Gość Szok Napisano 21 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2020 Cena na cebulę w worku w Holandii 1.75zl worek 15kg Brak cebuli do obierania. Szok dla Europy Cebula w Holandii się skończyła. Odsort w 28 stopni to 50%odpaduminimum lub reklamacja z chłodni. Większość obieraczy stoi reszta na oparach jedzie a zimówka pójdzie na worek skoro starej nie ma. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 21 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2020 Nie zaciekawie a cena białej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aaa Napisano 21 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2020 Teraz, Gość Szok napisał: Cena na cebulę w worku w Holandii 1.75zl worek 15kg Brak cebuli do obierania. Szok dla Europy Cebula w Holandii się skończyła. Odsort w 28 stopni to 50%odpaduminimum lub reklamacja z chłodni. Większość obieraczy stoi reszta na oparach jedzie a zimówka pójdzie na worek skoro starej nie ma. Pzdr to jest wkoncu ta cebula czy nie?pisesz ze nie ma a odsort jest .to z czego ten odsort?logiki tu zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebul Napisano 22 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2020 Zimówka z bąkami na worek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
//Dawid// Napisano 22 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2020 23 godziny temu, Gość aaa napisał: to jest wkoncu ta cebula czy nie?pisesz ze nie ma a odsort jest .to z czego ten odsort?logiki tu zero U nas obrana na poziomie 90 groszy, polska w łusce już dawno się skończyła. Holendrzy nie chcą obniżyć ceny bo wolą sprzedać na sortownie, idzie import odsortów ale wszystko do czasu kiedy nie przyjdą wyższe temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aaa Napisano 22 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2020 Z tymi bąkami to przesadzacie tylko augusta mocno idzie w kwiat.A jezeli stara cebula sie konczy to dobrze bo zimowki jest duzo i kapitalne są (kryszwica inowrocław radziejów) i bedzie zbyt na nią i cena też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z łódzkiego Napisano 24 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maja 2020 Witam Wszystkich! Może ktoś pomoże... mam problem w cebuli siewce mam brodziszka drobnego czym mogę go zawlczyć? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 24 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maja 2020 Witam komuś przy paliło cebule po zabiegach herbicydowych? U mnie szedł wcześniej bandur 0,8 przed wschodami teraz 0,3 mała przesychanie, podobno to nie tylko problem u mnie ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 0.8 litra Baduru przed wschodem to bardzo dużo chyba że zawartość próchnicy na Twoim polu wynosi ok 3%. Tak duże dawki są konieczne gdy jest bardzo dużo samosiewow rzepaku ale i tak w takim wypadku lepiej zastosować np 2 razy po 0,5. Pytanie jest jeszcze czy piszesz o dymce czy siewce? Niekiedy na cebulę niekorzystnie działają herbicydy stosowane na przedplon lub niedostateczne wyplukanie opryskiwacza po wcześniejszych zabiegach. Chłody i przymrozki po zastosowaniu herbicydow mogą osłabić ich działania lub doprowadzić do uszkodzenia rośliny uprawnej. Każdy przypadek, pole i odmiana cebuli czy też faza rozwojową w dniu zabiegu trzeba rozpatrywać indywidualnie. Czynników mogło być wiele. Jeśli na ten moment cebula jest kiepska to na pewno nie masz co liczyć na satysfakcjonujący plon i może lepiej by było zastosować uprawa zastepcza której obecnie powodzenie też będzie obarczone dużym ryzykiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil Koło Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 Masa osób narzeka na bandur i przy dawkach 0,5 + 0,5 nie radzi sobie z rzepakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bodi Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 Tylko teraz jeśli nie bandur to jaki inny środek polecacie ? Ja u siebie też mam problem dziś zaobserwowany pojawiło się zamieranie liści bandur poszedł w dawce 0.6 w sobotę więc albo to wina przymrozków u nas środa czwartek albo sam nie wiem bo na objawy po zabiegu chyba za szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 47 minut temu, Gość Bodi napisał: Tylko teraz jeśli nie bandur to jaki inny środek polecacie ? Ja u siebie też mam problem dziś zaobserwowany pojawiło się zamieranie liści bandur poszedł w dawce 0.6 w sobotę więc albo to wina przymrozków u nas środa czwartek albo sam nie wiem bo na objawy po zabiegu chyba za szybko Na moje oko wygląda to bardziej na zbyt dużą dawkę środka kontaktowego. Ewentualnie nie wypłukany dobrze opryskiwacz. Jest też opcja pozostałości herbicydu z przedplonu. Albo zbyt duża kumulacja doglebówek o ile nie była nawadniana. Ostatnio dostała deszczu to pociągła. Także przypuszczeń może być wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 Mam to samo, w środę zabieg 0,3 l banduru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kujawiak Napisano 25 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2020 7 godzin temu, Kamil Koło napisał: Masa osób narzeka na bandur i przy dawkach 0,5 + 0,5 nie radzi sobie z rzepakiem U mnie dawka 0,3 w mieszaninie położyła rzepak. 30 minut temu, beowulf87 napisał: Mam to samo, w środę zabieg 0,3 l banduru Raczej nie od banduru w takiej dawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 Zimno panowie . U mnie w dawno niczym nie trutej dymce też takie objawy od niedawna . Robaka nie ma , doglebowych w gruncie coraz mniej . Zaraz czerwiec a kuku żółte i ledwo od ziemi widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aaa Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 U mnie też zasychają końcówki w cebuli dymce zimowej i niektóre rośliny padają a nie stosowałem żadnych herbicydów tylko po sadzeniu na jesień goal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik centrum Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 Ogólnie siewki słabo wygladaja na kujawach, zobaczymy jak beda dalej rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 A jak tam biała? Ruszyło się coś u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jurek Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 0,4+0,4+0,5 Banduru w trzech zabiegach można dać od drugiego liścia , nie więcej, ale pole powinno być już po tych zabiegach czyste . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Kujawy Napisano 26 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2020 Godzinę temu, Gość jurek napisał: 0,4+0,4+0,5 Banduru w trzech zabiegach można dać od drugiego liścia , nie więcej, ale pole powinno być już po tych zabiegach czyste . Fajnie piszesz sam bandur wiele nie żdziała doświadczenia widzę brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rolnik świętokrzyskie Napisano 27 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maja 2020 A jaką mieszankę lub co na zmianę z bandurem polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubertus Napisano 27 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maja 2020 Bandur 0,25l+Wing 0,5l, ewentualnie można wymieniać na Starane 0,1l, ale nie ma rejestracji. Preparatów z bromoksynilem w okolicy już dostać nie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rurrrek Napisano 28 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maja 2020 W dniu 21.05.2020 o 20:19, Gość Szok napisał: Cena na cebulę w worku w Holandii 1.75zl worek 15kg Brak cebuli do obierania. Szok dla Europy Cebula w Holandii się skończyła. Odsort w 28 stopni to 50%odpaduminimum lub reklamacja z chłodni. Większość obieraczy stoi reszta na oparach jedzie a zimówka pójdzie na worek skoro starej nie ma. Pzdr bzdury piszesz - holender Ciebie pod wlos bierze abys zaplacil mu wiecej - :) zaraz zimowka bedzie wiec po co nam NL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość juras Napisano 28 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maja 2020 6 godzin temu, Gość rurrrek napisał: bzdury piszesz - holender Ciebie pod wlos bierze abys zaplacil mu wiecej - zaraz zimowka bedzie wiec po co nam NL Polska zimówka na trzy tygodnie do obierania a Holandia na pozostałe 11 miesięcy niestety drobiazg 3-5 cm za cięzki do obierki a tekie siewki rodzime ostatnie dwa lata są zbierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano 1 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwca 2020 Jakie ceny Panowie u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi