A_2 Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 19 minut temu, Gość Rolnik małopolskie napisał: Wydajność ziemniaków w tym roku powala od 18 ton do 24 ton z hektara!!!! Takich słabych plonów nie miałem przez 22 lata jak prowadzę gospodarstwo. Pogoda zweryfikowała wszystko. U znajomych jeszcze dużo zgniłych ... Rozumiem, że za tak słabym plonem stoi brak nawadniania, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik małopolskie Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 16 minut temu, A_2 napisał: Rozumiem, że za tak słabym plonem stoi brak nawadniania, tak? Bardziej wiosna zadecydowała mokro zimno później sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Leon Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 Co z tego jak wolbrom i proszowoce sprzedaja po 12 -14zl aby tylko sprzedac i cene zj***li a mowia na sieradz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 No takiej wiosny to dawno nie było, w sumie cały rok jest dziwny pod względem temperatur / opadów. Wiosna u nas w Wlkp. zaczęła się na dobre po 15 czerwca, trwała chwile i od razu lato. Potem rośliny zaczęły zamierać z powodu suszy, przełom lipiec- sierpień potężne opady (90l/m2) i silne ochłodzenia (do 11 stopni w nocy / 16-17 w dzień) część roślin zinterpretowała to jako zimę i gdy znów nastąpiły upały, wg roślin zaczęła się wiosna (u nas zakwitły ponownie gruszki, jabłonie w ogrodzie!!!) - ciężki to jest rok, oj ciężki. W sumie jeśli o nawadnianiu mówimy, to też jest to głównie podtrzymanie życia, dopiero prawdziwy deszcz daje roślinom kopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 1 godzinę temu, Gość Rolnik małopolskie napisał: Wydajność ziemniaków w tym roku powala od 18 ton do 24 ton z hektara!!!! Takich słabych plonów nie miałem przez 22 lata jak prowadzę gospodarstwo. Pogoda zweryfikowała wszystko. U znajomych jeszcze dużo zgniłych ... Identycznie mogę napisać o Swoich ziemniakach w tym roku. Tak słabych dawno nie miałem . Coś czuję że końcem zimy , początkiem wiosny ziemniak będzie miał wysoką cenę , a sadzeniaki z centrali bardzo wysoka . Patrząc na ceny zbóż itp. Takie przypadki są co kilka lat i na to się zanosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lord Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 Łódź 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 36 minutes ago, Guest Lord said: Łódź 15 zł Coooo? Za co? Za dużo towaru czy jak? W sklepach ziemniak drożej a u Was tanieje? Macie równo tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 W komentarzach handlarzy zawsze tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Scania Esi Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 Na , Łodzi 2 aleje towaru 15 wyjscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kra Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 15 minut temu, Gość Scania Esi napisał: Na , Łodzi 2 aleje towaru 15 wyjscie Poprawa dopiero na wiosnę jak głupki się wysprzedadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gala Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 ile płacą pakowalnie w Wielkopolsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kori Napisano 6 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2023 12 godzin temu, Gość Leon napisał: Co z tego jak wolbrom i proszowoce sprzedaja po 12 -14zl aby tylko sprzedac i cene zj***li a mowia na sieradz Bez przesady.... Wolbrom 17-18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 Witam jestem rolnikiem z wielkopolski zawsze na jesień w hali miałem ok 800 ton jadalnego,w tym roku będzie góra 450 ton i nawet ta cena nie rekompensuje tego dodam że pyry nienawadniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 W dołkach na kombajnie jeden smród tyle gnije !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 Godzinę temu, Gość rolnik napisał: W dołkach na kombajnie jeden smród tyle gnije !!! Bakterioza pierścieniowa? Wrzuć fotkę przekrojonego ziemniaka - jak możesz. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mat Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 Potwierdzam ziemniak gnije na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 5 godzin temu, Gość Mat napisał: Potwierdzam ziemniak gnije na potęgę. U mnie nie gnije, ten rok jest mój! sorry chłopaki wydajność około 25 na ha więc pupy nie urywa ale wolę mniej przewalić za dobrą cenę niż masę za smieszne grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 1 minutę temu, Gość Marek napisał: U mnie nie gnije, ten rok jest mój! sorry chłopaki wydajność około 25 na ha więc pupy nie urywa ale wolę mniej przewalić za dobrą cenę niż masę za smieszne grosze I super! Dobrze się skasuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wiesław Napisano 7 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2023 U mnie ziemniaki to jedna wielka katastrofa, tak słabych plonów nie miałem nigdy w karierze, nie wiem czy dadzą 15 ton z hektara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mały rolnik Napisano 8 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Września 2023 Powiedzcie jak ziemniaki na Krakowie (cena ,zejście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 8 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Września 2023 to dlaczego cena spadła skoro u wszystkich tak słabo z plonami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 8 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Września 2023 4 hours ago, Guest rolnik said: to dlaczego cena spadła skoro u wszystkich tak słabo z plonami ? cena spadła chyba tylko na Łodzi bo po żniwach wszyscy co mogli ruszyli na wykopki i zalali rynek ziemniakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 9 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Września 2023 Witam panowie czy ładował ktoś coś na rumuna ? Z tymi plonami jest tak że na jednej wiosce nie ma nic ana drugiej rekordy bo Deszcza chodziły punktowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Podk Napisano 10 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Września 2023 10 godzin temu, Gość Paweł napisał: Witam panowie czy ładował ktoś coś na rumuna ? Z tymi plonami jest tak że na jednej wiosce nie ma nic ana drugiej rekordy bo Deszcza chodziły punktowo. Pozdrawiam U nas Rumun powiedział że będą brać jak cena będzie poniżej 1 zł w BB . Więc jak chwilę przetrzymają nas to napewno cena spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof.kkkk Napisano 10 Września 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Września 2023 16 godzin temu, Gość Podk napisał: U nas Rumun powiedział że będą brać jak cena będzie poniżej 1 zł w BB . Więc jak chwilę przetrzymają nas to napewno cena spadnie. To kolego sprzedawaj po 1 zł po tyle to można pszenicę sprzedawać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi