7 tyś. wyświetleń•16 Jul 2023
Podoba Ci się ten film?
Zaloguj się, żeby Twoja opinia została wzięta pod uwagę.
Nie podoba Ci się ten film?
Zaloguj się, żeby Twoja opinia została wzięta pod uwagę.
Każdego roku rolnicy zadają sobie pytanie, którą odmianę pszenicy wybrać. Dobór odpowiedniej odmiany to połowa sukcesu uprawy, dlatego powinni kierować się dwoma podstawowymi kryteriami: plennością oraz zimotrwałością.
Odmianą z krajowego rejestru spełniającą oba warunki jest Belissa z Hodowli Roślin Smolice. To jedna z najnowszych odmian pszenicy, ale już dostępna w ofercie sprzedaży najlepszych polskich firm nasiennych.
Poszukując wysokoplonującej odmiany, dobrze jest prześledzić jej plonowanie na przestrzeni ostatnich kilku lat. Belissa pokazuje wierne plonowanie od samego początku doświadczeń rejestrowych uzyskując średnio aż 109% wzorca.
W PDO w 2016 roku przypieczętowała swoją stabilność plonowania, uzyskując w a2 wysokie 2 miejsce. Ze względu na bardzo dobre plonowanie Belissa trafiła Listę Zalecanych Odmian do Uprawy, aż w 8 województwach.
Belissa bardzo dobrze radzi sobie nie tylko w doświadczeniach, ale również na plantacjach towarowych.
Belissa to odmiana którą cechuje również bardzo wysoka zimotrwałość. Należy podkreślić, że w wyniku dobrego przezimowania w 2016 roku odmianie podniesiono parametr zimotrwałości z 4,5⁰ na 5⁰.
W tym samym roku COBORU opublikował także wyniki przezimowania odmian, w których Belissa uplasowała się na bardzo dobrym 3. miejscu pośród wszystkich badanych odmian.
W przypadku Belissy wysokiej plenności i zimotrwałości sprzyja odporność na większość chorób grzybowych, a mianowicie: bardzo dobra odporność na choroby podstawy źdźbła – przydatna w uprawie „zboże po zbożu”, rdzę żółtą, pleśń śniegową, rdzę brunatną i mączniaka prawdziwego.
Belissa to nowoczesna odmiana pszenicy ozimej przeznaczona do uprawy zarówno w normalnych jak i intensywnych warunkach uprawy. Nadaje się do siewu w różnych stanowiskach i po różnych przedplonach. Ma bardzo stabilne parametry jakości ziarna, spełniające wymogi młynarzy i piekarzy. Jej ogromną zaletą jest ponadto bardzo wysoka przedżniwna odporność na porastanie.