premium information banner

Ogłoszenie: LEJKOWIEC DĘTY Craterellus cornucopioides 1.....

Dodano 16.03.2025, 10:28
Aktualizacja 16.03.2025, 10:28
Wyświetlenia: 64
Sprzedam

350zł /kilogram

GRZYBEK-PL ADRI...

LEJKOWIEC DĘTY (Craterellus cornucopioides) 1 kg KROJONY (pakowany 2 x 500g)
ATESTOWANY NOWY ZBIÓR 2024

Masa netto: 1000 g

Składniki: lejkowiec dęty 100%

ETYKIETA PRODUKTU zawiera ATEST wraz z numerem grzyboznawcy oraz potwierdzonym rokiem zbioru.

Data ważności: 31.12.2026

GRZYBY SUSZONE

Kupując w firmie GrzybekPL masz pewność, że wszystkie nasze produkty są atestowane. Masz pewność co kupujesz i że robisz to bezpiecznie!

Nasze grzyby są oczyszczane przed każdym procesem suszenia, a nasi wykwalifikowani pracownicy nadzorują proces selekcji i pakowania. Pomimo dokładania największych starań w produkcie mogą wystąpić drobne zanieczyszczenia charakterystyczne dla runa leśnego.

Lejkowiec dęty jest krewnym popularnej kurki, czyli pieprznika. Można go spotkać w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej pod dębami lub bukami. Rośnie w większych skupiskach. W Polsce nie ma grzybów, które można pomylić z lejkowcem dętym. Jego kapelusz to charakterystyczna trąbka czy lejek, której końcówki wywinięte są do zewnątrz. Początkowo grzyb jest brązowoczarny, później przybiera barwę czarnosiwą, a następnie czarną. Średnica kapelusza waha się od 3 do 8 cm.

Lejkowce dęte to bardzo dobre, jadalne grzyby. Można je smażyć, gotować, ale najbardziej aromatyczny jest susz z lejkowców. Grzyb ten ma bardzo wyrazisty smak. Wykorzystuje się jako farsz do pierogów czy naleśników, czy jako dodatek do jajecznicy. Można je także zmielić, a następnie używać jako dodatku do zup czy sosów. Niektórych zniechęca czarny kolor tych grzybów i to, że barwią potrawę na ciemno, ale naprawdę możne to być zaleta a nie wada.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby suszone należy kilkakrotnie wypłukać i namoczyć ok. 1 godz. w letniej wodzie. Gotować do miękkości ok. 30 min. Wywar z grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup. Z ugotowanych grzybów przygotowujemy zupy, sosy, farsz do pierogów, farsz do uszek, dodajemy do kapusty.

PRZECHOWYWAĆ należy w suchym i chłodnym miejscu.

Wartości odżywcza produktu w 100g:

Wartość energetyczna 1259kJ/301kcal

Tłuszcz 5,4 g

w tym tłuszcze nasycone 1,0g

Węglowodany 20g

w tym cukry 2,8g

Białko 32,2g

Sól 0,13g

ATESTOWANY - TYLKO Z POLSKICH LASÓW

W ofercie posiadamy kilkadziesiąt odmian grzybów - od typowych po egzotyczne i unikalne (rzadko dostępne). Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje, gdzie znajdziesz szeroki wybór wagowy jak i gatunkowy. Codziennie poszerzamy nasz asortyment i pracujemy, aby zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów...
OFERTA DEDYKOWANA DLA RESTAURACJI ORAZ OSÓB PRYWATNYCH!

Dodatkowym sposobem na zachowanie odpowiedniego smaku i aromatu jest natychmiastowe pakowanie do szczelnie zamkniętych woreczków i przechowywanie w przystosowanych chłodniach.

Dzięki procesowi suszenia w profesjonalnych suszarniach grzyby zachowują swoje właściwości smakowe i kulinarne.

ATEST NR 30/1610/2024

Produkt z Polski!
735 *** ***
Numer nie może być wykorzystany do niezamówionych informacji handlowych zgodnie z art. 24 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną
Pokaż adres e-mail

małopolskie , Kraków

Udostępnij to ogłoszenie
Drukuj
Zgłoś

Przeczytaj wiadomości branżowe

Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności