Skocz do zawartości

kapusta biała

Gość rolnik Adi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja 20 lat sie w to bawie kiedys dawalo sie niezle zarobic na kapuscie szczegolnie na koncowkach tz koniec kwietnia przychodzila konkretna cena dzisiaj to juz tylko zludzenia i coraz dlusze okresy kiedy kapusta ma zejscie do  tego dochodza problemy bo malo kto chce pracowac przy kapuscie nawet za150zl dniowka ale ja sie nie dziwie to katorznicza praca .

Trzeba być maksymalnym idiotą, zeby przy obecnych kosztach i stawkach za prace sprzedawać kapustę w obecnych cenach. To już lepiej iść gdzieś do pracy i przynosić do domu czyste pieniądze. Tutaj po prostu jest to nieopłacalne. Ale każdy niech robi jak mu lepiej. Jeśli Amplus czy inne firmy nie zarobią to nie handlują a my.. No właśnie. Matematyka musi się zgadzać.

Trzeba być maksymalnym idiotą, zeby przy obecnych kosztach i stawkach za prace sprzedawać kapustę w obecnych cenach. To już lepiej iść gdzieś do pracy i przynosić do domu czyste pieniądze. Tutaj po prostu jest to nieopłacalne. Ale każdy niech robi jak mu lepiej. Jeśli Amplus czy inne firmy nie zarobią to nie handlują a my.. No właśnie. Matematyka musi się zgadzać.

idż do pracy wujek dobra rada.

Ja tutaj czegoś nie rozumiem uprawaim 3 ha kapusty białej z przeznaczeniem od tego roku tylko na kiszenie i cena 30 gr jest w 100% opłacalna, a z tego względu że z 1 ha zbieram 90 ton kapusty (po obraniu) więc na ilości i tak zarobię, gorsze są lata gdzie jest susza i zbiera się kapustę w okolicach 50 ton z 1 ha ale w tedy jest i cena 50-60 gr, jak jest urodzaj na kapuste to ludzie się nie dziwcie że jest słaba cena bo jest rynek zawalony kapustą ... Ci co płaczą to i tak bedą płakać czy ta cena będzie 30 czy 60 gr. 

Chcecie uprawiać kapustę musicie najpierw pomyślec o zbycie, a jak już to załatwicie ( a nie jest to łatwe) musicie zrobić wszystko aby mieć jak najlepszy plon a zarazem najlepszą jakość. Jeżeli uprawicie kapustę a dopiero potem pomyślicie o zbycie to życzę powodzenia i płaczenia na forum :)

do kapucha ...ja produkuje kapuste nie handluje nia ..mam umowę z kiszarnia.. poumawiane dostawy srednio ok 4 razy w miesiącu po 15 t ///nie potrzebuje bawic sie w handlarza ,,dodam ze kapusta przechodzi badania czy nie przeazotowana ...także ....sadząc trzeba miec zbyt a nie teraz szukac dopiero