premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2020-03-03

BNP Paribas: Rekordowy wzrost cen żywności w Polsce. Dlaczego?

Udostępnij ten artykuł

Według danych Eurostatu, w styczniu 2020 r. ceny detaliczne żywności w UE-27 (bez Wielkiej Brytanii) były o 2,8% wyższe niż rok wcześniej. W Polsce wzrost wyniósł 8,1% w relacji rocznej i był najsilniejszy w całej Unii.

image

Podobne tempo drożenia żywności odnotowano jedynie w Bułgarii (+8% r/r) oraz na Węgrzech (+7,9% r/r). W większości krajów Europy Zachodniej podwyżki nie przekroczyły 2,5%, zaś w Irlandii nastąpił spadek cen o 1,0% wobec stycznia 2019 r.

- Największy wpływ na zaistniałe zmiany miały wysokie (czasami rekordowo) ceny owoców – w przypadku Polski były one o 16,8% wyższe niż rok wcześniej, zaś średnio w Unii o 6% - informuje Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego BNP Paribas. - Drugą kategorią żywnościową było mięso, które w ciągu roku w polskich sklepach podrożało aż o 14,3%, natomiast przeciętnie w UE o 5,6%.

W tym kontekście wzrost cen pieczywa i wyrobów zbożowych można uznać za umiarkowany. W Polsce, w styczniu br. produkty te były o 5,5% droższe wobec stycznia 2019 r., zaś średnio w Unii o 1,6%. Warto jednak dodać, że podobne podwyżki jak w Polsce odnotowano jedynie na Węgrzech (również o 5,5% r/r), a na kolejnym miejscu znalazły się Czechy (+3,9% r/r). Z kolei w Danii, Grecji i Portugalii artykuły zbożowe były tańsze (choć nieznacznie) niż rok wcześniej.

Patrząc od strony surowcowej, sytuacja przedstawiała się zupełnie inaczej. W styczniu br. w punktach skupu w Polsce pszenica była o 14,3% tańsza wobec stycznia 2019 r. Większe obniżki odnotowano jedynie w Finlandii (o 25,6%), natomiast w pozostałych krajach UE spadki były mniejsze. Niemniej, duży wpływ na ceny w sklepach w ktraju mogą mieć rosnące od kliku lat koszty wynagrodzeń, które w branży piekarniczej stanowią około 18-20% całkowitych kosztów operacyjnych.

Wracając do cen detalicznych, jedyną kategorią produktową, za którą trzeba było zapłacić mniej niż rok wcześniej, były oleje i tłuszcze. W Polsce spadek cen wyniósł 3,7%, zaś przeciętnie w UE – 2,6% w relacji rocznej.

Dodaj komentarz



0 komentarze

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności