Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość kujawy

Można wiedzieć gdzie dokładnie na Kujawach te super wschody? I pewnie utych bez nawadniania też? Jestem z Kujaw i widzę słabe wschody. 

Gość Kujawiak

Rolnik ale 26 kwietnia to termin w jakim teraz sialem :D ja zawsze sieje po 20

kwietnia cebula wychodzi 7-8 dni i bardzo szybko rosnie wiec ja nie boje sie samego przesiania tylko terminu pytam sie czy faktycznie szczypior moze nie dorosnac bo agronomowie mnie tym strasza.. Pozdrawiam

W dniu 26.04.2020 o 11:42, Gość Gutek napisał:

Gość Kujawiak

Chcesz ode mnie uslyszec ze sa slabe wschody ? I ze kazdy bedzie nam walil do drzwi po towar ? Nie wiem jaka jest sytuacja gdzie indziej bo nie jezdzilem po ludziach bo nie mialem czasu mamy duzo szykowania towaru i pilnowania swoich plantacji dopiero od tygodnia nie podlewamy ja nie robie duzo cebuli lacznie z dymka 6 ha wiec nie bede sie wypowiadal w mojej gminie kazdy kto uprawia warzywa ma dzialki z woda a jak nie kupuje wode od sasiada :) tak to wyglada nikt nikomu nie zaluje nie traktujemy sie jak wrogow ja mam cale 70 ha z nawadnianiem dzierzwwy bez wody oddalem w tamtym roku jestem z okolic lubranca gdzie teraz pada ulewny deszcz bajka :) wogole maj jest u nas na prawde spoko powiem tak pietruszka lana 6 razy zeby wyszla marchew 2 razy cebula 4 razy no ale spalilem czesc :( dodam jeszcxe ze gleby z obornikowane wywapnowane dobry sprzet i doswiadczenie i poszlo powiem tak kto sial chyba koniec marca pietruchy to faktycznie narzekaja ale mi sie wydaje ze nie ma tragedii ciekawe jak jest na poludniu bo slyszalem ze dostali deszczu i wschodzi jezeli tak to bedzie znow ciezko sprzedac towar :( moze nie ciezko tylko za ile 30 ha robie ziemniaka i jakby ktos mi powiedzial w lutym ze w maju sprzedaz padnie to powiedzialbym ze oddalbym reke i wiecie co ;D nie mialbym teraz reki ! Pozdro dla kumatych :D

W dniu 11.05.2020 o 17:05, Gość Kujawiak napisał:

Witam mam pytanie po ostatnim zabiegu herbicydowym spalilem 1,5 ha cebuli hyball chcialbym jutro ja zasiac ponownie ziemia ciepla 2 klasa posiadam podlewanie wiem ze jest pozno , planuje zasiac rijsniburger 5 czy przy odpowiedniej ochronie jestem w stanie osiagnac przywoity plon prosze o fachowa odpowiedz oparta doswiedczeniem nie zapisami w ksiazkach Pozdrawiam

Expand  

Pytanie czy substancja która spaliles cebulę nie będzie hamować nowej przesianej cebuli. Na późniejsze siewy może lepiej w typie hiszpańskim niż rinsburger. Bezpieczniejszy był by by raczej buraczek niż cebula w tym terminie. 

W temacie zimowek powiem tylko że zawsze część idzie w bak narazie nie ma co pankowac. 

Gość Roman

Moim zdaniem to nie jest zła cena, może być gorzej 5 lat temu przemysł ok 0,50gr a rok 2017 obrana zimówka na giełdę 1,00zł. Patrząc na to ile osób nowych posiało zimówki to może być powtórka z cebula zimowa na giełdę. Jeden przez drugiego będzie chciał sprzedawać i każdy będzie obniżał ceny a później płacz ze tak tanio. Zacznijcie się cenić to zarobicie! 

Gość Gosc
  W dniu 13.05.2020 o 12:52, Gość Rolnik z centrum napisał:

Tylko te siane w ostatnich dniach sierpnia  będą bez kwiatu , reszta to sam bąk będzie . 

Expand  

U mnie na plantacji 6 ha to co miało wybic juz jest (okolo 15 %) kroiłem i wiem ze wiecej nie wybije siana 15 sierpnia Wiec te twoje spostrzezenia zachowaj dla siebie.

Gość Rolnik z centrum

To jeśli już jest 15% , to tam sam kwiat będzie . U nas nawet 5 % nie wybiło jeszcze , dopiero zacznie wypuszczać . Tylko mój najbliższy sąsiad siał w pierwszym tygodniu września i u niego raczej nic kwiatu nie  nie będzie .  W niedziele oglądałem największą  cebulę w naszej okolicy  to  gdzielek już coś było , wczoraj koło niej jechałem to już właśnie jakieś 15% już było . 

Gość Gosc
  W dniu 14.05.2020 o 04:33, Gość Rolnik z centrum napisał:

To jeśli już jest 15% , to tam sam kwiat będzie . U nas nawet 5 % nie wybiło jeszcze , dopiero zacznie wypuszczać . Tylko mój najbliższy sąsiad siał w pierwszym tygodniu września i u niego raczej nic kwiatu nie  nie będzie .  W niedziele oglądałem największą  cebulę w naszej okolicy  to  gdzielek już coś było , wczoraj koło niej jechałem to już właśnie jakieś 15% już było . 

Expand  

Umiesz czytać? 

Gość Kazik
  W dniu 14.05.2020 o 17:23, Gość Www napisał:

Witam panowie. Jak tam u was wyglądają wschody siewki w tym roku? Na kujawach bywa w tym roku różnie.

Expand  

Lepiej jak będzie słabo bo jak to wszystko urośnie to dopiero będzie problem. 

Gość kujawiak
  W dniu 14.05.2020 o 18:13, Gość Gość kujawy napisał:

Niedawno pan z lubranca napisał że wschody piękne na Kujawach. 

Expand  

Wczesnie siana wschody super w pozniejszym terminie  juz jest gorzej .Tak to wyglada w mojej okolicy.