Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.10.2023 o 07:21, Gość gość pietrek napisał:

małopolskie  nie wypełni luki w całym kraju

Expand  

Pełna zgoda. Małopolska nie produkuje nawet połowy ziemniaka co wielkopolska

• woj. wielkopolskie – 27 330,04 ha.
  • woj. łódzkie – 22 082,26 ha,
  • woj. mazowieckie – 19 068,00 ha,
  • woj. pomorskie – 16 573,63 ha,
  • woj. kujawsko-pomorskie - 15 748,28 ha,
  • woj. małopolskie - 12 726,65 ha,
  • woj. zachodniopomorskie - 10 169,99 ha,
  • woj. dolnośląskie - 10 086,74 ha.

W dniu 4.10.2023 o 18:08, Gość Koper napisał:

Witam, czy ktoś słyszał o ziemniakach wjeżdżających od naszych wschodnich przyjaciół? Ponoć z rosyi idą przez Białoruś, a potem przez UKR do nas

Expand  

Z polityką nie mieszaj rolnictwa, Onet, Interia, WP to la ciebie dobry adres.

Gość Wielkopolski handlarz
  W dniu 4.10.2023 o 20:23, Gość rura napisał:

Żadne ziemniaki ze wschodu nie wjadą do nas, nawet gdyby w całej UE zabrakło.

Expand  

A niby czemu miałyby nie wjechać? W tym roku na wiosnę z rosyi cebulkę wozili całymi lufami a niby jest zakaz handlu z nimi

Cena musiała spaść mamy wykopki no nikt w trakcie wykopków gdzie płynie rzeka ziemniaka nie zapłaci 1,5 zł za luz,  myślę że mamy już dolną granice ceny, niżej już nie spadnie, a za kilka tygodni się wyklaruje co dalej. 

Co do importu z ukrainy bo coraz wiecej tego czytam w internecie. Jeśli to prawda, to bardzo źle, a raczej to bardzo nieuczciwe. nie spełniają żadnych unijnych norm, przedewszystkim nie są w unii i mam nadzieję nie będą i niech nie zaśmiecają naszego rynku. Ja żeby sprzedać ziemniaki na market nie mogę pryskać niczym co jest niedopuszczone, bo jak wyjdzie w pozostałościach to cała partia idzie w pizdu na utylizacje, a ktoś inny może wyprodukować ziemniaka przy uzyciu środków których ja nie mogę i legalnie sprzedać polskiemu mirkowi handlorzowi który sprzeda to na giełdzie bez kwita bez żadnych konsekwencji ?? to jest chore!!!!!!

W dniu 5.10.2023 o 12:13, Gość Wujek napisał:

Cena musiała spaść mamy wykopki no nikt w trakcie wykopków gdzie płynie rzeka ziemniaka nie zapłaci 1,5 zł za luz,  myślę że mamy już dolną granice ceny, niżej już nie spadnie, a za kilka tygodni się wyklaruje co dalej. 

Co do importu z ukrainy bo coraz wiecej tego czytam w internecie. Jeśli to prawda, to bardzo źle, a raczej to bardzo nieuczciwe. nie spełniają żadnych unijnych norm, przedewszystkim nie są w unii i mam nadzieję nie będą i niech nie zaśmiecają naszego rynku. Ja żeby sprzedać ziemniaki na market nie mogę pryskać niczym co jest niedopuszczone, bo jak wyjdzie w pozostałościach to cała partia idzie w pizdu na utylizacje, a ktoś inny może wyprodukować ziemniaka przy uzyciu środków których ja nie mogę i legalnie sprzedać polskiemu mirkowi handlorzowi który sprzeda to na giełdzie bez kwita bez żadnych konsekwencji ?? to jest chore!!!!!!

Expand  

Chora jest większość rzeczy w naszej kochanej ojczyznie od tego są wybory odkochaj się w tych telewizyjnych i zagłosuj na siebie #wybory 2023# Ruchu Dobrobytu I Pokoju lista Nr 9 może się coś zmieniło inaczej nic z tego nie będzie 

Na Ukrainie są bardzo tanie ziemniaki .Eksport nie idzie albo bardzo słabo bo Rumuni podbierają z Mołdawii ukraiński towar.A zobaczcie sobie na stronie" biznes oferty " ile jest ofert z Białorusi z ziemniakiem cholera wie z kąd

W dniu 5.10.2023 o 12:35, Gość Rolnik napisał:

Chora jest większość rzeczy w naszej kochanej ojczyznie od tego są wybory odkochaj się w tych telewizyjnych i zagłosuj na siebie #wybory 2023# Ruchu Dobrobytu I Pokoju lista Nr 9 może się coś zmieniło inaczej nic z tego nie będzie 

Expand  

Bieda straszna w tej Polsce jak zaczynałem z rolnictwem to była sama przyjemność pracy polskim Ursusem teraz muszę się męczyć z naprawami drogich w utrzymaniu fentów wcześniej sama przyjemność w pracy przy kopcowaniu ziemniaka na świeżym powietrzu teraz muszę kisić się w przechowalniach rolnictwo cofnęło się za tych rządów do wozu drabiniastego bieda bieda straszna 😂😂😂

W dniu 6.10.2023 o 06:08, Gość Gosp napisał:

Bieda straszna w tej Polsce jak zaczynałem z rolnictwem to była sama przyjemność pracy polskim Ursusem teraz muszę się męczyć z naprawami drogich w utrzymaniu fentów wcześniej sama przyjemność w pracy przy kopcowaniu ziemniaka na świeżym powietrzu teraz muszę kisić się w przechowalniach rolnictwo cofnęło się za tych rządów do wozu drabiniastego bieda bieda straszna 😂😂😂

Expand  

Bieda to dopiero będzie - zobaczycie jak lewactwo  na czele z Michałkiem będą rozwalać rolnictwo. Zaczną od emisji Co2. Do 2030 tu nie zostanie kamień na kamieniu. W planie jest skończyć z handlem rolniczym, z produkcją rolniczą. Europa ma być wolna i czysta od produkcji, mamy pracować na etatach (dla tych co nie starczy to minimum socjalne - już testują w PL na mazurach). A zrobią to rękami typa który na sztandarach miał obronę polskiego rolnictwa (:D ). Zostało 7 lat. Do 2040 będzie tylko gorzej jeśli europejczycy nie odsuną od władzy lewactwa w parlamencie europejskim. Bardzo mocno niemieckim rolnikom przeszkadza silna produkcja mleka i pozycja mleczarstwa w Polsce, będą to niszczyć wszelkimi sposobami - najprościej nakładać na rolników, mleczarnie opłaty za emisję CO2. Ekoschematy - kolejna sztuczka lewactwa .. a szkoda się denerwować. Każdy ma swój rozum

W dniu 6.10.2023 o 06:08, Gość Gosp napisał:

Expand  

chcesz powiedzieć ze P&S wprowadziło nas do UE? A mówią że to wina Tuska

W dniu 6.10.2023 o 06:20, Krzysztof.kkkk napisał:

chcesz powiedzieć ze P&S wprowadziło nas do UE? A mówią że to wina Tuska

Expand  

Nie kłóćmy się - lepiej myślmy co zrobić byśmy zachowali własne miejsca pracy, firmy, gospodarstwa. Przypomnij sobie na jakie hasła wchodziliśmy do UE. 
- dostęp do rynku pracy
- wolność poruszania się (choć to nie UE a Schengen)
- dostęp do rynku zbytu.
----

Co z tego zostało? Sam sobie odpowiedz (mamy przyjmować uchodźców, mamy zaprzestać produkcji rolnej ..)
Tak na logikę, załóżmy że ja jestem biedny (PL), Ty bogaty (UE) - do czego bym Ci był potrzebny? Tak na prosty chłopski rozum pomyśl. UE to niemcy - myślisz że im na sercu leży Twoje czy moje dobro? Serio aż tak jesteś naiwny? Ja wszystko rozkminiam na prosto: 
jeśli mam sąsiada który zgadza się bym co roku mu coraz więcej orał jego pola, to jestem szczęśliwy, ale jakby sąsiad się ożenił i jego żona zaczęła by mnie przeganiać z pługiem - to jak myslisz, co bym na wsi opowiadał na jego żonę? :D Sąsiad to spoko gość był i jest, tylko ta su..a taka zła jest. Najlepiej jakby się rozwiódł. I tak samo w polityce, im bardziej niemcy będą przeciwko, tym bardziej ja będę ZA. Bo sorry, ale nie znam przykładu, by niemcy chcieli dobrze dla Polski i Polaków.

Dwa - wszyscy mówią że rolnictwo dotowane z UE - tak, ale czy wiecie gdzie te dotacje trafiały? Z każdego Euro przyznanego Polsce 0,75€ trafiało do gospodarki niemieckiej w postaci dotowanych zakupów. 

A wybór mamy między dżumą a cholerą. Po prostu trzeba wybrać mniejsze zło. Pisiory mają sporo za uszami też. 

W dniu 6.10.2023 o 06:37, A_2 napisał:

Nie kłóćmy się - lepiej myślmy co zrobić byśmy zachowali własne miejsca pracy, firmy, gospodarstwa. Przypomnij sobie na jakie hasła wchodziliśmy do UE. 
- dostęp do rynku pracy
- wolność poruszania się (choć to nie UE a Schengen)
- dostęp do rynku zbytu.
----

Co z tego zostało? Sam sobie odpowiedz (mamy przyjmować uchodźców, mamy zaprzestać produkcji rolnej ..)
Tak na logikę, załóżmy że ja jestem biedny (PL), Ty bogaty (UE) - do czego bym Ci był potrzebny? Tak na prosty chłopski rozum pomyśl. UE to niemcy - myślisz że im na sercu leży Twoje czy moje dobro? Serio aż tak jesteś naiwny? Ja wszystko rozkminiam na prosto: 
jeśli mam sąsiada który zgadza się bym co roku mu coraz więcej orał jego pola, to jestem szczęśliwy, ale jakby sąsiad się ożenił i jego żona zaczęła by mnie przeganiać z pługiem - to jak myslisz, co bym na wsi opowiadał na jego żonę? :D Sąsiad to spoko gość był i jest, tylko ta su..a taka zła jest. Najlepiej jakby się rozwiódł. I tak samo w polityce, im bardziej niemcy będą przeciwko, tym bardziej ja będę ZA. Bo sorry, ale nie znam przykładu, by niemcy chcieli dobrze dla Polski i Polaków.

Dwa - wszyscy mówią że rolnictwo dotowane z UE - tak, ale czy wiecie gdzie te dotacje trafiały? Z każdego Euro przyznanego Polsce 0,75€ trafiało do gospodarki niemieckiej w postaci dotowanych zakupów. 

Expand  

Myślę że każdemu na sercu leżą pieniądze i jak zaczniesz myśleć o pieniądzach a nie o kotach jarkach i zegarkach to zrozumiesz że w rolnictwie chodzi o zysk i wykarmienie ludzkości czyli o zysk co USA czyni od wielu wielu lat czy to ważne komu sprzedamy te ziemniaki ? nie , ważne żeby z jak największym zyskiem

W dniu 10.10.2023 o 06:05, Gość Gosc napisał:

W Krakowie i Wrocławiu rolnicy po 60 gr chcą szykować towar w bigbagu i jak ta cena ma się utrzymać i dalej nie spadac. Ręce opadają. Cieszą się że ziemniaka im narosło a przy takiej cenie to bajka... 😕

Expand  

Serio??!! Cena za ziemniak dość stabilna, w tym roku płaci dobrze, przynajmniej u nas na Wielkopolsce, nie rozumiem ..

• A_2 changed the title to Ziemniaki 2024