Gość Gość Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 Stanek 1,23 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 1,2-1,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 I mało kto chce brać. Do środy lekko licząc będzie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 dodatkowo greenyardy tylko z umow i do 2 tyg kończą Turysta dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 Frost 1,22/1,25/1,28 Stanek podobnie Ja dokończę co mam zaczęte i wstrzymuje obieranie na parę dni. Wszyscy są zasypani cebulą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 To ja też przyłączę sie do was bo dalsze obieranie bedzie powodować tylko spadek ceny. Niech odbierają niemcy albo francuzi u siebie, mają przecież dużo tańszą siłę roboczą niż my, więc szybko zalataja niszę po nas i osiągną kolosalne zyski w euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 Będzie przynajmniej czas na konkretne porządki na hali. Przydałoby się nam stowarzyszenie obieraczy. Wtedy bylibyśmy bardziej wpływowi na ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 10 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego 2020 Jeżeli sam nie zarobie to drugiemu też nie dam i basta. Żadne stowarzyszenie nie jest potrzebne. Niech znajdą na zachodzie Europy kogoś kto będzie dokładać do obierania. Powodzenia Turysta dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 11 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego 2020 Do Pana Anonima, który podpisuje się jako "cebulabialacin" i próbuje dodawać wypowiedzi nazywając innych z branży Cebulowej oszustami: Zapraszam do sekcji Opinie i Ostrzeżenia - tam proszę się zalogować i ładnie przedstawić, i opisać swoje zarzuty zostawiając na końcu swój numer telefonu aby można się z Panem skontaktować w celu ich wyjaśnienia. Moderator Forum Turysta dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 11 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego 2020 Dawno na forum nie było w dyskusji Globala. Może by nam coś podpowiedział bo brakuje nam glosu dużych graczy. Też zastanawiajace jest, że obecne zawirowania z ceną cebuli zbiegają się z naturalnymi terminami na zawieranie kontraktów. Czy znowu ktoś chcę wciągnąć rolników lub obieraczy na pole minowe niskich cen i niskiej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 11 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego 2020 Czytasz mi w myślach, bo dziś miałem do niego dzwonić jak tam sytuacja w Europie. Już kiedyś pisał, że nie będzie się tu wypowiadała niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość 90daniel Napisano 11 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego 2020 A czy całe zbicie cenowe nie jest czasem zależne od brexitu. Cena zaczęła spadać z dniem 1 luty czyli z chwilą wyjścia gb z unii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 I dlatego spada cena tylko u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mmm Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 duże magazyny dopiero będą otwierane, a już teraz robi się gorąco na rynku, więc sprzedawać dopóki jeszcze jest jakaś cena opłacalna. Cebuli zimowej w Polsce było siane około 700 - 800 ha, w tym sezonie jest jej 4 tyś/ha. O tym że zimowa cebula zmarznie słyszymy od września:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 Tylko, że zimowka będzie zbijac cene dopiero w czerwcu a nie teraz. W Polsce co roku uprawiane jest ok 30 tys ha cebuli a srednie roczne zbiory w Polsce od wielu lat oscyluja miedzy 500 a 600 tys ton. Czyli sredni plon jest ok 20 ton z ha. Sprawdźcie dane GUS. Zimowka czesto ginie w oczach na poczatku maja. Także nie nakrecajcie sie tym że cos bedzie za 4 czy 6 miesiecy tylko zastanowcie sie co jest teraz. To że nie którzy z was zbieraja 60 czy 80 ton na hektarze nie znaczy, że wszyscy umieją tak produkować. Najwieksze plony i tak sa w opisie odmian firm nasiennych. Twarde dane mówią 20 ton po 0,35 zł czyli ponizej kosztów produkcji. Niech to przemysla świeżynki które chcą posiac po raz pierwszy cebule w tym roku, bo nieszczescia chodzą parami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 W tej chwili wróciłem z lustracji zimówki . Mamy początek lutego i już cebula ma młoda korzenie i albo w maju już zimowa będzie do sprzedaży , albo przyjdą minusowe temperatury i po cebuli będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 Drodzy pośrednicy oraz właściciele portugalskich, niemieckich czy francuskich sieci handlowych NIE DZIElLCIE SKÓRY NA NIEDŹWIEDZIU. To że w maju, czerwcu czy w lipcu a może i później będziecie mieć cebuli zimowej, dymki, hiszpanki pod dostatkiem to nie powód żeby obniżać teraz cene. Nie ma też powodu żeby sprowadzać cebule po cenach dampingowych niewazne czy to z wschodniej, południowej czy zachodniej granicy. Zaplacicie za takie zachowanie dużo drożej niż w zeszlym roku i to szybciej niż byście się tego spodziewali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 Uzbekistan 0,18$ Kazachstan 0,15$ Sam zakup do tego cło transport itd Polska od 0,45-0,55 5+ Holandia odsort z transportem 0,35/0,40 Czerwona 0,35/0,45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obieracz Napisano 12 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego 2020 14 minut temu, Turysta napisał: Uzbekistan 0,18$ Kazachstan 0,15$ Sam zakup do tego cło transport itd Polska od 0,45-0,55 5+ Holandia odsort z transportem 0,35/0,40 Czerwona 0,35/0,45 A kogo to obchodzi jak jest wolny rynek i każdy kupuje i sprzedaje jak chce i komu chce . Ja tam mogę sprzedawać białą obraną nawet za 0,80 jak gospodarz sprzeda mi łuskę za 0,10 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 13 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego 2020 WTF gościu? Napisałem tylko ile wołają teraz za jaką cebulę. IGRiT dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rurrrek Napisano 13 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego 2020 W dniu 13.01.2020 o 14:56, beowulf87 napisał: biała w tych samych cenach, normalna łuska w okolicach 0,60 jeśli coś jest skrajnie tańsze to szkoda paliwa zeby to oglądać 16 godzin temu, Włodzimierz napisał: Drodzy pośrednicy oraz właściciele portugalskich, niemieckich czy francuskich sieci handlowych NIE DZIElLCIE SKÓRY NA NIEDŹWIEDZIU. To że w maju, czerwcu czy w lipcu a może i później będziecie mieć cebuli zimowej, dymki, hiszpanki pod dostatkiem to nie powód żeby obniżać teraz cene. Nie ma też powodu żeby sprowadzać cebule po cenach dampingowych niewazne czy to z wschodniej, południowej czy zachodniej granicy. Zaplacicie za takie zachowanie dużo drożej niż w zeszlym roku i to szybciej niż byście się tego spodziewali. no to znalazl sie nam wizjoner i znawca rynku cebuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rosja Napisano 14 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lutego 2020 W dniu 11.02.2020 o 19:12, Turysta napisał: Czytasz mi w myślach, bo dziś miałem do niego dzwonić jak tam sytuacja w Europie. Już kiedyś pisał, że nie będzie się tu wypowiadała niestety. Jak bym posłuchał tych porad jakie kontrakty są super to w ubiegłym roku bym płakał w tym też troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 14 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lutego 2020 Już echo bije, że od poniedziałku zjazd nawet do 1,10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebul Napisano 14 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lutego 2020 Obrana od poniedziałku 1,10-1,15 ale nie ma co się dziwić jak rolnicy odbierający sami swoją cebulę godzą się sprzedawać na skupy po 1,00 zł obieralnie oczywiście staną na chwile aż dojdzie do rolnika że musi sprzedać po 0,20-0,30zł albo jak go stać to wywieźć na pole i potraktować jako tani nawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta Napisano 14 Lutego 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lutego 2020 Ja teraz ruszam na 2/3 dni, bo udało się wymęczyć dobrą cenę i później znowu stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi