Skocz do zawartości

Ceny Ziemniaka sezon 2019/2020 - Notowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Pies srał irgę, nie ma ładnej, każda jedna ma rdzę, tyle, że ta droższa może trochę mniej, ale idealnie czystych nie ma. Tylko Belgia z hali, 0 odpadu, nie dotykam już polskiego kartofla.

6 godzin temu, Gość Producent napisał:

Tomek, chodowla to genetyka lepiej się nie wypowiadaj. Pozdrawiam

Tak oczywiście jest podatna na rdzawą plamistość miąszczu, ale zacznijmy od definicji choroby i czym jest spowodowana, brakiem czego i w jakim momencie. Niestety naprowadził mnie na te działanie nie Polak lecz Niemiec, po zadaniu kilku retorycznych pytań. Ale odpowiedzi są bardzo proste. Powodzenia w doświadczeniach. Powtórzę jeszcze raz już czwarty rok z rzędu i nic nie ma. Zaznaczę ze nie jestem mądrala co sądzi 1 ha i reszta handluje

9 godzin temu, Gość Tomwk napisał:

Ja mam czysta bez rdzy Ok 200 ton ale czekam na cenę. Dobry producent ziemniaka wie jak wychodować irga bez rdzy. 

a ile bys chcial za taka irge..??? bralem z szydlaka z centrali jadalne i czasami sie teafilo od czasu do czasu 

1 godzinę temu, Gość Tomek napisał:

Tak oczywiście jest podatna na rdzawą plamistość miąszczu, ale zacznijmy od definicji choroby i czym jest spowodowana, brakiem czego i w jakim momencie. Niestety naprowadził mnie na te działanie nie Polak lecz Niemiec, po zadaniu kilku retorycznych pytań. Ale odpowiedzi są bardzo proste. Powodzenia w doświadczeniach. Powtórzę jeszcze raz już czwarty rok z rzędu i nic nie ma. Zaznaczę ze nie jestem mądrala co sądzi 1 ha i reszta handluje

Ojojoj ale mi to tajemna wiedza. Potas bor i woda woda.

Gość Malorolny

Gdyby Polska nie była zalana przemysłem że wszystkich stron świata to w dalszym ciągu cena hurtowa kręciłaby się około 2zł. 

Najbardziej ubolewam, że nie ma kontroli nad tym. Biednego rolnika męczą na okrągło, a taki handlarz importer ma wolną rękę i żadnych kontroli.

W dniu 12.11.2019 o 08:37, Gość Malorolny napisał:

Gdyby Polska nie była zalana przemysłem że wszystkich stron świata to w dalszym ciągu cena hurtowa kręciłaby się około 2zł. 

Najbardziej ubolewam, że nie ma kontroli nad tym. Biednego rolnika męczą na okrągło, a taki handlarz importer ma wolną rękę i żadnych kontroli.

Biedny rolnik sprzedaje na żywioł, bez płacenia podatku dochodowego, podatku VAT a zły importer musi odprowadzać państwu haracz, żeby starczyło na dopłaty dla tych rolników. Przygotuj ładnego ziemniaka z dokumentami to Rumuni Mołdawianie będą Ci go z rąk wyrywać.

Gość Malorolny

Nie osłabiaj mnie... Handlarz czy przerzutnik z giełdy niczego nie płaci i płacić nie będzie.

A hurtem nie muszę sprzedawać bo jestem malorolny, sprzedam z domu parę woreczków i jestem zadowolony

Gość KRZYSZTOF

Rano wstaje a do sąsiada, który handluje ziemniakiem jak co tydzień rano w sobote wjeżdża łódka z niemieckim kartoflem. Bez fita bez jakichkolwiek papierów. I gdzie są jakieś kontrole. Pozdrawiam okolice Wielunia.

Godzinę temu, Gość KRZYSZTOF napisał:

Rano wstaje a do sąsiada, który handluje ziemniakiem jak co tydzień rano w sobote wjeżdża łódka z niemieckim kartoflem. Bez fita bez jakichkolwiek papierów. I gdzie są jakieś kontrole. Pozdrawiam okolice Wielunia.

Czyli twój sąsiad dba o klijeta zapewnia mu dobry towar. Co ma wciskać polski syf?  O klijeta trzeba dbać, dzisiaj klijet jest wymagający. Chandlujac polskim ziemniakiem daleko się nie zajedzie.

31 minut temu, Sieradzak napisał:

Rozumiem że dwa ostatnie wpisy to sąsiada. ?

Klijeta. Który zderza się na codzień z wiesniakami którzy sprzedają polski syf i wstydu nie mają. Na pytanie po ile ziemniaki odpowiedź to ile potrzeba i to z każdym tak jest.