Gość kacper Napisano 8 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2016 Ale żeś pojechał mi teraz - faktycznie za te trzy dni deszczu zgniły w polu a te pięć dni temu kopane jakims cudem są zdrowe w przechowalni! Chłopcze ja za ziemniaki żonie na 15 rocznicę ślubu w sierpniu tego roku nową Astrę kupiłem więc mi tu nie filozofuj. ja sadze ziemniaka 20 ha i iuz wykopałem załoze sie ze mam wiekszą wydajnosć niz ty z 55 a ziemniak tydzień dłuzej w polu róznica kolosalna zgnije nic nie ukopiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mietek Napisano 8 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2016 Czytaj ze zrozumieniem- 55t/ha a nie 55ha.Nie ja jeden mam jeszcze ziemniaki w polu a zgniją to mnie a nie Tobie. Zresztą uciesz sie już teraz -zgniły wszystkie co do jednego nawe te sprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 8 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Października 2016 Mietek, skąd jesteś? Gdzie tak towar na Rumunie schodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mietek Napisano 9 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 2016 rumun sie kreci błaszki szukają belaroza czerwone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sławomir Napisano 9 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 2016 Ludziska dajcie tego ROMUNA do mnie też ziemniaki mam do sprzedania (IRGE) , Ludzie nie kopią u nas,bo więcej zgniją na pryzmie niż na polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ziemniak Napisano 9 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 2016 ile rumun placi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość józef Napisano 9 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Października 2016 Ludziska dajcie tego ROMUNA do mnie też ziemniaki mam do sprzedania (IRGE) , Ludzie nie kopią u nas,bo więcej zgniją na pryzmie niż na polu my jednego roku jak rumuny brały ładowalismy zgnite z niszczykiem wszystko co urosło sie ładowało niema co sie przejmować jak biorą przebiorą te lepsze a potem gorsze i dobrze zapłacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maras Napisano 10 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Października 2016 Panowie, jakieś ruchy na giełdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olo Napisano 10 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Października 2016 Bez zmian maraz i zastój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość małopolamin Napisano 13 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Października 2016 w małopolsce rumuny ruszyły cena trszkę ale mają wymogi bez zadatku ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wacek Napisano 13 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Października 2016 Panowie to już dobry znak jak już są to coś sie będzie działo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość andzej Napisano 13 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Października 2016 w małopolsce rumuny ruszyły cena trszkę ale mają wymogi bez zadatku ani rusz kolego jak mógł bys przysłac ich w okolice sieradza do zagłebia my spełnimy ich wymogi 50+ 60+ i 70+ mamy towaru w przechowalnie pasami pospinane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość stop ceta Napisano 16 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Października 2016 w rumuni ziemniaki kosztują 50-70 leja co w przeliczenu na złotówke daje ok 60gr. polski ziemniak w obecnej cenie zdaje się być tanim towarem i konkurencyjnym cenowo w stosunku do zachodnioeuropejskiego co wskazuje że eksport na rumunię byłby możliwy. narazie rumuni mają jeszcze swojego i czy zaczną ładować u nas jest sprawą otwartą.smutną prawdą jest fakt,że pomimo lepszych cen na zachodzie europy polski tani ziemniak jest totalnie blokowany przez prawo eksportowe w tym fito i skazany na łaske i niełaske rumunów.to spadek po kalinowskim i negocjacji w kopenhadze z 2004roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 16 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Października 2016 Cena ziemniaków w Niemczech bije rekordy i wynosi obecnie ok.88gr/kg przy zakupach całotirowych. Zgadzam się z opinią, że nasz export jest blokowany przez przepisy i winę za to ponosi PSL. Niemcy wykorzystują tą sytuację do ochrony własnego rynku. Aby to zmienić muszą ulec zmianie zasady dotyczące badań FITO. Rumuni przyjadą - to kwestia czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mixol Napisano 17 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Października 2016 Przepisy obrotu ziemniakami z Polszą nie zostaną chyba nigdy zmnienione, nikt na zachodzie nie jest na tyle durny aby zepsuć rynek stabilizowany przez dziesięciolecia. Przecież jak przyjedzie sieradzka hołota to reszta ma pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sieradzak Napisano 18 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Października 2016 Chołota to właśnie tacy jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość miastowy Napisano 18 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Października 2016 Cena ziemniaków w Niemczech bije rekordy i wynosi obecnie ok.88gr/kg przy zakupach całotirowych. Zgadzam się z opinią, że nasz export jest blokowany przez przepisy i winę za to ponosi PSL. Niemcy wykorzystują tą sytuację do ochrony własnego rynku. Aby to zmienić muszą ulec zmianie zasady dotyczące badań FITO. Rumuni przyjadą - to kwestia czasu. Piszcie petycje do Prezydenta ,może coś wreszcie z ty zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotrek Napisano 18 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Października 2016 Poczytajcie sobie na freshplaza albo fresh market jakie bzdury wypisuje niemiecki związek plantatorów ziemniaka żeby zniechęcić importerów i ewentualnie konsumentów do polskiego ziemniaka! Już strzygą uszami bo niema teraz w europie tanszego ziemniaka jak w Polsce! Bodaj by wreszcie szlag trafił PSL za zgodę na takie restrykcje w eksporcie ale ci co negocjowali to się już ustawili tak że ich wnuki będą korzystać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość karolina Napisano 18 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Października 2016 Piszcie petycje do Prezydenta ,może coś wreszcie z ty zrobi pisalam dzisiaj zobaczymy czy coś sie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość karolina Napisano 18 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Października 2016 pisalam dzisiaj zobaczymy czy coś sie zmieni To co się dzieje od dłuższego czasu na polskiej wsi-po prostu klęska.Brak jakichkolwiek cen wynagradzających ciężką pracę rolnika do tego nasz EXPORT jest blokowany przez przepisy,już nie wspomnę o dotychczasowych obowiązujących przepisach badań FITO,porażka ;( . Ceny warzyw min.ziemniaka,marchwi,cebuli itd. poniżej kosztów produkcji.W telewizji w ogóle nie słyszy się o ROLNIKACH!!! Wsie zaginają,młodzi ludzie widząc co się dzieje-nie chcą zostawać,opuszczają dobytki zgromadzone przez pokolenia,na wsiach przeważnie są ludzie w średnim i starszym wieku.Rolnicy ,aby coś mieć muszą tyrać 20 godz/na dobę. PROSIMY -- aby ruszył export,ponieważ nie dość,że brak cen to brak jakiegokolwiek zejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pyrka Napisano 19 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Października 2016 karolina nie prosimy tylko trzeba ruszyć tyłki i wyjść iprotestować pod sejm tak jak to zrobili sadownicy tylko oni mają związki i w sejmie swoich ludzi a ziemniaki i warzywa to każdy sam sobie aby sąsiad kiepsko a wyjść protestować to już nie wszystko po 10 gr zero zejścia każdy myśli w przyszłym roku będzie lepiej oby się nie zdziwili nie zanosi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik WLKP Napisano 19 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Października 2016 To co się dzieje od dłuższego czasu na polskiej wsi-po prostu klęska.Brak jakichkolwiek cen wynagradzających ciężką pracę rolnika do tego nasz EXPORT jest blokowany przez przepisy,już nie wspomnę o dotychczasowych obowiązujących przepisach badań FITO,porażka ;( . Ceny warzyw min.ziemniaka,marchwi,cebuli itd. poniżej kosztów produkcji.W telewizji w ogóle nie słyszy się o ROLNIKACH!!! Wsie zaginają,młodzi ludzie widząc co się dzieje-nie chcą zostawać,opuszczają dobytki zgromadzone przez pokolenia,na wsiach przeważnie są ludzie w średnim i starszym wieku.Rolnicy ,aby coś mieć muszą tyrać 20 godz/na dobę. PROSIMY -- aby ruszył export,ponieważ nie dość,że brak cen to brak jakiegokolwiek zejścia. a w internecie mozna tylko przeczytać, że rolnikom będzie łatwiej ... http://agrobiznes.money.pl/artykul/polskim-wsiom-bedzie-latwiej-pozyskac,89,0,2174297.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotrek Napisano 19 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Października 2016 Pier...enie! Pomoc taka,wsparcie takie unia to unia tamto! Gdyby były normalne ceny na produkty rolne w tym kraju mam w du..e cała unie ! Kupuję za gotówkę czy kredyt co mi pasuje tak jak było przed wejściem do UE gdy ceny maszyn czy traktorów lekko licząc były o połowe mniejsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mmarcin Napisano 19 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Października 2016 Pier...enie! Pomoc taka,wsparcie takie unia to unia tamto! Gdyby były normalne ceny na produkty rolne w tym kraju mam w du..e cała unie ! Kupuję za gotówkę czy kredyt co mi pasuje tak jak było przed wejściem do UE gdy ceny maszyn czy traktorów lekko licząc były o połowe mniejsze! tak jest normalne ceny i niepotzebna nam unia bede pracował dzień i noc i cos z tego bede miał a nie woze kapuste białą do kwasiaża płaci mi 7 gr za kilo 100 km w jedną strone nic zostaje tylko na chleb ledwie sie wegetóje zyć sie odechciewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Diego Napisano 19 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Października 2016 (edytowane) Z ziemniakiem w Polsce jesli chodzi o opłacalność produkcji nie jest tak źle,ale trzeba zrobic jedną podstawową rzecz....NA REJON SIERADZKI WPROWADZIĆ 50 LAT KWARANTANNY! i wtedy będzie można produkować z zyskiem. Sieradzcy producenci ziemniaków to ludzie ktorzy kochają pracę.Byle towar poszedł.Nie ważne,że za darmo.... Edytowane 19 Października 2016 przez IGRiT usunięto inwektywę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi