Gość Sadownik Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 2 godziny temu, Gość Audytor napisał: Gratuluję nabycia tej rzadkiej w rolnictwie umiejętności. Zdradź jeszcze ile wynosi ta pozostała kwota pozwalająca na to godne życie i podaj z tych swoich skrupulatnych wyliczeń ile roboczogodzin wykonujesz sam razem z innymi domownikami. Zostaje mi ok 100 tys. na czysto. Żona ma pracę i nawet 1 godziny nie przepracowała w sadzie (a zarabia 6 tys/miesiąc netto). Pomaga mi tylko tata. Tylko do zbioru jabłek biorę pracowników. I na miesiąc cięcia jednego pracownika. Wiem, że niektórym ciężko uwierzyć, ale najwięcej można uzyskać umiejętnym wydawaniem pieniędzy na opryski, systemem zbioru i ciężką pracą samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość swistak Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Gość Sadownik napisał: Zostaje mi ok 100 tys. na czysto. Żona ma pracę i nawet 1 godziny nie przepracowała w sadzie (a zarabia 6 tys/miesiąc netto). Pomaga mi tylko tata. Tylko do zbioru jabłek biorę pracowników. I na miesiąc cięcia jednego pracownika. Wiem, że niektórym ciężko uwierzyć, ale najwięcej można uzyskać umiejętnym wydawaniem pieniędzy na opryski, systemem zbioru i ciężką pracą samemu. A świstak siedzi i zawija je w te sreberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mareczek Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 W dniu 18.05.2022 o 15:33, Gość Gość napisał: No i chyba Marek wygral spór. Tak jak przewidywali doświadczeni sadownicy, mamy słabe zawiązanie. Oczywiście Golden gala i grupa red delicious do przerzedzania, to jasne. Jeszcze nie było tak, żeby z takiej piany, przy braku mrozu w roku poprzednim i suszy było super zawiązanie. Niestety albo stety, rekordy zostawiamy na za 2 lata bo za rok, bez mrozu w tym, też ich nie będzie. Pozdrawiam No i nima japka Marek to przewidział Prorok jakiś czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Audytor Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Gość Sadownik napisał: Zostaje mi ok 100 tys. na czysto. Żona ma pracę i nawet 1 godziny nie przepracowała w sadzie (a zarabia 6 tys/miesiąc netto). Pomaga mi tylko tata. Tylko do zbioru jabłek biorę pracowników. I na miesiąc cięcia jednego pracownika. Wiem, że niektórym ciężko uwierzyć, ale najwięcej można uzyskać umiejętnym wydawaniem pieniędzy na opryski, systemem zbioru i ciężką pracą samemu. Czyli Twoje "na czysto" to nadal kwota nie pomniejszona o koszty pracy własnej? Ciężką pracą samemu to można się tylko garba dorobić... Liczysz ile godzin średnio miesięcznie pracujesz z tatą w sadzie? Mnie zawsze śmieszy jak ktoś udowadnia, że własną pracą można obniżyć koszty. Jeżeli biznes nie jest na tyle dochodowy, żeby zatrudnić pracownika, to jest to "gówniany" biznes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zenek Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Gość Sadownik napisał: ciężką pracą samemu O i tu jest całe sedno.... Dla kolegi to nie biznes to praca, gdzie jak będzie miał 65+ to będzie już wrakiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość EKOM Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Chłopak mądrze gospodaruje i może zostać 100tys na czysto. Jak nie umiecie koledzy sadownicy tego dokonac to pora zmienic branżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dul Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Przy powiedzmy 15-20ha w miarę wydajnego sadu to 100 dało radę zarobić na czysto, bez przesady, w tym roku będzie to dużo cięższe zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość audytor Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Gość Sadownik napisał: Zostaje mi ok 100 tys. na czysto. Żona ma pracę i nawet 1 godziny nie przepracowała w sadzie (a zarabia 6 tys/miesiąc netto). Pomaga mi tylko tata. Tylko do zbioru jabłek biorę pracowników. I na miesiąc cięcia jednego pracownika. Wiem, że niektórym ciężko uwierzyć, ale najwięcej można uzyskać umiejętnym wydawaniem pieniędzy na opryski, systemem zbioru i ciężką pracą samemu. A te100 tys to przed odliczeniem twojej roboty i tatusia czy po? Amortyzację też odliczyłes?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gumofilec Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 59 minut temu, Gość dul napisał: Przy powiedzmy 15-20ha w miarę wydajnego sadu to 100 dało radę zarobić na czysto, bez przesady, w tym roku będzie to dużo cięższe zadanie 100 tys przy 20 ha na czysto to grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sadownik Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 53 minuty temu, Gość audytor napisał: A te100 tys to przed odliczeniem twojej roboty i tatusia czy po? Amortyzację też odliczyłes?? Co wy z tym odliczaniem mojej pracy? Jestem sadownikiem, a nie biznesmenem który siedzi i patrzy jak inni pracują. Nie mam zamiaru już pisać z dziećmi które widocznie do wszystkiego biorą pracowników, a później płaczą że 1 zł to za mało i sadownictwo się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ernst&young Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Gość Audytor napisał: Czyli Twoje "na czysto" to nadal kwota nie pomniejszona o koszty pracy własnej? Ciężką pracą samemu to można się tylko garba dorobić... Liczysz ile godzin średnio miesięcznie pracujesz z tatą w sadzie? Mnie zawsze śmieszy jak ktoś udowadnia, że własną pracą można obniżyć koszty. Jeżeli biznes nie jest na tyle dochodowy, żeby zatrudnić pracownika, to jest to "gówniany" biznes... Nie tłumacz tego gumofilcom bo dla nich upodlenie się 12 h z nosem do dołu to honor i zaszczyt Żaden gumofilec nie liczy swojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gruby byzmesmen Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Gość dul napisał: Przy powiedzmy 15-20ha w miarę wydajnego sadu to 100 dało radę zarobić na czysto, bez przesady, w tym roku będzie to dużo cięższe zadanie Utopić w nawozy,opryski,paliwo,robotę ze 20 tys na ha nie licząc amortyzacji nasadzeń,sprzętu,kredytów i wyjąć 5 tys na czysto ... Super biznes... pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lois Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Gość Sadownik napisał: Co wy z tym odliczaniem mojej pracy? Jestem sadownikiem, a nie biznesmenem który siedzi i patrzy jak inni pracują. Nie mam zamiaru już pisać z dziećmi które widocznie do wszystkiego biorą pracowników, a później płaczą że 1 zł to za mało i sadownictwo się nie opłaca. A ja Ciebie kolego popieram. Znam parę osób które podobnie podchodzą do sprawy i nie narzekają ciągle i na wszystko. Trzeba tylko z głową podchodzić do tematu i bez przesady inwestować (aby na pokaz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tragedyja Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 26 minutes ago, Guest gruby byzmesmen said: Utopić w nawozy,opryski,paliwo,robotę ze 20 tys na ha nie licząc amortyzacji nasadzeń,sprzętu,kredytów i wyjąć 5 tys na czysto ... Super biznes... pogratulować no tragedia straszna, trzeba zwijac interes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ernst&young Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Gość Sadownik napisał: Co wy z tym odliczaniem mojej pracy? Jestem sadownikiem, a nie biznesmenem który siedzi i patrzy jak inni pracują. Nie mam zamiaru już pisać z dziećmi które widocznie do wszystkiego biorą pracowników, a później płaczą że 1 zł to za mało i sadownictwo się nie opłaca. Bo za prace należy się wynagrodzenie,które też jest kosztem I jak je odliczysz to zostanie ci 50 tys Dziecinny to jesteś ty skoro nie rozumiesz podstaw ekonomii i nie odróżniasz przychodu od zysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wasyl Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Polskim sadownikom wstyd przyznać ,że nam Ukraińcom zostaje więcej niż gospodarzom. Niedługo wy będziecie u nas pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zenek Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 59 minut temu, Gość gruby byzmesmen napisał: Utopić w nawozy,opryski,paliwo,robotę ze 20 tys na ha nie licząc amortyzacji nasadzeń,sprzętu,kredytów i wyjąć 5 tys na czysto ... Super biznes... pogratulować Dokładnie i dlatego jesteśmy tu gdzie jesteśmy.... i jeszcze długo będziemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Aaa Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Gość gruby byzmesmen napisał: Utopić w nawozy,opryski,paliwo,robotę ze 20 tys na ha nie licząc amortyzacji nasadzeń,sprzętu,kredytów i wyjąć 5 tys na czysto ... Super biznes... pogratulować Tak to dobry biznes ale uwzględniając amortyzację, stopa zwrotu inwestycji 25% to interes życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wincyyyj Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 jak wy w 2022 macie kredyty i sady nie sa zamortyzowane to juz jest wasz problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sadownik Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Widzę same profesory z ekonomii. Jestem na krusie, więc nie bawię się w zyski i koszty. Jak mam niby policzyć swój koszt? Ile za godzinę mam sobie policzyć? 14 zł czy może od razu 100 zł? Później te pieniądze komu mam dać? Bo według was to jest koszt więc do mnie nie trafiają... Napisałem wprost zostaje mi 100 tys. Nie mam żadnych kredytów, sprzętów też nie mam nowych, bo nie mam parcia. Nawet jak coś się zepsuje to naprawiam sam. Od kilku lat nic od pukać się nie psuje... wiem amortyzacja itd. Ale mnie to wali bo jak coś chcę kupić to kupuję za gotówkę bo mnie stać. I nie, nie mam 20 ha, żeby wyszło mi tylko marne 5 tys z hektara. Także grube byznesmeny pakować manaty i na etat jak dla was 100 tys rocznie na rączkę to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość stop mitomanom Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Gość Sadownik napisał: Widzę same profesory z ekonomii. Jestem na krusie, więc nie bawię się w zyski i koszty. Jak mam niby policzyć swój koszt? Ile za godzinę mam sobie policzyć? 14 zł czy może od razu 100 zł? Później te pieniądze komu mam dać? Bo według was to jest koszt więc do mnie nie trafiają... Napisałem wprost zostaje mi 100 tys. Nie mam żadnych kredytów, sprzętów też nie mam nowych, bo nie mam parcia. Nawet jak coś się zepsuje to naprawiam sam. Od kilku lat nic od pukać się nie psuje... wiem amortyzacja itd. Ale mnie to wali bo jak coś chcę kupić to kupuję za gotówkę bo mnie stać. I nie, nie mam 20 ha, żeby wyszło mi tylko marne 5 tys z hektara. Także grube byznesmeny pakować manaty i na etat jak dla was 100 tys rocznie na rączkę to mało. Gruby byznesmen co u żony siedzi w kieszeni bo żona więcej zarabia niż on co robi na hektarach 100 tys to zostaje tylko w twojej fantazji bo nie liczysz kosztów a żyjesz w swoim świecie tyrania po 12 h i nic innego poza brama do sadu nie widzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zenek Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 2 godziny temu, Gość Sadownik napisał: Widzę same profesory z ekonomii. Jestem na krusie, więc nie bawię się w zyski i koszty. Jak mam niby policzyć swój koszt? Ile za godzinę mam sobie policzyć? 14 zł czy może od razu 100 zł? Później te pieniądze komu mam dać? Bo według was to jest koszt więc do mnie nie trafiają... Napisałem wprost zostaje mi 100 tys. Nie mam żadnych kredytów, sprzętów też nie mam nowych, bo nie mam parcia. Nawet jak coś się zepsuje to naprawiam sam. Od kilku lat nic od pukać się nie psuje... wiem amortyzacja itd. Ale mnie to wali bo jak coś chcę kupić to kupuję za gotówkę bo mnie stać. I nie, nie mam 20 ha, żeby wyszło mi tylko marne 5 tys z hektara. Także grube byznesmeny pakować manaty i na etat jak dla was 100 tys rocznie na rączkę to mało. Ale łoś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bbb Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 12 godzin temu, Gość Aaa napisał: Tak to dobry biznes ale uwzględniając amortyzację, stopa zwrotu inwestycji 25% to interes życia. Serio taka stopa zwrotu??? Bo ktoś podal tylko koszt środków obrotowych żeby wyprodukować Dolicz jeszcze 200 na założenie hektara sadu,odejmij amortyzację i ratę kapitału Dalej będzie 25% ?? Następny Janusz ekonomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bolesław Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Gość Zenek napisał: Ale łoś.... Nie łoś Robił...kolejny robił tylko że ryje w ziemi u siebie Govvno mu zostaje i jeszcze jaki dumny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Audytor Napisano 19 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Gość Sadownik napisał: Widzę same profesory z ekonomii. Jestem na krusie, więc nie bawię się w zyski i koszty. Jak mam niby policzyć swój koszt? Ile za godzinę mam sobie policzyć? 14 zł czy może od razu 100 zł? Później te pieniądze komu mam dać? Bo według was to jest koszt więc do mnie nie trafiają... Napisałem wprost zostaje mi 100 tys. Nie mam żadnych kredytów, sprzętów też nie mam nowych, bo nie mam parcia. Nawet jak coś się zepsuje to naprawiam sam. Od kilku lat nic od pukać się nie psuje... wiem amortyzacja itd. Ale mnie to wali bo jak coś chcę kupić to kupuję za gotówkę bo mnie stać. I nie, nie mam 20 ha, żeby wyszło mi tylko marne 5 tys z hektara. Także grube byznesmeny pakować manaty i na etat jak dla was 100 tys rocznie na rączkę to mało. Jak już, to na rączkę masz 50tys a drugie 50tys ojciec. Czyli miesięcznie masz 4200zł, a robisz na to średnio pewnie około 250 rbh, czyli wychodzi 16.8zł za godzinę.... Życiowy sukces, gdy zwykły początkujący robol na taśmie ma na rękę 25zł, nie wspominając o innych zawodach. Za jaką gotówkę kupujesz te maszyny? Też za te 100tys? Jak kupisz za 50tys maszynę, to ile dostajesz za swoją robotę z tego co zostanie? Po 8zł/rbh? Gorzej niż Ukrainiec? Masz niestety rozumowanie parobka, a nie gospodarza. Już w czasach dworskich Pan liczył koszty i zyski, a Ty jak ten jego parobek się w to nie bawisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi