Ogłoszenie: KURKA Cantharellus cibarius Fr. DROBNO KROJON...

Dodano 16.03.2025, 10:20
Aktualizacja 16.03.2025, 10:20
Wyświetlenia: 66
Sprzedam

250zł /kilogram

GRZYBEK-PL ADRI...

KURKA (Cantharellus cibarius Fr.) DROBNO KROJONA GRYS 1 kg (pakowana 2 x 500g)
Idealna do farszu, sosu oraz zup!
Drobno krojona kurka grys dodana do sosów i zup wzbogacisz ich smak. Rewelacyjny dodatek do farszu krokietów, pierogów i placków na słono.
Kurki uwielbiają towarzystwo masła – można je podawać z sosami maślanymi i śmietanowymi. Świetnie komponują się z wędlinami, wyrazistymi serami, a także cebulą i czosnkiem. Suszone kurki to idealny dodatek do risotto – dzięki nim w zaledwie kilka chwil wyczarujesz pięknie pachnący, wykwintny posiłek.
ATESTOWANY NOWY ZBIÓR 2024

Masa netto: 1000 g

Składniki: Kurka (pieprznik jadalny) 100%

UWAGA GRZYB GRYS: Drobno krojony

ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.

Data ważności: 31.12.2026

GRZYBY SUSZONE

Kupując w firmie GrzybekPL masz pewność, że wszystkie nasze produkty są atestowane. Masz pewność co kupujesz i że robisz to bezpiecznie!

Nasze grzyby są oczyszczane przed każdym procesem suszenia, a nasi wykwalifikowani pracownicy nadzorują proces selekcji i pakowania. Pomimo dokładania największych starań w produkcie mogą wystąpić drobne zanieczyszczenia charakterystyczne dla runa leśnego.

Kurki, a dokładniej mówiąc, pieprzniki jadalne są znane pod nazwą lisica, liszka, lisiczka, stągiewka lub też kurza noga. Ciekawostką jest też fakt, że o kurkach mówi się również, że są "grzybem żydowskim". Wynika to z tego, że grzybów tych nie atakują owady, czyli można stwierdzić, że są one grzybami koszernymi, a więc mogą być one spożywane przez ortodoksyjnych Żydów.

Kurka cieszy się uznaniem i powodzeniem wśród grzybiarzy. Należą do bardzo charakterystycznych grzybów, ich barwa jest żółta, przechodzi od blado-żółtej do rdzawo-żółtej. Młody pieprznik jadalny posiada wypukłe kapelusze, które stają się większe i wklęsłe. "Dorosłe" kurki mają lejkowaty, pofalowany kształt kapelusza. Trzon tego grzyba zwęża się ku dołowi i jest odrobinę jaśniejszy niż kapelusz. W środku kurka jest mięsista, jasna, w piaskowej barwie.

Aby w pełni zachować właściwości kurki, temperatura suszenia nie przekracza 40°C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby suszone należy kilkakrotnie wypłukać i namoczyć ok. 1 godz. w letniej wodzie. Gotować do miękkości ok. 30 min. Wywar z grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup. Z ugotowanych grzybów przygotowujemy zupy, sosy, farsz do pierogów, farsz do uszek, dodajemy do kapusty.

PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.

ATESTOWANY - TYLKO Z POLSKICH LASÓW

W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!

Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach grzyby zachowują swoje właściwości smakowe i kulinarne.

Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.

ATEST NR 25/1610/2024

Produkt z Polski!
735 *** ***
Numer nie może być wykorzystany do niezamówionych informacji handlowych zgodnie z art. 24 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną
Pokaż adres e-mail

małopolskie , Kraków

Udostępnij to ogłoszenie
Drukuj
Zgłoś

Przeczytaj wiadomości branżowe

Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności