Mięso z 23% VAT? Bardzo możliwe
To dla naszego zdrowia! - taka jest przynajmniej argumentacja. Jak informuje dziennik.pl, europosłowie z komisji ochrony środowiska naturalnego, zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności planują objęcie mięsa podstawową stawką VAT.
W Polsce podstawowa stawka to 23 % - być może już wkrótce zapłacimy taki podatek z mięso i inne produkty o największym ,,śladzie węglowym''.
Zerową stawką miałyby być objęte owoce i warzywa.
Może to być kolejny cios w branżę hodowlaną w Polsce. Jak bowiem wiemy, biorąc pod uwagę Unię Europejską, produkcja drobiarska jest największa w Polsce. Także należymy do liderów w chowie trzody chlewnej i produkcji unijnej wołowiny.
Jak informuje dziennik.pl, UE zamierza przekształcić sposób produkcji i konsumpcji żywności w Europie, by zmniejszyć ślad środowiskowy systemów żywnościowych i wzmocnić ich odporność na kryzysy. Chodzi też o to, by zapewnić obecnym i przyszłym pokoleniom zdrową i przystępną cenowo żywność.
Zmiany mogłyby wejść w życie wraz z wprowadzeniem Zielonego Ładu'' i strategii ,,Od pola do stołu''.
żródło: dziennik.pl
0 komentarze