Skocz do zawartości

Wczesne ziemniaki 2021

Ursus4062

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.03.2021 o 22:34, Gość Polak napisał:

A tak wgl to sadzil ktos juz z tu obecnych ? Sam sadze 18 pod wloknine ale jeszcze pola nie widzialem w tym roku ?nie mam juz ochoty bo kasa z tego coraz mniejsza przez rumuna a zbyt coraz gorszy  .Nie ma konkretnej kasy na tym ,  sadze bo wlokniny jeszcze mam w miare ale jak sie podra to tyle , dosc sie orobilem .

Expand  

Ordea dzisiaj -6 dzień +5

Gość Wiosna
  W dniu 20.03.2021 o 08:00, Gość Pyrks napisał:

Łódzkie, folia z włóknina posadzona 2 marca ale to tylko 0.5 ha, a 4 ha włókniny wsadzone czwartek piątek i zima na polu od wczoraj. 

Expand  

Nie ma się co czarować wszystko się opóźni a czy wyjdzie na plus to czas pokaże 

W dniu 20.03.2021 o 08:10, Gość Młody ziemniak Oleśnica napisał:

U mnie dzisiaj 6 rano -8 przy oknie to w polu dycha była na bank. A jak u was? 

Expand  

Gość pankracy
  W dniu 20.03.2021 o 04:50, Gość maciek napisał:

ziemniaki pod okryciem mróz -7  sieradz nie wiem  czy nie zmarzły 

Expand  

ziemniaki na 100% nie zmarzły.gorzej z kielkami jak coś.patrzyłem ziemia pod folią na 1cm zmarznięta nic im nie jest

Gość Badylarz Kaliski
  W dniu 20.03.2021 o 09:49, Gość Wczesnepyrk2112 napisał:

nic im nie będzie pod okrywami 

Expand  

Kiełki odpadną a niektóre zaczarnieją rizoktonioza zrobi swoje, ziemia zimna nie wygrzana, dzisiejsza noc będzie decydująca w centrum nawet -8. Podwójne przykrycie nic nie pomoże, nawet szkodzi ponieważ pod samą folia ziemia w słoneczny dzień się nagrzewa a gdy mamy dodatkowo włókninie ona cieniuje przeco promienie słoneczne nie docierają do ziemi.

Gość Bartłomiej
  W dniu 20.03.2021 o 10:22, Gość Badylarz Kaliski napisał:

Kiełki odpadną a niektóre zaczarnieją rizoktonioza zrobi swoje, ziemia zimna nie wygrzana, dzisiejsza noc będzie decydująca w centrum nawet -8. Podwójne przykrycie nic nie pomoże, nawet szkodzi ponieważ pod samą folia ziemia w słoneczny dzień się nagrzewa a gdy mamy dodatkowo włókninie ona cieniuje przeco promienie słoneczne nie docierają do ziemi.

Expand  

???

Gość Olesnixa

Nic nie bedzie ziemiarom w ziemi tym bardziej przykrytym .Smarowac chlopy kombajny a nie martwic sie .Nawet lepiej jak teraz wymrozi to w maju bedzie spokoj z mrozem ?

Gość pankracy
  W dniu 20.03.2021 o 16:47, Gość Olesnixa napisał:

Nic nie bedzie ziemiarom w ziemi tym bardziej przykrytym .Smarowac chlopy kombajny a nie martwic sie .Nawet lepiej jak teraz wymrozi to w maju bedzie spokoj z mrozem ?

Expand  

zawsze lepiej jak jest mróz w maju bo każdemu średnio 10% wymrozi jednemu wiecej drugiemu mniej.A  to 10% mniej towaru to już robi dużo.W 2020r każdy miał takie same ziemniaki czy przykryte folia czy włokniną ,czy podlewał czy nie czy nie bo przepadywało i co z tego bylo lipa. Lepiej jak są jakieś anomalie towaru mniej a kasa ta sama i sprzedac łatwiej

Gość Gosc.
  W dniu 20.03.2021 o 18:43, Gość pankracy napisał:

zawsze lepiej jak jest mróz w maju bo każdemu średnio 10% wymrozi jednemu wiecej drugiemu mniej.A  to 10% mniej towaru to już robi dużo.W 2020r każdy miał takie same ziemniaki czy przykryte folia czy włokniną ,czy podlewał czy nie czy nie bo przepadywało i co z tego bylo lipa. Lepiej jak są jakieś anomalie towaru mniej a kasa ta sama i sprzedac łatwiej

Expand  

Pankracy myślę że 12 maja zadbasz o te minusowe temperatury.

Gość Bigben
  W dniu 20.03.2021 o 18:43, Gość pankracy napisał:

Expand  

A ja akurat nie przykrywam bo szkoda mi kasy to mi wymrozi wszystko,  lepiej zeby wgl nie bylo?

Gość Malinowykroll
  W dniu 21.03.2021 o 21:03, Dynamit napisał:

Czy od rizoktoniozy bulwy moga gnic? Kopane w czerwcu. Na tym poli stwierdzona rizoktonioza. Ale czy to powod gnicia tych ziemniakow? IMG_20200616_084322.thumb.jpg.a04c6477c5afa9f5faaa022aab62d51f.jpg

Expand  

Rizoktonioza to choroba kielka bardziej mi to wyglada na mokra zgnilizne mozliwe ze zawirusowany material mialem tak z milkiem kiedys ?

Gość 100lec

I to jest ta słynna jakość polskich ziemniaków? Jeszcze powiedz że miałeś 60 ton z ha jak wszyscy bajkopisarze.

To jest sucha zgnilizna inaczej fusarium. Przy ryzoktoniozie były by czarne skleroty na powierzchni które powodują gnicie  dużo rzadziej i bardziej punktowo a tu widać ziemniaki czyste.

W dniu 22.03.2021 o 07:01, Gość 100lec napisał:

I to jest ta słynna jakość polskich ziemniaków? Jeszcze powiedz że miałeś 60 ton z ha jak wszyscy bajkopisarze.

To jest sucha zgnilizna inaczej fusarium. Przy ryzoktoniozie były by czarne skleroty na powierzchni które powodują gnicie  dużo rzadziej i bardziej punktowo a tu widać ziemniaki czyste.

Expand  

Nie, 25 ton na początku czerwca. Nie pisze zadnych bajek tylko pytam bo na innych polach tego nie mialem. Sadzeniaki brane z centrali. Jaki powod ze pojawia sie ta sucha zgnilizna? Pod palcem az strzelaly.. Jakies 10%plonu takie cos... Trzeba dodac ze byly ulewy ale pojawialo sie to nawet na lekkiej ziemii na gorce

Gość Sylwia
  W dniu 22.03.2021 o 07:39, Dynamit napisał:

Nie, 25 ton na początku czerwca. Nie pisze zadnych bajek tylko pytam bo na innych polach tego nie mialem. Sadzeniaki brane z centrali. Jaki powod ze pojawia sie ta sucha zgnilizna? Pod palcem az strzelaly.. Jakies 10%plonu takie cos... Trzeba dodac ze byly ulewy ale pojawialo sie to nawet na lekkiej ziemii na gorce

Expand  

Jaka odmiana ?