Gość Gość Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 No właśnie chyba troche się co niektórzy pośpieszyli, bo po niedzieli może jeszcze przymrozić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomek Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Trzeba od razu sciagac bo potem sa wybujale. Nawet jutro po kosciele u mnie we wsi wszyscy beda odkrywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Majki Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Ludzie sobota niedziela i poniedziałek ma być bardzo ciepło to są 3 dni. wiadomo, że w poniedziałek wieczorem trzeba przykryć ale już sama wloknina. Trzeba się narobić ale nie ma noc za darmo. Każdy by chciał przykryć i zdjąć tylko przed kopanie ale jak chce się zarobić to nie ma tak łatwo. Pozdrawiam leniwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ogi Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Dokladnie. Rano trzeba sciagac a na wieczor okrywac. I tak do 20maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Majki Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Poza tym wiadomo, że nikt nie zdejmuje z całości tylko z tych najpierwszych w moim przypadku to trzy szestastometrowe więc niecałe pół hektara. Chwila roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Engine Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Dobrze mówi Majki i dodatkowo sobie na pewno jeszcze potas dolistnie walnie przed ponownym przykryciem to już zyska ze 2-3 dni, a to bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Majek Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 No ja nawet randapu dodam zeby byly pyry jak trza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marynarz Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Powychodziły pyry z otwartego gruntu sadzone początkiem marca? Czy dopiero wychodzą? Ile procent nie wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rafonix Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Witam jestem z Pomorskiego uprawiam 10 ha ziemniaka wlóknina sadzony od 5 do 25 marca. 5 bez osłony. za rok dopiero zamierzam ćwiczyć z foliami. Chcem się podzielić swoimi spostrzeżeniami. W tym roku ze względu na warunki atmosferyczne niekryty Ziemniak będzie bardzo późno i mało wydajny rizoktarioza zbiera żniwa tak to wygląda. U mnie pod wlókninami wygląda to dobrze ale też widać objawy choroby zaczyna tworzyć bulwy spodziewam się realnie koniec maja pierwszego kopania. Moje spostrzeżenie na krytym każdy zarobi niekryte chorują za zimno panowie i za mokro w innych krajach lało sadzili później zimno w tym roku nawet i u was na południu. Wczesny będzie płacił wydajności też nie będzie jedynie nieliczni szczęśliwcy gdzie nie mroziło i aura sprzyja zarobią lepiej i Się tylko cieszyć o to w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rafonix Napisano 6 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maja 2017 Co do Kręcia folia to co idzie pierwsze folia i wlóknina czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Stefan koło Warty Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Tak owszem grunt słaby lichy widać gołym okiem oby mrozu nie było bo tak bedzie jeszcze gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrekAv. Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Dziś w nocy na Rybitwach słyszałem rozmowę handlarza z jednej budy z jakimś kupcem z Sącza że w ten wtorek ma przyjechać do niego pierwsza lufa młodego rumuna-bedzie go sprzedawał w ok 5zł/kg ale to podobno też spod przykrycia a grunt na całego ruszy za ok tydzień max dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość darson Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 no i będziemy liczyć na cene jak rumun nam cene zbije bo zaraz za tym handlarzem przywalą sami rumuny kilka luf. znam gościa tego handlarza z widzenia a nawet kilku bo sie spotkałem z goścmi jak handlowali w zeszłym roku rumunem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rafał Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Ziemniaki nie rosną w ogóle, jeszcze folia jako tako włóknina to najwcześniej 10 czerwiec a grunt to koniec czerwca, na holendra nie ta pogoda, zimno i mokro a może to i dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Przemek Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Jak tam cena Sandomierz lub Kraków i dotarły mnie suchy,że pół Sieradza wymarzło to prawda czy ktoś tylko wodę leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olaf Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Pytanie do doświadczonych w uprawie ziemniaka. Powiedzmy,że w wyjątkowym roku 2017 zasadził ktoś denara 10 marca w otwartym gruncie i 10 maja. Które nasadzenie da większy i jakościowo lepszy plon? Według mnie nasadzenie 10 maja da drugie tyle niż 10 marca. Argumenty za tym: nie wszystkie ziemniaki z 10 marca wyjdą, część zgnije. Wasze opinie na ten temat, poparte doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pankracy Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 denar nie zgnije w końcu wyjdzie(co innego holendry),chyba ze sadzony był w błoto.Drugą ważną sprawą czy był zaprawiany prestigem podobno wstrzymuje wszchody nawet na 2 tyg niz normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olaf Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Panie pankracy a jak z plonem według Ciebie? Sadzony 10 marca i 10 maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Norbert Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Przesto na olx mnóstwo kombajnu do ziemniaków i inne rejony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pankracy Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 wiele czynników sie składa a najważniejsza gleba jeżeli lekka nie jakaś zmordowana przez pyry i mokrą uprawę to plon powinien być ten sam,proponuje jechać przewłóczyć jezeli jeszcze nie wyszly i objechać jakimś drapakiem.jeżeli ciepło nie przyjzie lepiej bylo sie wstrzymać do 1o maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Późna pyra 2017 Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Plon będzie ten sam. Nie ma na to szans. Na ciężkiej ziemi na dzień dzisiejszy część pyry już zgniło, żadne drapanie zgnitkom nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pankracy Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 ja sadziłem 10 kwietna niekiełkowane .Tydzień temu jak bylem na polu to oczka pusćiły.klasa ziemi III i IV ,rok temu byla na tym polu pszenica i jako poplon byla zasiana gorczyca myśle że bedzie ok. ale jak kolega posadził 10marca to troche za wczesnie, jednego mokrego roku zgnily mi irgii i holendry a obok denary byly i to nawet ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Majki Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Nie liczy się jaki będzie plon końcowy z 10 marca czy maja. tylko nawet jak z 10marca ukopiesz mniej to na pewno mimo słabych warunków ukopiesz wczesniej i sprzedaż po lepszej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ret Napisano 7 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maja 2017 Mniej chyba o połowę, tego roku to lepsz cena może być latem, jak ludzie zaczną kopać na całego i zobaczą jaki plon jest. Nawet w Niemczech pogoda zrobiła robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Przemek Napisano 8 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maja 2017 Jaka jest cena na Sandomierzu i Krakowie i Rybitwach Kolega mówił że pół Sieradza wymarzło to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi