GUS: jakie były ceny rolnicze w listopadzie?
Jak zawsze z bez mała miesięcznym opóźnieniem GUS podał informację o cenach rolniczych. Okazuje się, że statystyki wskazują, że wzrost cen skupu podstawowych produktów rolnych w porównaniu z listopadem 2018 r. wyniósł 5%!
Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w listopadzie 2019 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,9%), jak i w porów-naniu z analogicznym okresem roku ubiegłego (o 5,0%).
- W listopadzie 2019 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły ceny skupu większości produktów rolnych, z wyjątkiem cen żyta, pszenżyta, owsa, żywca wieprzowego i drobiu. W skali roku ceny skupu większości produktów rolnych były niższe. Wzrosły natomiast ceny ziemniaków, żywca wieprzowego i drobiu - informuje Karolina Banaszek, rzecznik prasowy Głównego Urzędu Statystycznego.
W skali miesiąca ceny większości produktów rolnych spadły na targowiskach. Wyjątek stano-wiły ceny żywca wołowego i wieprzowego, jałówek 1-rocznych oraz prosiąt na chów. W skali roku odnotowano spadek cen zbóż (z wyjątkiem ceny owsa) oraz wzrost cen zwierząt gospo-darskich i żywca wieprzowego przy spadku cen żywca wołowego.
Ceny ważniejszych produktów rolnych
W listopadzie 2019 r. średnio za pszenicę płacono w skupie 68,29 zł/dt, tj. o 2,8% więcej niż przed miesiącem, natomiast o 17,0% mniej niż przed rokiem. Ceny targowiskowe pszenicy (86,94 zł/dt) spadły zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 1,1%), jak i rokiem ubiegłym (o 3,2%).
Ceny żyta w skupie wyniosły 54,32 zł/dt i były niższe zarówno w skali miesiąca (o 0,3%), jak i w stosunku do roku poprzedniego (o 23,4%). W transakcjach targowiskowych ceny żyta wyniosły 68,73 zł/dt i spadły zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 3,9%), jak i w stosunku do listopada 2018 r. (o 4,0%).
W skupie za ziemniaki płacono średnio 39,75 zł/dt, tj. więcej o 7,3% niż przed miesiącem i o 10,6% niż przed rokiem. W transakcjach targowiskowych średnia cena za 1 dt ziemniaków (210,04 zł) spadła o 2,4% w porównaniu z poprzednim miesiącem, natomiast wzrosła w sto-sunku do analogicznego okresu roku ubiegłego o 92,9%.
Ceny skupu żywca wołowego (6,34 zł/kg) wzrosły o 4,7% w skali miesiąca, natomiast spadły o 2,6% w skali roku. Na targowiskach ceny tego żywca wyniosły 6,57 zł/kg i były wyższe o 2,2% w porównaniu z poprzednim miesiącem. W stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku odnotowano spadek cen żywca wołowego o 6,9%.
Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 5,88 zł/kg i były niższe o 0,2% niż przed miesiącem, natomiast o 39,3% wyższe niż przed rokiem. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 6,01 zł, tj. więcej zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 0,8%), jak i w odniesieniu do listopada 2018 r. (o 24,2%).
Ceny skupu drobiu rzeźnego kształtowały się na poziomie 3,79 zł/kg i były niższe w stosunku do października br. (o 2,9%), ale w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego nie-znacznie wzrosły (o 0,3%).
Za 1 hl mleka płacono w skupie 138,22 zł. Cena mleka w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosła o 4,0%, natomiast w odniesieniu do listopada 2018 r. spadła o 1,4%.
Głowny Urząd Statystyczny podał także dane dotyczące wzrostu cen w sklepach. Jak wynika ze statystyk, wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w listopadzie br. w skali roku wyniósł 6,5%, przy czym żywność podrożała o 7,0%, a napoje bezalkoholowe – o 1,8%. Znacznie więcej niż w analogicznym miesiącu ub. roku płacono za cukier (o 24,3%), warzywa (o 16,0%) oraz owoce (o 15,0%). Podrożało także mięso (przeciętnie o 9,2%, w tym wzrosły ceny mięsa wieprzowego – o 16,1%, wędlin – o 9,5%, mięsa drobiowego – o 3,4% i mięsa wołowego – o 0,8%).
Wyższe były również ceny mąki (o 8,0%), ryżu (o 6,9%) pieczywa (o 6,1%), ryb i owoców morza (o 4,8%), makaronów i produktów makaronowych (o 3,8%) oraz kasz i ziaren zbóż (o 3,7%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” wzrosły przeciętnie o 1,0% (w tym wyższe były ceny jogurtów – o 3,3%, serów i twarogów – o 1,6%, mleka i śmietany – po 1,3%, przy spadku cen jaj – o 4,6%). Konsumenci mniej niż przed rokiem płacili natomiast za oleje i tłuszcze (przeciętnie o 4,4%, w tym masło potaniało o 9,3%).
0 komentarze