Prorok Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 58 minut temu, Gość Ola napisał: Niech sprzedają z dzewa za 50gr na wiosnę może brakować towaru.. No...co roku brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 2 godziny temu, Gość Ola napisał: Niech sprzedają z dzewa za 50gr na wiosnę może brakować towaru.. Pani to w ogóle ma pojęcie jakiekolwiek o handlu bądź sadownictwie? Jak czytam pani wpisy to albo ma pani 15 lat albo zerowe pojęcie, a swoje przemyślenia formułuje na podstawie tego co przeczyta na fejsbuku. Raz pani pisze, że towaru w Rawie i Warce opór, bo tamtędy pani jechała, później, że nie będzie miał tego kto zerwać, teraz, że na wiosnę może braknąć jabłek. Może niech pani bloga założy, ciekawe artykuły mogą być. Powiem pani w tajemnicy jak będzie: jabłek jest dużo, zostaną wszystkie zerwane, nie zabraknie ich na wiosnę, śmiało może pani pisać. Prorok dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomek Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 Na wiosnę 200% braknie jabłek.Bo ludzie którzy umoczyli w tym roku sprzedadzą w lutym.By znowu nie przymoczyć.Tylko sztywni co ryzykóją zostanom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 To może zarobisz na słownik i nauczysz się poprawnie pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 2 Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 53 minuty temu, Gość Tomek napisał: Na wiosnę 200% braknie jabłek.Bo ludzie którzy umoczyli w tym roku sprzedadzą w lutym.By znowu nie przymoczyć.Tylko sztywni co ryzykóją zostanom Tak tak w lutym wysprzedają wszystkie jabłko ,a w maju znowu będzie 5 zł za wagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 3 Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 56 minut temu, Gość Prorok 2 napisał: Tak tak w lutym wysprzedają wszystkie jabłko ,a w maju znowu będzie 5 zł za wagę I wtedy pyyk, znowu kolejne hektary się dokupi, żeby inni nie weszli na nasze miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał S Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 Wyczuwam ironię w waszych postach koledzy i koleżanki Po Fachu. Czyżby to był śmiech przez łzy . Prawda jest taka że sadów będzie Tylko używać . Zgadzam się z postami wyżej i też mi się wydaje jestem wprost pewien że jak nie 2022 to 2023 i Ukraina 20 zł za rwanie weźmie. I wtedy zderzymy się z Ekonomią i sadow zacznie szybko używać. A w tym roku drzewka to za Darmo będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 3 Napisano 19 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2021 12 minut temu, Michał S napisał: Wyczuwam ironię w waszych postach koledzy i koleżanki Po Fachu. Czyżby to był śmiech przez łzy . Prawda jest taka że sadów będzie Tylko używać . Zgadzam się z postami wyżej i też mi się wydaje jestem wprost pewien że jak nie 2022 to 2023 i Ukraina 20 zł za rwanie weźmie. I wtedy zderzymy się z Ekonomią i sadow zacznie szybko używać. A w tym roku drzewka to za Darmo będą. A co nam zostało. Lepiej się trochę pośmiać, niż cały czas płakać. Przejąłem gospodarstwo po rodzicach, bo myślałem że jakoś da się radę. Co roku wychodziłem na plus. Ale jak zacznie mi zostawać mniej niż 50tys na czysto, to poprostu dam w dzierżawę albo sprzedam i zmienię zawód. Nic mnie tu nie trzyma. Nie mam kredytów, żadnych zobowiązań wobec Uni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bombel Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 9 godzin temu, Michał S napisał: Wyczuwam ironię w waszych postach koledzy i koleżanki Po Fachu. Czyżby to był śmiech przez łzy . Prawda jest taka że sadów będzie Tylko używać . Zgadzam się z postami wyżej i też mi się wydaje jestem wprost pewien że jak nie 2022 to 2023 i Ukraina 20 zł za rwanie weźmie. I wtedy zderzymy się z Ekonomią i sadow zacznie szybko używać. A w tym roku drzewka to za Darmo będą. Z drzewkami już jest problem w szkółkach bo niczego nie brakuje i chętnie zapraszają,zapraszają…Niestety tylko redukcja nasadzeń może nam pomoc.Koszty w górę a Jablko w dół-coś tu nie tak,chyba najtańsze właśnie jest jablko.Pzdr i wysokich cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 10 godzin temu, Michał S napisał: Wyczuwam ironię w waszych postach koledzy i koleżanki Po Fachu. Czyżby to był śmiech przez łzy . Prawda jest taka że sadów będzie Tylko używać . Zgadzam się z postami wyżej i też mi się wydaje jestem wprost pewien że jak nie 2022 to 2023 i Ukraina 20 zł za rwanie weźmie. I wtedy zderzymy się z Ekonomią i sadow zacznie szybko używać. A w tym roku drzewka to za Darmo będą. E tam za darmo...szkółkarze będą dopłacać żebyś tylko wziął i pozbawił ich kłopotu Wyrywaj już glostera i przygotowuj ziemię...galę i goldena będą rozdawać Trzeba sadzic bo jest za mało i inni wejdą na nasze miejsce Dobrych jabłek nigdy za wiele Sady trzeba czyścić do ostatniego jabłuszka bo wszystko zmarzlo i każdy owoc jest na wagę złota. Szkoda ,że nadchodzacej klapy nie widzieliście kilka lat temu tylko zauważyliście dopiero gdy szambo się wylało. Ostrzegałem od lat pisząc ironiczne komentarze i co??? Byłem nazywany idiota :)))) Teraz co????jaki macie pomysł??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 10 godzin temu, Gość Prorok 3 napisał: A co nam zostało. Lepiej się trochę pośmiać, niż cały czas płakać. Przejąłem gospodarstwo po rodzicach, bo myślałem że jakoś da się radę. Co roku wychodziłem na plus. Ale jak zacznie mi zostawać mniej niż 50tys na czysto, to poprostu dam w dzierżawę albo sprzedam i zmienię zawód. Nic mnie tu nie trzyma. Nie mam kredytów, żadnych zobowiązań wobec Uni... 50 przez 12 to raptem 4 miesięcznie Tyle to możesz bez problemu zarobić pracując 8 h przez 5 dni w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 11 godzin temu, Gość Prorok 3 napisał: I wtedy pyyk, znowu kolejne hektary się dokupi, żeby inni nie weszli na nasze miejsce O to to...mądrej głowie dość po słowie:))) Dobrych jabłek nigdy za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 8 minut temu, Prorok napisał: 50 przez 12 to raptem 4 miesięcznie Tyle to możesz bez problemu zarobić pracując 8 h przez 5 dni w tygodniu Ale po co? Żeby mu ktoś mówił co i jak ma robić, a perspektywa podwyżki to była 100 brutto w ciągu roku? Tu mu nikt nie rządzi, nie musi być na daną godzinę, a jak trafi w rok to zarobi x 2 albo i x 3, dlatego ten kto może to trwa na swoim, w każdej branży praktycznie większość ma takie podejście jak napisałem i ja się nie dziwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość nmn Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 54 minuty temu, Kupiec napisał: Ale po co? Żeby mu ktoś mówił co i jak ma robić, a perspektywa podwyżki to była 100 brutto w ciągu roku? Tu mu nikt nie rządzi, nie musi być na daną godzinę, a jak trafi w rok to zarobi x 2 albo i x 3, dlatego ten kto może to trwa na swoim, w każdej branży praktycznie większość ma takie podejście jak napisałem i ja się nie dziwię. tak jest i bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 2 Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 11 godzin temu, Gość Prorok 3 napisał: A co nam zostało. Lepiej się trochę pośmiać, niż cały czas płakać. Przejąłem gospodarstwo po rodzicach, bo myślałem że jakoś da się radę. Co roku wychodziłem na plus. Ale jak zacznie mi zostawać mniej niż 50tys na czysto, to poprostu dam w dzierżawę albo sprzedam i zmienię zawód. Nic mnie tu nie trzyma. Nie mam kredytów, żadnych zobowiązań wobec Uni... Nareszcie chociaż już jeden napisał prawdę ,a to wszyscy sadownicy coroczne dokładają do interesu .Jak mówił do mnie jeden Sadownik co on w d...pie ma teraz te niskie ceny,bo zarobił w 2020 na wiosnę tyle kasy ( po 5 zł za wagę),co jemu na 10 lat wystarczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 3 Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 36 minut temu, Gość Prorok 2 napisał: Nareszcie chociaż już jeden napisał prawdę ,a to wszyscy sadownicy coroczne dokładają do interesu .Jak mówił do mnie jeden Sadownik co on w d...pie ma teraz te niskie ceny,bo zarobił w 2020 na wiosnę tyle kasy ( po 5 zł za wagę),co jemu na 10 lat wystarczy..... Taka jest prawda. Jednego roku zbił mi grad, innego wymroziło i jakoś nigdy nie byłem pod kreską. A te 50 tys. to napisałem, że jest dla mnie minimum zarobku w sezonie 21/22. A ile zarobię to czas pokaże, może się okaże, że będzie to x2... a te fejsbukowe płaczki, to nie wiem ile mają ha, że ciągle są pod kreską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 5 godzin temu, Kupiec napisał: Ale po co? Żeby mu ktoś mówił co i jak ma robić, a perspektywa podwyżki to była 100 brutto w ciągu roku? Tu mu nikt nie rządzi, nie musi być na daną godzinę, a jak trafi w rok to zarobi x 2 albo i x 3, dlatego ten kto może to trwa na swoim, w każdej branży praktycznie większość ma takie podejście jak napisałem i ja się nie dziwię. Tylko niech policzy swoje godziny pracy i zostaje mniej niż 4 tys A jak nie trafi ma tylko robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 3 godziny temu, Gość Prorok 3 napisał: Taka jest prawda. Jednego roku zbił mi grad, innego wymroziło i jakoś nigdy nie byłem pod kreską. A te 50 tys. to napisałem, że jest dla mnie minimum zarobku w sezonie 21/22. A ile zarobię to czas pokaże, może się okaże, że będzie to x2... a te fejsbukowe płaczki, to nie wiem ile mają ha, że ciągle są pod kreską... To taki styl życia. Ile nie ma ciągle mało A trumna nie ma kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 Godzinę temu, Prorok napisał: Tylko niech policzy swoje godziny pracy i zostaje mniej niż 4 tys A jak nie trafi ma tylko robotę. Myślę, że w skali roku wcal tych godzin więcej jak w robocie nie będzie. Poza tym, żeby zostało 4 tys na czysto, odliczyć dojazdy, to trzeba dostać 4,5 do ręki na start minimum, to albo trzeba walić godzin nie wiadomo ile albo potrafić coś więcej niż przeciętny sadownik, nikomu nie ujmując. Jakby w robocie było tak super to każdy by chciał pracować u kogoś, a jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok 3 Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 1 godzinę temu, Kupiec napisał: Myślę, że w skali roku wcal tych godzin więcej jak w robocie nie będzie. Poza tym, żeby zostało 4 tys na czysto, odliczyć dojazdy, to trzeba dostać 4,5 do ręki na start minimum, to albo trzeba walić godzin nie wiadomo ile albo potrafić coś więcej niż przeciętny sadownik, nikomu nie ujmując. Jakby w robocie było tak super to każdy by chciał pracować u kogoś, a jest odwrotnie. Najwięcej pracy jest luty/marzec, a później wrzesień/ październik. A reszta to szukanie zajęcia na siłę, bo człowiek się nudzi. Taka jest prawda. Ja mam wszystko, sprzęt, traktory, opryskiwacze, wózki, platformy, chłodnie, skrzynie. Gdyby nie to, to byłoby ciężej odłożyć coś więcej. Dziwię się tylko nowym, którzy nie mają nic oprócz pustego pola i ładują się w to... Jakbym miał brać kredyt obojętnie na co, to w życiu bym w ten biznes nie szedł. Nie te czasy... a później płacz na fejsbuku, ale nowy traktor z dominiakiem na zdjęciu jest. Nawet mi takich nie szkoda. Im szybciej banki im to wszystko pozabiera tym lepiej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ???? Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 Wreszcie ktoś mądrze napisał niech każdy idzie do Warszawy do pracy nawet i za 5000 tys i pokaże co by zwojował i niech się zastanowi kim musi być zeby zarobić te 5tys. Nawet na budowie zarobić to trzeba robić i to codzień po 10godz i tak cały miesiąc i zmarnowane po około 3 godz na dojazdy do Warszawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 3 godziny temu, Gość Prorok 3 napisał: Najwięcej pracy jest luty/marzec, a później wrzesień/ październik. A reszta to szukanie zajęcia na siłę, bo człowiek się nudzi. Taka jest prawda. Ja mam wszystko, sprzęt, traktory, opryskiwacze, wózki, platformy, chłodnie, skrzynie. Gdyby nie to, to byłoby ciężej odłożyć coś więcej. Dziwię się tylko nowym, którzy nie mają nic oprócz pustego pola i ładują się w to... Jakbym miał brać kredyt obojętnie na co, to w życiu bym w ten biznes nie szedł. Nie te czasy... a później płacz na fejsbuku, ale nowy traktor z dominiakiem na zdjęciu jest. Nawet mi takich nie szkoda. Im szybciej banki im to wszystko pozabiera tym lepiej dla mnie. Gratuluje,że masz tak mało pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość WGR Napisano 20 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2021 A rozum gdzie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aleksander Napisano 21 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2021 Hej Jakie ceny obecnie za galę Must i szampiona? Najlepiej za wagę w skrzyni mnie interesujęunbna sortowanie do dobrej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 21 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2021 13 godzin temu, Gość napisał: Wreszcie ktoś mądrze napisał niech każdy idzie do Warszawy do pracy nawet i za 5000 tys i pokaże co by zwojował i niech się zastanowi kim musi być zeby zarobić te 5tys. Nawet na budowie zarobić to trzeba robić i to codzień po 10godz i tak cały miesiąc i zmarnowane po około 3 godz na dojazdy do Warszawy . Chyba nie wiesz jakie są stawki na budowie i za co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi