Gość gość Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 Z dnia na dzień nie można podnieść ceny o 30 czy 50%, przecież są umowy ustalone dostawy na dany okres. Moim zdaniem jeśli cena wzrośnie to pod koniec miesiąca. Trzeba czekać, choć jeśli wszyscy tak zrobią to podaż może być duuża i cena nie wzrośnie. Jeśli rzeczywiście zmarzło totalnie czekać do jesieni i wysypać na przemysł po 1 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość piotrek Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 2 godziny temu, Gość Wgrp napisał: Po tych przymrozkach to prawie wszystko zmarzło w następnym roku to zbiory będą wynosić tylko 10 procent tego co w tym roku było ta wszystko zmarzło w okolicacb Białej Rawskiej nie ma żadnych strat na jabłku. Ale gratuluje sprytu. Myślisz chyba że kupców nastraszysz i ci cene podniosą. Nie podniosą bo na tą chwile jabłka jest do oporu. A co będzie w następnym sezonie czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Stefan Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 1 godzinę temu, Gość gość grójec napisał: szału po tych przmrozkach na jabłkoi ceny też nie ma No kuerwa następny. a dlaczego niby miałby być?przecież komory są pełne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pioter Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 14 minut temu, Gość piotrek napisał: ta wszystko zmarzło w okolicacb Białej Rawskiej nie ma żadnych strat na jabłku. Ale gratuluje sprytu. Myślisz chyba że kupców nastraszysz i ci cene podniosą. Nie podniosą bo na tą chwile jabłka jest do oporu. A co będzie w następnym sezonie czas pokaże. Coś mi się wydaje, że opad czerwcowy nie jednego cwaniaczka w tym roku zaskoczy..... Ale żyjmy chwilą! Zawiązki JESZCZE wiszą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gabdog Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 Godzinę temu, Gość gość napisał: Z dnia na dzień nie można podnieść ceny o 30 czy 50%, przecież są umowy ustalone dostawy na dany okres. Moim zdaniem jeśli cena wzrośnie to pod koniec miesiąca. Trzeba czekać, choć jeśli wszyscy tak zrobią to podaż może być duuża i cena nie wzrośnie. Jeśli rzeczywiście zmarzło totalnie czekać do jesieni i wysypać na przemysł po 1 zł. Musy , obierka pod koniec lata już mogą być w tych okolicach. Ludzie sprawdzali zawiązki zaraz po przymrozku , te czarne to były jeszcze z poprzedniego . Dopiero jutro będą czarne wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Filozof Napisano 9 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maja 2019 Pioter dobrze gadasz. Ludzie jeszcze żyją nadzieją bo zawiązki sterczą jak tzw. szczota. Czerwiec pokaże co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 W 2k17 też wszystko zmarzło...i były 3 miliony ...przy takich nasadzeniach już nie ma szans na klęskę nieurodzaju...to że komuś zmarzło to dramat ale s skali całego kraju to nic... Takie są fakty...jabłka i czereśni nie zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pdl Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 U mnie, kilka kilometrów od Białej Rawskiej, wydawało się że jest nieźle, bo było maksymalnie -2, ale po dwóch dniach widzę że prawie wszystko czarne. W skali kraju na pewno jabłek się uzbiera nie tak mało, ale na ten moment u mnie jest gorzej niż w 2017. Chociaż z drugiej strony, może w tym roku nie trzeba będzie pracować za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pioter Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 2 godziny temu, Gość Prorok napisał: W 2k17 też wszystko zmarzło...i były 3 miliony ...przy takich nasadzeniach już nie ma szans na klęskę nieurodzaju...to że komuś zmarzło to dramat ale s skali całego kraju to nic... Takie są fakty...jabłka i czereśni nie zabraknie Prorok chyba Ty żeś robił ten materiał do Agrobiznesu hah A z tymi czereśniami to żeś dowalił:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 Widze co jest w czereśniowych sadach u moich znajomych.... Czereśnie będą i nie zabraknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Powodzenia. Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 Dziś idared zaczyna płynąć w palcach ,i skóra na innych jest poodparzana i zaczyna złazić z zawiązka.KONIEC sezon zakończony, życzę tym co nie zmarzło żeby nie zgłupiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość GumowiecWGR Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 Straty są na działkach w kiepskiej lokalizacji. Jak ktoś sadu na łące nasadził to niech teraz nie płacze że mu wymrozilo. Kiedyś sądy były zakładane na najlepszych stanowiskach a teraz ludzie sadzą na łąkach, karczuja lasy byleby tylko obsadzić jak najwięcej. Ja mam czereśnie na górce i uszkodzeń nie mam wcale ale u niektórych widziałem czarne zawiązki. Co do jabłoni to napewno będzie mniej jak w ubiegłym roku ale i tak będzie za dużo. Sytuację ratuje trochę mróz na zachodzie Europy. Pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janusz Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 Piszcie ceny a wywody pod kościołem wygadujcie. Idared jak z ceną ? Coś do góry może ? Tak REALNIE Zmarzło nie zmarzło, zobaczymy w czerwcu chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Edek Napisano 10 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maja 2019 5 godzin temu, Gość GumowiecWGR napisał: Straty są na działkach w kiepskiej lokalizacji. Jak ktoś sadu na łące nasadził to niech teraz nie płacze że mu wymrozilo. Kiedyś sądy były zakładane na najlepszych stanowiskach a teraz ludzie sadzą na łąkach, karczuja lasy byleby tylko obsadzić jak najwięcej. Ja mam czereśnie na górce i uszkodzeń nie mam wcale ale u niektórych widziałem czarne zawiązki. Co do jabłoni to napewno będzie mniej jak w ubiegłym roku ale i tak będzie za dużo. Sytuację ratuje trochę mróz na zachodzie Europy. Pożyjemy zobaczymy. O to to to... Mądrego dobrze poczytać ... Nie mamy gdzie sprzedać tegorocznych jabłek a płaczą już i te z następnych zbiorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dartanian Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 Ceny niestety bez zmian i raczej nic się nie zmieni. Na truskawke rzucą się jak wściekli bo też dostała mrozem w czerwińsku, płońsku. Raczej mała szansa żeby wrócili do jabłka w sezonie truskawkowym, chyba że będzie deszczowo i zimno. Ceny aktualne to Golden od 70mm 0,90zł Wszystkie klasyczne czerwone od 45 do 55 groszy max Prince jak ładny to od 0,60zł do 0,70zł Przemysł od 0,28 najtaniej jak widziałem i max 0,33 jak ktoś ma na cały samochód. Ceny podałem z firm, które wiadomo, że płacą, nie szukałem po firmach "krzakach", które mają nie pewną historię, także może jest i gdzieś drożej ale ja już się nauczyłem, że handel z nowymi firmami, to nie jest dobry pomysł, chyba że przedpłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sad Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 1 godzinę temu, Gość Dartanian napisał: Ceny niestety bez zmian i raczej nic się nie zmieni. Na truskawke rzucą się jak wściekli bo też dostała mrozem w czerwińsku, płońsku. Raczej mała szansa żeby wrócili do jabłka w sezonie truskawkowym, chyba że będzie deszczowo i zimno. Ceny aktualne to Golden od 70mm 0,90zł Wszystkie klasyczne czerwone od 45 do 55 groszy max Prince jak ładny to od 0,60zł do 0,70zł Przemysł od 0,28 najtaniej jak widziałem i max 0,33 jak ktoś ma na cały samochód. Ceny podałem z firm, które wiadomo, że płacą, nie szukałem po firmach "krzakach", które mają nie pewną historię, także może jest i gdzieś drożej ale ja już się nauczyłem, że handel z nowymi firmami, to nie jest dobry pomysł, chyba że przedpłata. te ceny za przemysł to za mokry czy za suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomek Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 Golden od 7 to juz mozna wziasc 1.1zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Asia536 Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 Gość Tomek powiedz w której firmie bo mam jeszcze z 110 ton i chętnie za takiego pieniądze sprzedam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janusz Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 34 minuty temu, Gość Asia536 napisał: Gość Tomek powiedz w której firmie bo mam jeszcze z 110 ton i chętnie za takiego pieniądze sprzedam Firma "wezme i niezapłace"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 8 godzin temu, Gość Dartanian napisał: Ceny niestety bez zmian i raczej nic się nie zmieni. Na truskawke rzucą się jak wściekli bo też dostała mrozem w czerwińsku, płońsku. Raczej mała szansa żeby wrócili do jabłka w sezonie truskawkowym, chyba że będzie deszczowo i zimno. Ceny aktualne to Golden od 70mm 0,90zł Wszystkie klasyczne czerwone od 45 do 55 groszy max Prince jak ładny to od 0,60zł do 0,70zł Przemysł od 0,28 najtaniej jak widziałem i max 0,33 jak ktoś ma na cały samochód. Ceny podałem z firm, które wiadomo, że płacą, nie szukałem po firmach "krzakach", które mają nie pewną historię, także może jest i gdzieś drożej ale ja już się nauczyłem, że handel z nowymi firmami, to nie jest dobry pomysł, chyba że przedpłata. Niestety tyle wychodzi za jabłko na obecną chwilę oczywiście jak towar jest ładny, bo inaczej po sortowaniu zong. Myślę, że z super towarem można czekać na cenę, w innym wypadku sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PanieAleGdzie Napisano 11 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maja 2019 7 godzin temu, Gość tomek napisał: Golden od 7 to juz mozna wziasc 1.1zł Może i można wziąść 1.1 złotego polskiego, ale za całe auto ;-) bo wziąć a wziąść to jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dartanian Napisano 12 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maja 2019 17 godzin temu, Gość sad napisał: te ceny za przemysł to za mokry czy za suchy Piszemy tu o realiach teraźniejszyości a nie o cenach sprzed 2 lat. Takie posty są bez sensu i nic nie wnoszące do tematu oprócz twoich wyimaginowanych życzeń, które daj Bóg niech ci się spełnia i w tej końcówce sezonu. Aktualizacja goldena: Dzwoniła do mnie jedna firma z która się kontaktowałem, za bardzo grubego goldena jest do wynegocjowania cena 1zł od 75mm i 0,90zł od 70mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 12 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maja 2019 11 godzin temu, Gość PanieAleGdzie napisał: Może i można wziąść 1.1 złotego polskiego, ale za całe auto bo wziąć a wziąść to jest różnica. trzeba jeszcze mieć goldena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano 12 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maja 2019 Kolego Dartanian golden jest żółty czy zielony jestem zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sadownik Napisano 13 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maja 2019 Witam,jakie ceny realnie za jonagored,rubinstar? Dziś miałem propozycję 0,80 zł na sortowanie z dość rzetelnej firmy,mam zamkniętą komorę jeszcze.Ktoś..coś..?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi