Więcej owoców w dżemie i inne nowe dyrektywy unijne
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zmiany dyrektyw Rady odnoszących się do miodu, soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi.
Co zmienia dyrektywa
Nowo opublikowana dyrektywa dotyczy przede wszystkim zmian składu, nazewnictwa i znakowania niektórych „śniadaniowych” produktów spożywczych, m.in.
- Zwiększa wymaganą minimalną ilości owoców używanych do produkcji dżemów i galaretek:
- z 350g do 450g owoców na 1kg produktu w wersji podstawowej;
- z 450g do 500g owoców na 1kg produktu w wersji „ekstra”.
- Rozszerza dozwolone technologie obniżania zawartości cukrów w sokach owocowych, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na soki tego rodzaju.
- Pozwala na stosowanie nazwy "sok owocowy o obniżonej zawartości cukru", jeżeli co najmniej 30% naturalnie występujących cukrów zostanie usuniętych za pomocą metod dozwolonych dyrektywą. Producenci nie będą mogli jednak używać substancji słodzących, aby zrekompensować wpływ redukcji cukru na smak, konsystencję i jakość produktu końcowego.
- W oznakowaniu standardowych soków owocowych umożliwia producentom stosowanie dobrowolnego komunikatu „soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”, aby ułatwić konsumentom rozróżnienie między nektarami owocowymi (które mogą zawierać dodatek cukru), a sokami owocowymi (które nie mogą zawierać dodanego cukru).
Dyrektywa zezwoli również na produkcję niektórych rodzajów mleka konserwowanego częściowo lub całkowicie odwodnionego z obniżoną zawartością laktozy.
Ponadto nowe przepisy mają przeciwdziałać oszustwom związanym z miodem. Według dyrektywy etykiety miodu będą musiały wyraźnie określać kraje pochodzenia również mieszanek miodów, wraz z procentową zawartością miodu z każdego z krajów. Nowe przepisy rozpoczną również proces wprowadzania unijnego systemu identyfikowalności miodu. Dzięki tym zmianom pszczelarze oraz konsumenci będą lepiej chronieni przed zafałszowanym miodem.
W odniesieniu do soków owocowych i dżemów Komisja została zobowiązana do przygotowania sprawozdania, oceniającego wprowadzenie obowiązku etykietowania kraju pochodzenia użytych owoców, w ciągu 36 miesięcy od wejścia w życie dyrektywy, a w stosownych przypadkach – wraz z wnioskiem ustawodawczym.
Pełna treść dyrektywy jest dostępna pod linkiem.
Przepisy wchodzą w życie 20 dni po publikacji w Dzienniku Urzędowym UE, która miała miejsce 24 maja 2024 roku. Państwa członkowskie muszą wdrożyć dyrektywę do 14 grudnia 2025r. i stosować nowe przepisy od 14 czerwca 2026r.
1 komentarze
No niektóre "dytektywy" to może i mają trafione ale ogólnie to słabe to jest