Gość Liopez Napisano 22 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lutego 2016 przeciez w tym roku podobno tez ich niema i jak kopaliscie tez nie bylo,wszyscy pisali ze kiepskie zbiory będzie bardzo drogo,braknie a tu nagle w stodałach sie rozmnozyły czy jak? wytłumacz mi to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ziemniak listo Napisano 22 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lutego 2016 liopez posłuchaj zapamietaj sobie ze teraz susza nie zrobi ceny jest tyle deszczowni i kto podlał zebrał 50-60 z 1 ha i zapakował do przechowalni zrozum ze teraz cene morze w tym roku zrobić obfite deszcze na deszcz niema rady i zniszczenia podtopienia pole zalane nie wyda plonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Liopez Napisano 22 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lutego 2016 No ja to wiem ale czy nie tak gadali po wykopkach jak napisałem?? A skąd taka pewność ze bedą te deszcze?? I jesli beda to takie ze podtopi pola?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość drop Napisano 22 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lutego 2016 Liczy sie dziś a co będzie za tydzien to nikt niewie dzisiaj jestem a jtro mnie może niebyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość suszy problemem Napisano 22 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lutego 2016 To juz koniec suszy teraz problemem będzie deszcz wiosna bedzie w tym roku mokra na wykopkach gadali bo pare lat wstecz tak było jak była susza to ziemniak był drogi lata od 2005 to wiercenie i wodociągowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 23 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego 2016 przeciez w tym roku podobno tez ich niema i jak kopaliscie tez nie bylo,wszyscy pisali ze kiepskie zbiory będzie bardzo drogo,braknie a tu nagle w stodałach sie rozmnozyły czy jak? wytłumacz mi to proszę To akurat bardzo prosto wytłumaczyć. Pierwsza sprawa - faktycznie ziemniaków zebrano dużo mniej, bo o 20 procent mniej niż rok temu. Tyle, że rok temu było ich za dużo, więc w tym sezonie jest po prostu trochę mniej. Nie ma zaś klęski nieurodzaju. Druga sprawa - jest w psychologii opisane zjawisko samoniszczącej się przepowiedni i tu ten mechanizm zadziałał. Ponieważ mocno przeważał opinia, że zimą już będzie drogo, to raz, że ceny szybko poszły w górę, a jak szybko, to zawsze z 'naddatkiem"i nie rosły później, dwa, że bardzo dużo rolników czekało ze sprzedażą. W ten sposób teraz jest więcej ziemniaka niż byłoby, gdyby nie czekali na cenę. Do tego okazało się, że na zachodzie pogorszenie zbiorów nie jest aż tak duże jak się zapowiadało i teraz Belgowie i Niemcy cieszą się z eksportu na wschód. Na Broniszach ziemniak importowany sprzedaje się dobrze, a krajowy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sylwester Napisano 23 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego 2016 teraz przyszły lata ziemniaka nie opłaci sie trzymac w przechowalni sprzedawać latem i jesienią nie wazne jaka jest cena ziemniak zimą i wiosną jedzie do polski z zagranicy czasy przechowywania mineły choc ziemniak by był po 1 zł za 15 kg to to sprzedawać bo przechowywać sie nie opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jan Napisano 23 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego 2016 Słuchajcie ta cała unia to ściema nie bede sie rozposywał bo już jeden kolega to bardzo dobrze wyjaśnił ja też już nie biore dopłat i sie niemartwie co i kiedy siać czy sadzić kiedy nawoz a kiedy gnój i koledzy ruszcie głowami czy ktoś kiedyś dał nam Polakom coś za frre...... Jeszcze chcą zabrać i wykończyć 10 lat temu kopało sie ziemniaka Anna wartą 10 tys , a ziemniak kosztował ponad złotówke, a teraz kopie sie Grimme'm za 200tys na kredyt ziemniaka po 10 groszy! Gdzie tu ku..a logika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ASA logistyyka Napisano 23 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego 2016 kopie sie grimme SE 140 nie koniecznie na kredyt tylko zwrot z uni europejskiej ziemniaka sadze 18 ha z całość okrywam tylko ziemniak bardzo wczesny puzny ziemniak jest nieopłacalny folia i włóknina wykopuje d 20-30 czerwca zaczynamy kopać 20 maja kopie dwie anny i grimme przez miesiąć kopie nawet w niedziele swieta nieraz w nocy ale wykopuje całość nie martwię sie ze cena spadnie na 10 gr !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 24 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lutego 2016 Taaaa. ....Sadzisz w Wigilię, przykrywasz w Nowy Rok. W chłodniejsze dni nakladasz pierzyne na pole...Fantasta z poczuciem humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość yxy Napisano 24 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lutego 2016 jesienia sprzedawalem po 8 dzisiaj 6 ziemniaka jest duzo lepiej raczej nie bedzie te po 6 to 55+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bodzio Napisano 25 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lutego 2016 Gówno jest a nie ziemniak sam szajs zobaczemy wkwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obornik Napisano 25 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lutego 2016 Panie toz ta przecież w grudniu miało nie być a co to do kwietnia to już mieliśmy pół Europy wykupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bilam Napisano 25 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lutego 2016 ja wole zasiać facelie w tamtym roku z 1 hektara wyszło mi na czysto 12 tys mniejsze nakłady i mniej pracochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pyroman Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 Panowie A teraz poważnie ile jeszcze macie ziemniaka pochowane. Ja ok 100 ton ale zainteresowanie spada przynajmniej u mnie. Z cena szału niema a za tydzień już po 15 stopni w dzień. Ogólnie miałem ok 350 ton. I co najładniejsze najtaniej trzeba będzie sprzedać. Znajomy co na jesien mówił że ma 200 cały czas sprzedaje na tony A wczoraj mówił że ma na oko z 180 ton także dobry wariat nie pamięta co mówił wcześniej albo chciał mi cenę podbić bo ma 2 wspólnych klientów. Także Panowie dużo mamy tego towaru jeszcze? Bo już w pole też trzeba tylki ruszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jacek Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 Zostało mi 3/4 towaru, ale ładnego, a ten podobno się kończy wiec nic nie wiadomo jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość blizniew Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 idzie ocieplenie za tydzień 15 stopni na plusie chłopy wyjadą w pole sadzić to moze co zdrozeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość podziemię ziemniak ! Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 na jesieni towaru było mało cena rosła nigdy nie wiadomo ile towaru jest u rolnika ile towaru przyjezdza z zagranicy do polski PODZIEMIE ZIEMNIAKA W POLSCE JEST OGROMNE !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomala Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 podziemię ziemniak nasz chłop jest nie obliczalnx jak jest tanio to ma towaru w pytę a jak drogo to chowa bo ni ma i czeka śmok wie na co znam takiego co na jesieni mówił źe ma 100 ton i niźej jak po zecie nie sprzeda a teraz ogłasza się w naszej lokalnej gazecie po 45 gr a jak w temacie mi zostało z 8ha około 800 worów tajfuna 600 bellarozy 300 winety i 500 eurostarta ale je daje bykom jeszcze miesiąc i trzeba będzie dokupować do czerwca daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość proszowice Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 kilkanaście skrzyniopalet z 80-90 ton. na jesieni po 7-7.5 golilem,pozniej 6.5 a teraz 5.5 na raszla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ziemniaki kupie Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 tak to działa chłop ze wsi to jak ziemniak kapusta drozeje to nie sprzedaje mówi ze trzyma na drosze a jak tanieje to tysiące ogłoszen wszyscy chcą sprzedać mamy 21 wiek swiat cywilizowany chciałem zapłacic jesienią 7 zł z domu to nie chcieli teraz wydzwaniają i sie proszą skomlają zeby 5 zł zapłacić za 15 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michal Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 Koledzy gdzie dopłaty musimy wyjsć na ulice to złodziejstwo skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnicy możemy Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 ale co my rolnicy możemy zrobić pogadać sobie nie wiem za co w pole wyjade kredyt zeszłoroczny spłace wiosna za pasem chyba kredyt wezme od bociana dopłaty w tym roku mniejsze o 30% jest mniej co roku zamiast lepiej jest gozej nie urodziło sie i ceny neima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ince Napisano 27 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lutego 2016 Koledzy gdzie dopłaty musimy wyjsć na ulice to złodziejstwo skończyć gdzie na ulice wyjdziesz kolego to spadek po tuskowej bandzie i jej przy dupasie psl . to co masz na rynku ziemniaka to sprawka kalinowskiego na negocjacjach w kopenhadze w 2004roku przed akcesja polski z eurokołchozem te całe fito i import zachodniego na nasz rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kacper Napisano 29 Lutego 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lutego 2016 czekamy na wiosne ciągle pada i pada jak tu sadzić ziemniaki miłek zaczyna wyrastać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi