Hiszpańskie sposoby na opłacalną produkcję
W Sejmie odbyło się posiedzenie podkomisji stałej ds. bezpieczeństwa żywności i eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością. Czy w Polsce będą wprowadzone rozwiązania takie jak w Hiszpanii?
Otóż Hiszpania wprowadziła zapis, iż cena w umowie, którą ma otrzymać dostawca, musi być w każdym przypadku wyższa od całkowitych kosztów produkcji poniesionych przez konkretnego dostawcę.
Uczestniczący w posiedzeniu wiceminister rolnictwa Norbert Kaczmarczyk poinformował, że aktualnie w resorcie rolnictwa prowadzona jest analiza rozwiązań prawnych wprowadzonych w Hiszpanii. Podkreślił, że hiszpańskie rozwiązania nie były jeszcze omawiane na forum UE.
- Pojawiają się również pytania, jak na wdrożone przepisy zareaguje rynek. Niewątpliwie takie rozwiązania mogą być atrakcyjne dla rolnika, bo ten będzie czuł się bezpiecznie z punktu widzenia rynkowego, ale z drugiej strony nie zapewniają, że odbiorca na pewno po tej cenie zakupi ten produkt - mówił wiceminister Kaczmarczyk.
Wiceminister wskazał również na ryzyko związane z prezentowaniem kosztów w kontekście utrzymania konkurencyjności gospodarstw rolnych. Podkreślił, że w poszczególnych regionach kraju gospodarstwa mają różne koszty produkcji m.in. ze względu na warunki produkcji rolnej. Małe gospodarstwa wykazują często wyższe koszty wytworzenia w stosunku do dużych i zorganizowanych producentów rolnych i wprowadzenie takich rozwiązań może być dla nich niekorzystne.
0 komentarze