Gość Rolnik Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 A według was to jakie stawka powinna kreować się za obieranie cebuli po maszynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kazik Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: A według was to jakie stawka powinna kreować się za obieranie cebuli po maszynie? Stawka godzinowa w 2021 to 18,30 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 Jak tam ceny na przyszły tydzień w greenyard i u stanka coś w górę czy stagnacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 Lipno do wtorku środy nie bierze i od dzisiaj rana zostawilo ludzi ze surowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rurrek Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 15 minut temu, beowulf87 napisał: Lipno do wtorku środy nie bierze i od dzisiaj rana zostawilo ludzi ze surowcem no to ceny w dol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 Godzinę temu, beowulf87 napisał: Lipno do wtorku środy nie bierze i od dzisiaj rana zostawilo ludzi ze surowcem Kupujesz czy masz swój? Oby tylko chcieli brać obraną do marca to będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 8 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2021 Lipno bierze do poczatku lutego, ale to się może zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 9 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Stycznia 2021 21 godzin temu, beowulf87 napisał: Lipno do wtorku środy nie bierze i od dzisiaj rana zostawilo ludzi ze surowcem Oby do końca lutego kupowali bo jak robię małe ilości to nigdzie dalej się nie rusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ozdrowieniec Napisano 10 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Stycznia 2021 Witam Panowie, jak ceny za cebule obrana białą na przyszły tydzień ? 0,95 gr idzie dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebulione Napisano 10 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Stycznia 2021 2 godziny temu, Gość Ozdrowieniec napisał: Witam Panowie, jak ceny za cebule obrana białą na przyszły tydzień ? 0,95 gr idzie dostać ? Tak , 0.95 powinno być standardem w przyszłym tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pioer Napisano 10 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 10 Stycznia 2021 4 godziny temu, Gość Cebulione napisał: Tak , 0.95 powinno być standardem w przyszłym tyg zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Stycznia 2021 Witam jakie ceny obranej białej i gdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Stycznia 2021 Myślę że u stanka to po 11 można się było dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 11 Stycznia 2021 0,88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 12 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Stycznia 2021 Z obieraniem robi się ciężko, przestoje cały czas, towar nie idzie. Kilka miesięcy takiej szarpanej roboty wszędzie. Cebula na worek prostuje się i zainteresowania trochę jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość web Napisano 12 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 12 Stycznia 2021 a moze by tak do indi sprzedawac co????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gościu Napisano 13 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 13 Stycznia 2021 no to zakasaj rękawy i bierz się za eksport do indii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 15 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Stycznia 2021 Witam, mam pytanie z innej beczki znacie przetwórnie w Wlkp które chcą zakupić buraczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość cbcgvfg Napisano 15 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Stycznia 2021 5 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Witam, mam pytanie z innej beczki znacie przetwórnie w Wlkp które chcą zakupić buraczka? idz do lidla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beowulf87 Napisano 15 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Stycznia 2021 Coś się z tą cebula dzieje czy dalej będzie taki marazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 15 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Gość cbcgvfg napisał: idz do lidla Twoja mądrość nie zna granic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Włodzimierz Napisano 15 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Stycznia 2021 Dziś odbyło się ciekawe webinarium o cebuli kto nie uczestniczył niech później nie narzeka, że innym cebula rośnie a jemu nie. Oczywiście można było zadawać pytania i uzyskać odpowiedzi od fachowców i innych rolników. Wykłady zorganizowała pewną znana firma nasienna na H oraz producent nawozów na A. Pamietajcie o ciągłym dokształcania się i uczeniu się na błędach innych a nie tylko swoich. Jeden z prelegentów mówił o tym że na uprawe 1 ha cebuli potrzeba między 12 a 15 tyś zł. Pamietajcie o tym przed dokonaniem zasiewow aby znów nie powtarzała się sytuacja, że ktoś posieje cebulę a później nie potrafi o nią zadbać bo brakuje mu pieniędzy lub czasu bo areal jest zbyt duży. Ważna była też informacja, że cebulę uprawia się nie częściej niż co 6 rok na tym samym polu po to żeby ograniczyć presję chorób i szkodników. Wiele małych rzeczy potrafi zbudować lub zniszczyć plon i jakość cebuli. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z Wielkopolski Napisano 16 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Stycznia 2021 8 godzin temu, Włodzimierz napisał: Dziś odbyło się ciekawe webinarium o cebuli kto nie uczestniczył niech później nie narzeka, że innym cebula rośnie a jemu nie. Oczywiście można było zadawać pytania i uzyskać odpowiedzi od fachowców i innych rolników. Wykłady zorganizowała pewną znana firma nasienna na H oraz producent nawozów na A. Pamietajcie o ciągłym dokształcania się i uczeniu się na błędach innych a nie tylko swoich. Jeden z prelegentów mówił o tym że na uprawe 1 ha cebuli potrzeba między 12 a 15 tyś zł. Pamietajcie o tym przed dokonaniem zasiewow aby znów nie powtarzała się sytuacja, że ktoś posieje cebulę a później nie potrafi o nią zadbać bo brakuje mu pieniędzy lub czasu bo areal jest zbyt duży. Ważna była też informacja, że cebulę uprawia się nie częściej niż co 6 rok na tym samym polu po to żeby ograniczyć presję chorób i szkodników. Wiele małych rzeczy potrafi zbudować lub zniszczyć plon i jakość cebuli. Pozdro Uczestniczyłem w webinarium. A przedmówcę popieram. I chciałbym też zwrócić uwagę (zwłaszcza tzw. skoczków, którzy pewnie już myślą o zasianiu swojej pierwszej cebuli albo zwiększania powierzchni), że prowadzący przewidywali raczej kiepski cenowo rok dla cebuli w przyszłym sezonie... I jeżeli pogoda nie zweryfikuje tych prognoz to wszystko wskazuje, że rzeczywiście w przyszłym sezonie cebula może być za pół darmo lub darmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marcin Napisano 16 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Stycznia 2021 13 godzin temu, Włodzimierz napisał: Dziś odbyło się ciekawe webinarium o cebuli kto nie uczestniczył niech później nie narzeka, że innym cebula rośnie a jemu nie. Oczywiście można było zadawać pytania i uzyskać odpowiedzi od fachowców i innych rolników. Wykłady zorganizowała pewną znana firma nasienna na H oraz producent nawozów na A. Pamietajcie o ciągłym dokształcania się i uczeniu się na błędach innych a nie tylko swoich. Jeden z prelegentów mówił o tym że na uprawe 1 ha cebuli potrzeba między 12 a 15 tyś zł. Pamietajcie o tym przed dokonaniem zasiewow aby znów nie powtarzała się sytuacja, że ktoś posieje cebulę a później nie potrafi o nią zadbać bo brakuje mu pieniędzy lub czasu bo areal jest zbyt duży. Ważna była też informacja, że cebulę uprawia się nie częściej niż co 6 rok na tym samym polu po to żeby ograniczyć presję chorób i szkodników. Wiele małych rzeczy potrafi zbudować lub zniszczyć plon i jakość cebuli. Pozdro Zgadzam sie z toba w 100 procetach ale jest małe ale spojrzmy inaczej nawet nie na pszykladzie cebuli badz innych warzyw icmy krok do tyłu pszenica ozima mozna z koszkami np 3000 złoty prowadzic pszenicę badz 4000 zł intesylikacja produkcji nie zawsze pszyniesie oczekiwany zysk jesli nakład zwiększymy o 1000 zł na hektar to czesto jest tak ze tylko generujemy koszty by wyciagnac minimalnie wiecej jak z uprawy za 3000 zł także generowanie kosztów w w warzywach nie zawsze ma podłoże finasowego zysku nie liczy sie zawsze plon mozna miec plon niższy koszta mniejsze a zysk w kieszeni jak marchew już nadkontrakt sprzedawalem w sierpniu i nie dawal mi rekordowo 80 czy 100 ton dawał 60 i starczylo dzis bym tego nie sprzedal albo oddał za 10 gr badz mniej sieje cebule rok rocznie 7 ~10 ha robię ja dużo taniej ale i mniej zbieram robilem testowe pola z full ochroną i nawożeniem i nie było tam odzwiercuedlenia finasowego zebralem wiecej ale wiecej utopilem kasy koszty ludzi rok rocznie w górę środki ochrony roślin co roku w gore nasiona rok rocznie w górę odrzywki wiadomo a cebula 30 ~50 gr takie widelki oczywiscie nie wspominam uprawy z dymki badz co gorsze z rozsady gdy tam koszty wsprawiaja w osłupienie wrecz nawwt sprzedarz na markety wczesnie wiąże e sie z dużym ryzykiem czy tylko zarobimy a wiadomo ze chemie trzeba sprzedawać odrzywki też korzystam również z odrzywek z Adoba ale nie całą technologie. Wystarzczy spojrzec na lidla jak dzialaja tam marketing kupili 1000 ton krzywego buraczka zapłacili grosze ale prestiż idzie pomagaja rolnika a czy ktos czytał o tym ze klijeci lidla zaplaca 1 euro niemieckim farmera do kilograma rztwca wieprzowego artykuł z 12 grudnia 2020 roku. Także wracajac do tematu czy robic cebule na ful kosztach dla mnie to nie ma finasowego odniesienia jest wiele czynikow pogodowych dla których nie mamy wpływu a prawda jest taka ze cebula jeszcze 10 15 lat temu udawała sie lepiej na polskich odbianach czy też holenderskich ale pogoda byla zupelnie inna dziś sa duże ekstrema jedni borykaja sie z szusza drudzy borykaja sie z wodą czasy też sa niestabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trusoxz Napisano 18 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Stycznia 2021 witam panowie ja może troszkę nietypowo dzisiaj zacznę ale chciałbym was prosić o trochę cennych rad i uwag może bez zbędnego owijania przejdę do rzeczy jestem młodym chłopakiem chciałbym się usamodzielnić mam odłożone 15tys zł chciałbym zacząć obierać cebulę maszynową mam na początkową fazę tego przedsięwzięcia możliwości metrażowe (stara stodoła połączona z chlewnią, prąd kanalizacja, woda bieżąca jest) sądzę że muszę jedynie zakupić lub wydzierżawić maszynę i w dalszym etapie zatrudnić pracownika(jeśli się mylę proszę poprawcie mnie aktualnie to jest tylko moje gdybanie) z rolnictwem nigdy nie miałem do czynienia wiec tu pojawia się mnóstwo moich pytań od czego mam zacząć? o czym powinienem pamiętać? na początku chciałbym aby ktoś mi dowoził swoją cebulę a ja bym ją tylko obierał. ale kto? czy jest prowadzona jakaś lista skupów prowadzonych w poszczególnych województwach? jak to wszystko wypada cenowo jakie opłaty będę ponosił a jakie zyski? (oczywiście aby nie było nieporozumień nie oczekuję dokładnych kwot) chodzi mi o rozpiskę np transport około tyle i tyle za kilometr kupno cebuli około tyle i tyle za kilo obrana cebula zależnie od skupu około tyle i tyle mam nadzieje że wykaże się ktoś zrozumieniem i będzie mu się chciało napisać dla mnie mini(lecz dosyć wyczerpujący) poradnik dla kompletnego nowicjusza na temat tego biznesu od zakupu surowca po przyjęcie zapłaty do kieszeni (od początku do końca) jeśli komuś będzie się chciało to wszystko mi ładnie i zgrabnie wyjaśnić w zamian przeleję symbolicznego pieniążka na wybraną przez niego fundację charytatywną/zrzutkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi