Więcej owoców w dżemie i inne nowe dyrektywy unijne
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zmiany dyrektyw Rady odnoszących się do miodu, soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi.
![image](/images/thumbnails/666797907bf564.03059168_800x600.webp)
Co zmienia dyrektywa
Nowo opublikowana dyrektywa dotyczy przede wszystkim zmian składu, nazewnictwa i znakowania niektórych „śniadaniowych” produktów spożywczych, m.in.
- Zwiększa wymaganą minimalną ilości owoców używanych do produkcji dżemów i galaretek:
- z 350g do 450g owoców na 1kg produktu w wersji podstawowej;
- z 450g do 500g owoców na 1kg produktu w wersji „ekstra”.
- Rozszerza dozwolone technologie obniżania zawartości cukrów w sokach owocowych, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu konsumentów na soki tego rodzaju.
- Pozwala na stosowanie nazwy "sok owocowy o obniżonej zawartości cukru", jeżeli co najmniej 30% naturalnie występujących cukrów zostanie usuniętych za pomocą metod dozwolonych dyrektywą. Producenci nie będą mogli jednak używać substancji słodzących, aby zrekompensować wpływ redukcji cukru na smak, konsystencję i jakość produktu końcowego.
- W oznakowaniu standardowych soków owocowych umożliwia producentom stosowanie dobrowolnego komunikatu „soki owocowe zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry”, aby ułatwić konsumentom rozróżnienie między nektarami owocowymi (które mogą zawierać dodatek cukru), a sokami owocowymi (które nie mogą zawierać dodanego cukru).
Dyrektywa zezwoli również na produkcję niektórych rodzajów mleka konserwowanego częściowo lub całkowicie odwodnionego z obniżoną zawartością laktozy.
Ponadto nowe przepisy mają przeciwdziałać oszustwom związanym z miodem. Według dyrektywy etykiety miodu będą musiały wyraźnie określać kraje pochodzenia również mieszanek miodów, wraz z procentową zawartością miodu z każdego z krajów. Nowe przepisy rozpoczną również proces wprowadzania unijnego systemu identyfikowalności miodu. Dzięki tym zmianom pszczelarze oraz konsumenci będą lepiej chronieni przed zafałszowanym miodem.
W odniesieniu do soków owocowych i dżemów Komisja została zobowiązana do przygotowania sprawozdania, oceniającego wprowadzenie obowiązku etykietowania kraju pochodzenia użytych owoców, w ciągu 36 miesięcy od wejścia w życie dyrektywy, a w stosownych przypadkach – wraz z wnioskiem ustawodawczym.
Pełna treść dyrektywy jest dostępna pod linkiem.
Przepisy wchodzą w życie 20 dni po publikacji w Dzienniku Urzędowym UE, która miała miejsce 24 maja 2024 roku. Państwa członkowskie muszą wdrożyć dyrektywę do 14 grudnia 2025r. i stosować nowe przepisy od 14 czerwca 2026r.
1 komentarze
No niektóre "dytektywy" to może i mają trafione ale ogólnie to słabe to jest