Trzeba oczekiwać zmniejszenia pogłowia trzody
Choć sama pandemia nie ma wpływu na hodowlę trzody, to obostrzenia z tym związane już taki wpływ mają - zamknięte restauracje i stołówki zwiększają kryzys na rynku trzody chlewnej. Sytuację komentuje POLPIG - Krajowy Związek Pracodawców, Producentów Trzody Chlewnej.
- W najbliższych miesiącach niestety branżę czeka redukcja pogłowia świń związana z niskimi cenami skupu i brakiem opłacalności produkcji. Na koniec 2021 roku krajowe pogłowie trzody chlewnej może wynieść 10,5 mln szt. (- 7% r/r) - informuje Aleksander Dargiewic z POLPIG-u. Wysoka podaż wieprzowiny w UE w pierwszym półroczu 2021 roku, będzie skutkowała utrzymywaniem się presji na cenach skupu żywca. Znacząca poprawa sytuacji rynkowej spodziewana jest w drugiej połowie przyszłego roku.
Zdaniem hodowców, wprowadzenie na rynek skutecznej szczepionki na Covid-19 na początku 2021 roku oraz masowe szczepienia będą sprzyjały stopniowemu zdejmowaniu obostrzeń nałożonych na branżę turystyczną i gastronomiczną i przywracaniu normalności w funkcjonowaniu sektora HoReCa. Sezon wakacyjny w przyszłym roku może dać znaczący impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe, a tym samym poprawić opłacalność całej branży.
Dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać ASF w Niemczech oraz czy uda się przekonać partnerów handlowych z Azji do stosowania regionalizacji ASF. Postępująca odbudowa produkcji wieprzowiny w Chinach może przyczynić się do spadku unijnego eksportu w 2021 roku nawet o 10%.
0 komentarze