Gość Rolnik z centrum Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2022 Połowa listopada to i nikomu nic już w polu nie zostanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradz Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2022 Taki mroz to powinien przyjsc tydzien temu a teraz jak wszyscy juz posprzataja to na co on teraz komu U mnie sasiad sprzątnąl 5 ha od 5 listopada takze wtedy mogl przyjsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2022 5 godzin temu, Gość Sieradz napisał: Taki mroz to powinien przyjsc tydzien temu a teraz jak wszyscy juz posprzataja to na co on teraz komu U mnie sasiad sprzątnąl 5 ha od 5 listopada takze wtedy mogl przyjsc Zawistne polaczki- ja zbiorę, a sąsiadowi niech zmrozi. Ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2022 Gość Sieradz chyba każdy sadzi i sieje po to by sprzątnąć z pola sprzedać i zarobić....ale Ciebie boli że sąsiad się wyrobił....żałosne. Raczej trzeba tego sąsiada pochwalić że jest super ogarnięty i w tak krótkim czasie się wyrobił.. pozdro dla normalnych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 15 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopada 2022 Ten rok na zbiory był wymarzony , przymrozków zero do tej pory , deszcze sporadyczne , wichur zero !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 16 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopada 2022 Wcale nie taka wymarzona bo caly czas bylo zbyt cieplo a towar naturalnie malo wychlodzony a prognoza pogody przez dluzszy czas wskazywala na korzystna do konca miesiaca. Moge zrobic zdjecie gdzie hektary kapusty sa jeszcze do cięcia. Ja nie mam duzo i dzis skoncze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Blbla Napisano 16 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopada 2022 Co taki zastój się na rynku kapusty zrobił cisza wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof Napisano 17 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopada 2022 Witam wszystkich, dziś wycinałem Zenka po wczorajszych opadach 13l spadło i podczas obróbki na sprzedaż co któraś główka zaczęła pękać od głąba. Czy to wina deszczu czy dlatego że jest już za długo na polu nie wycięta?? Główki 1-5kg. Nadają na weekend spore minusy a zostało mi jeszcze trochę do wycięcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 17 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopada 2022 1 godzinę temu, Gość Krzysztof napisał: Witam wszystkich, dziś wycinałem Zenka po wczorajszych opadach 13l spadło i podczas obróbki na sprzedaż co któraś główka zaczęła pękać od głąba. Czy to wina deszczu czy dlatego że jest już za długo na polu nie wycięta?? Główki 1-5kg. Nadają na weekend spore minusy a zostało mi jeszcze trochę do wycięcia.... I jedno i drugie, do tego prawdopodobnie doszło prze azotowanie i odmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sdzz Napisano 17 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopada 2022 1 godzinę temu, Gość Krzysztof napisał: Witam wszystkich, dziś wycinałem Zenka po wczorajszych opadach 13l spadło i podczas obróbki na sprzedaż co któraś główka zaczęła pękać od głąba. Czy to wina deszczu czy dlatego że jest już za długo na polu nie wycięta?? Główki 1-5kg. Nadają na weekend spore minusy a zostało mi jeszcze trochę do wycięcia.... Zbyt długo na polu i mocno zbita glowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maro Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 15 godzin temu, Gość Krzysztof napisał: Witam wszystkich, dziś wycinałem Zenka po wczorajszych opadach 13l spadło i podczas obróbki na sprzedaż co któraś główka zaczęła pękać od głąba. Czy to wina deszczu czy dlatego że jest już za długo na polu nie wycięta?? Główki 1-5kg. Nadają na weekend spore minusy a zostało mi jeszcze trochę do wycięcia.... Ja mam tak w odmianie keppler, obok odmiana Tyson Longma i nie pękają więc to chyba cos od odmiany musi zależeć, o ile u mnie niema problemu bo na kebaby wezmą ale na gołąbki mówia ze już pekniete liscie w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 Tnij dłuższy głąb powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maro Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 Godzinę temu, Gość Xyz napisał: Tnij dłuższy głąb powinno pomóc Coś pomaga ale po przechowaniu przy przygotowaniu do sprzedazy tez się tak dzieeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 To byś musiał tylko minimalnie przycinać. A przyczyną może być ze za długo na polu lub za dużo wody. Mam inna odmianę i też tak się zdążą ale rzadko. A w jakiej cenie kapusta biała? U mnie worek 20kg 20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maro Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 3 godziny temu, Gość Xyz napisał: To byś musiał tylko minimalnie przycinać. A przyczyną może być ze za długo na polu lub za dużo wody. Mam inna odmianę i też tak się zdążą ale rzadko. A w jakiej cenie kapusta biała? U mnie worek 20kg 20 zł. Kiedyś tak miałem w Agressorze i dlatego go już sadze. Ale wg internetów kepller ma dłuższy okres wegetacji niż tyson a sadzone na jednym polu 3ha w przeciau 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 Podobno na Sieradzu masa kapusty jeszcze w polu , prawda to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 18 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2022 Prawda.Ja dziś skończyłem ale całe hektary jeszcze stoją.Juz dziś miejscami głąby były zeszklone lekko ale po dzisiejszej nocy to już chyba będzie słabo z tym co zostało w polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik p Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 Na chrsznicy już nie zbierają nie mają już skrzyń magazyny pełne jak i kwaszarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kmi Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 Na charsznicy i okolicach charsznicy to przedewszystkim niema juz produkcji kapusty zostaly jednostki moze komu i braklo skrzyni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 9 godzin temu, Sieradzak napisał: Prawda.Ja dziś skończyłem ale całe hektary jeszcze stoją.Juz dziś miejscami głąby były zeszklone lekko ale po dzisiejszej nocy to już chyba będzie słabo z tym co zostało w polu Chyba jesteś nowicjuszem w temacie skoro myślisz że taki mróz załatwi kapustę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 2 godziny temu, Gość Kmi napisał: Chyba jesteś nowicjuszem w temacie skoro myślisz że taki mróz załatwi kapustę Tak całkowitym.Kiedys nacielismy takiej mrozowej to po tygodniu już było ją czuć.Ale na zewnątrz była piękna zielona.Naet jeśli nic widocznego jej nie będzie to do przechowywania już się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 Jedną noc to -7 wytrzyma , ale kolejne już ją zabije . My w zeszłym roku po -8 wycinaliśmy i tak jak tu napisano po tygodniu było ją już czuć w budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 5 godzin temu, Gość Rolnik z centrum napisał: Jedną noc to -7 wytrzyma , ale kolejne już ją zabije . My w zeszłym roku po -8 wycinaliśmy i tak jak tu napisano po tygodniu było ją już czuć w budynku . Dlatego trzeba poczekać aż wyciągnie w polu a nie zwozić zmarzniętej a najlepiej wyciąga po deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Maro Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 6 godzin temu, Gość Rolnik z centrum napisał: Jedną noc to -7 wytrzyma , ale kolejne już ją zabije . My w zeszłym roku po -8 wycinaliśmy i tak jak tu napisano po tygodniu było ją już czuć w budynku . Musiało być więcej albo trzymąc pare nocy tak i w dzień też minus. Najgorzej ciąc w mróz tak to niema opcji ze odejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 19 Listopada 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 2022 Jak ktoś zmarznieta kapustę wycina tzn ze robi to pierwszy raz, a jak ktoś uprawia to dłużej to wie że musi na polu w korzeń oddać. Dwa czy trzy dni mrozu za dużo szkody nie wyrządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi