprzedać Panu po 0,70 500 ton.Pan sprzeda po 1 zł i dobrze zarobi. Nie jestem handlarzem. Towar jaki wymaga ode mnie odbiorca w tej cenie to 65-85mm. 7kg jędrności. Kierunek Nigeria. Bez problemu co rok robimy taki towar. Dajemy też gibba na wydłużenie owocu przez co idared jest dłuższy i mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luks biznes Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 55 minutes ago, Guest Wgr said: Nie jestem handlarzem. Towar jaki wymaga ode mnie odbiorca w tej cenie to 65-85mm. 7kg jędrności. Kierunek Nigeria. Bez problemu co rok robimy taki towar. Dajemy też gibba na wydłużenie owocu przez co idared jest dłuższy i mniejszy nie musisz byc, my ci damy pana idareda po 70 gr, zaplacisz gotowa, a ty to sprzedasz jako swoje i git malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 Po co takie głupie zaczepki? Czy to może zazdrość że ktoś potrafi sprzedać? Bo o to dziś chodzi. Trzeba potrafić sprzedać i znalezc rynek zbytu. Kto liczy na grupy to już po nim. Ja przejmujac gospodarstwo po Tacie, 18 lat temu, handlowalem z grupami może 1 sezon. I ani jednego więcej. Choć nie ukrywam, że z gospodarstwem dostałem też klientów z którymi tyle lat współpracuje i nawet nie chwalę się po ile można sprzedac bo po co. Zawsze trafi się taki luks znafffffca świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 3 godziny temu, Gość Kamil napisał: Po co takie głupie zaczepki? Czy to może zazdrość że ktoś potrafi sprzedać? Bo o to dziś chodzi. Trzeba potrafić sprzedać i znalezc rynek zbytu. Kto liczy na grupy to już po nim. Ja przejmujac gospodarstwo po Tacie, 18 lat temu, handlowalem z grupami może 1 sezon. I ani jednego więcej. Choć nie ukrywam, że z gospodarstwem dostałem też klientów z którymi tyle lat współpracuje i nawet nie chwalę się po ile można sprzedac bo po co. Zawsze trafi się taki luks znafffffca świata grupy też mają cięzko.Też się nie opłaca .Nastepna poszła z dymem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 25 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudnia 2021 5 godzin temu, Gość Kamil napisał: Po co takie głupie zaczepki? Czy to może zazdrość że ktoś potrafi sprzedać? Bo o to dziś chodzi. Trzeba potrafić sprzedać i znalezc rynek zbytu. Kto liczy na grupy to już po nim. Ja przejmujac gospodarstwo po Tacie, 18 lat temu, handlowalem z grupami może 1 sezon. I ani jednego więcej. Choć nie ukrywam, że z gospodarstwem dostałem też klientów z którymi tyle lat współpracuje i nawet nie chwalę się po ile można sprzedac bo po co. Zawsze trafi się taki luks znafffffca świata Dokładnie. Niektórzy chcieliby na tacy mieć podane coś na co pracujemy latami. Princa robimy równiez 65-85 po 1.4 za samo jablko, gala blisko 2zl. Niech każdy sobie pomyśli ile warte mogą być takie kontakty P s nie to żebym się szczycił że w takich cenach sprzedaje towar bo to nie są rarytasy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dfytx Napisano 26 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudnia 2021 18 hours ago, Guest Wgr said: Dokładnie. Niektórzy chcieliby na tacy mieć podane coś na co pracujemy latami. Princa robimy równiez 65-85 po 1.4 za samo jablko, gala blisko 2zl. Niech każdy sobie pomyśli ile warte mogą być takie kontakty P s nie to żebym się szczycił że w takich cenach sprzedaje towar bo to nie są rarytasy.. Ale rozumiem że sami to szykujecie w jakieś kartony czy coś? Jak tak to ile wychodzi takie sortowanie na kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 26 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudnia 2021 3 godziny temu, Gość Dfytx napisał: Ale rozumiem że sami to szykujecie w jakieś kartony czy coś? Jak tak to ile wychodzi takie sortowanie na kg? To towar jest sortowany u nas w gospodarstwie. 8 osób w 10 godzin jest w stanie zrobić 15 ton jabłka. Naszego jabłka. Gdybym wzial towar od pierwszego lepszego to w tym czasie zrobiliśmy połowę tego lub mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wikto Napisano 26 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudnia 2021 Do WGR, to się chwali. Zaplanować trzeba sezon juz od zbioru jabłek. W takiej sytuacji sam bym Ci kolego pomógł w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asdfg Napisano 27 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2021 6 hours ago, Guest Wgr said: To towar jest sortowany u nas w gospodarstwie. 8 osób w 10 godzin jest w stanie zrobić 15 ton jabłka. Naszego jabłka. Gdybym wzial towar od pierwszego lepszego to w tym czasie zrobiliśmy połowę tego lub mniej. To elegancko, ja mam 19lat i jak patrzę jak moi rodzice oddają te jabłka do grup za grosze to aż się przykro robi, zastanawiam się nad kupnem jakiejś sortowni i sprzedaży bardziej na własną rękę, tylko nie wiem gdzie można znaleźć potencjalnych klientów zza granicy ale to może się z czasem sami znajdą, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wgr Napisano 27 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2021 4 godziny temu, Gość Asdfg napisał: To elegancko, ja mam 19lat i jak patrzę jak moi rodzice oddają te jabłka do grup za grosze to aż się przykro robi, zastanawiam się nad kupnem jakiejś sortowni i sprzedaży bardziej na własną rękę, tylko nie wiem gdzie można znaleźć potencjalnych klientów zza granicy ale to może się z czasem sami znajdą, zobaczymy Jak masz 19 lat to się nie wpier**/*** w sadownictwo. Znajdź sobie jakoś robotę, będziesz miał lżej. Chyba że jest bauer i masz z 50ha i cały park maszynowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asdfg Napisano 27 Grudnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2021 2 hours ago, Guest Wgr said: Jak masz 19 lat to się nie wpier**/*** w sadownictwo. Znajdź sobie jakoś robotę, będziesz miał lżej. Chyba że jest bauer i masz z 50ha i cały park maszynowy Może nie 50 ale 20 jest i maszyny wszystkie potrzebne tez, kasy dla siebie na najbliższe 5 lat mam bo na krypto mi się udało trochę zgarnąć więc można się pobawić, także na spokojnie, szkoda to zmarnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi