Gość znawca Napisano 15 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2017 a co w tym dziwnego, że lepiej kupić ziemniaka równego, bez odpadu, nawet zapłacić drożej, niż tańsze, ale badziewie? wolny rynek, narzekasz na import, ale jak od nas wychodzi export to ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mazda Napisano 15 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2017 Witam jak tam ceny ziemniaka chodzi mi o ceny z domu i czy pojawił sie jakiś export? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 17 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2017 Tak pojawił się export, wczoraj widziałem jak gościu dwie przyczepy wiózł do lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wieluń Napisano 17 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2017 Tak pojawił się export, wczoraj widziałem jak gościu dwie przyczepy wiózł do lasu. Podobno po nowym roku ten kierunek ma ruszyć na całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janusz Napisano 17 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2017 Taka sama jak i wszędzie ,jedyna nadzieja twym ze gniją na potęgę no i jeszcze to ze nie wszyscy wykopali i raczej już nie wykopią bo samym ciągnikiem nie można u nas wjechać na pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adaś Napisano 18 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2017 A czego wy oczekujecie ? Jedna kluczowa zasada handlu - nie masz zbytu , nie produkuj. Jak ktoś mi mówi że sadzi po kilka/kilkanascie ha ziemniaka i ze zbytem " jakoś to beje" no to Panowie , szanujmy się i swoją prace. Ja startowałem z tym interesem kilka lat temu będąc gówniarzem 17 letnim , dziś mam 26 i nie sadzę więcej niż jestem w stanie sprzedać. A cena ? Na nią wpływu nie mam , raz jest lepsza raz gorsza - tak niestety działa rynek. Ziemniak to zbyt nakłado i pracochłonna roślin by sadzić ją co roku w ilości przekraczającej realia popytu , i liczyć że a nuż w którymś roku zapłacą złotówkę i się odkujemy... Trochę rozsądku koledzy rolnicy , i mniej pazerności i zawitości względem samych siebie , to może i nam się będzie żyć lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Niemrawy Napisano 18 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2017 A czego wy oczekujecie ? Jedna kluczowa zasada handlu - nie masz zbytu , nie produkuj. Jak ktoś mi mówi że sadzi po kilka/kilkanascie ha ziemniaka i ze zbytem " jakoś to beje" no to Panowie , szanujmy się i swoją prace. Ja startowałem z tym interesem kilka lat temu będąc gówniarzem 17 letnim , dziś mam 26 i nie sadzę więcej niż jestem w stanie sprzedać. A cena ? Na nią wpływu nie mam , raz jest lepsza raz gorsza - tak niestety działa rynek. Ziemniak to zbyt nakłado i pracochłonna roślin by sadzić ją co roku w ilości przekraczającej realia popytu , i liczyć że a nuż w którymś roku zapłacą złotówkę i się odkujemy... Trochę rozsądku koledzy rolnicy , i mniej pazerności i zawitości względem samych siebie , to może i nam się będzie żyć lepiej Amen... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aleks Napisano 18 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2017 nawet spadek areału o 50% nie poprawi sytuacji nadal będzie za dużo.Dziś skala importu przekracza zdrowy rozsądek.Staliśmy się śmietnikiem europy,U nas g....o w papierku sprzeda - bo zagraniczne !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kocur Napisano 19 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2017 Tu nie chodzi o to że zagraniczne, ale po prostu lepsze. Na zachodzie jak zamówisz ziemniaka w takim kalibrażu to taki przyjedzie, bez popękanych, krzywych czy kamieni. A u nas co, pierwszy transport ok drugi już gorzej a trzeci to wszystkie śmieci z przechowalni i nawet jak pakownia potrąci chłopu za śmieci to i tak musi coś z tym zrobić i ma tylko problem. Przecież na tych pakowniach też siedzą ludzie którzy kalkulują i myślicie że nie woleli by kupić ziemniaka dobrej jakości na miejscu a nie płacić jeszcze dodatkowo za transport tysiąc kilometrów. I jeszcze ilość, jak pakownia pakuje ok 100 ton dziennie to kto z was jest w stanie dziennie dowieźć tyle towaru i to jeszcze jednej odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kris Napisano 19 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2017 dyrdymały panowie nasze jest be a ich cacy nie ma kto się za nami wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mad Napisano 19 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2017 Zgadzam sie z poprzedników skala importu jest doslownie nienormalna. Ja na. Szczescie. Nie potrzebuje tyle sadzić juz. Ale to co sie stało po wejściu do uni europejskiej to jazda bez trzymanki ale wiecie co według unii jest tak macie zaprzestać sadzic. I pojsc do roboty do niemieckich i francuskich korporacji i robic na nich bo przeciez polski chłop warzywnik to dodatkowe 5oo tys ludzi do. Pracy na ich potrzeby wręcz nieopisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pablo Napisano 19 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2017 nawet spadek areału o 50% nie poprawi sytuacji nadal będzie za dużo.Dziś skala importu przekracza zdrowy rozsądek.Staliśmy się śmietnikiem europy,U nas g....o w papierku sprzeda - bo zagraniczne !!!!! Po pierwsze duża część ludzi nie kupuje ziemniaków na zimę teraz kupują na bierzące pojedzie do marketu biedronki lidla itp. to kupi parę kilko i po kłopocie , po za tym już ludzie nie jedzą tyle ziemniaków jak kiedyś ja tę pamiętam kiedyś miałem obita z 2 dani a teraz co baba jakieś zupy ugotuje i tyle. Jedyne wyjście jest takie by PIS opodatkował duże sklepy w tedy by się im nie opłacało u nas handlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sławek Napisano 20 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudnia 2017 Pany coś ruszyło dziś ziemniak Kalisz 10zł/15kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 20 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudnia 2017 co slychac w sandomierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pyra Napisano 20 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudnia 2017 Pany coś ruszyło dziś ziemniak Kalisz 10zł/15kg Ludzkie my Pany A ruszyło się fakt ale to tylko przedświąteczna górka, pyra na stole w święta musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomala Napisano 20 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudnia 2017 Warszawa 6 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ja Napisano 21 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudnia 2017 Centrum 30gr przy 2 tirach tygodniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spioch Napisano 23 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2017 WGRo Pzonań - 7-8 zł w tygodniu za worek, ale to od pośrednika już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tom Napisano 23 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2017 Kujawsko-pomorskie także siedem osiem od pośrednikaOd producenta pięć maks 6 zł z podwórka w tym roku to jakieś nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 23 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2017 U nas pod Krakowem nie ma problemu ze zbytem tylko cena ch...wa 3zł/15kg żółte i 4 czerwone odbiór z podwórka. Zdrowych i wesołych świąt oraz szczęśliwego nowego roku i lepszych cen życzy rolnik z gm. Trzyciąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tomala Napisano 27 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudnia 2017 Jak po świętach cena i zejście Łódź sandomierz Kraków Katowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kujawiak rolny Napisano 28 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2017 w końcu ziemniak ruszył. !!! giełda Pakość 15 zl/worek. przywiozłem 3 worki wszystkie zeszły w ciagu godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2017 w końcu ziemniak ruszył. !!! giełda Pakość 15 zl/worek. przywiozłem 3 worki wszystkie zeszły w ciagu godziny 3 worki to ruch minimalny ale oby to była jakaś jaskółka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ko Napisano 28 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2017 Mrozów dalej nie zapowiadają bynajmniej nie jakiś poważnych. A ziemniak już zaczyna kielkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mazda Napisano 28 Grudnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudnia 2017 Jak tam widać jakieś ruch w interesie?jakiś export? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi