Kujawski WIORiN bada pozostałości pestycydów
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa każdego roku pobiera próby płodów rolnych do badań laboratoryjnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin. Badania te są elementem kontroli prawidłowości stosowania środków ochrony roślin przez producentów rolnych, realizowanej przez PIORiN w ramach jej ustawowego zadania. Każdego roku na terenie kraju pobieranych jest do badań około 4000 prób.
W 2023 roku na terenie województwa kujawsko-pomorskiego pobrano do badań 274 próby z 56 gatunków owoców, warzyw i roślin upraw rolniczych. W 46 badanych próbkach (tj. 16,7%) badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości dotyczące zastosowania środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie, w tym niedopuszczonych do stosowania na terenie Unii Europejskiej.
- Wykrycia te występowały w uprawach borówki, buraka cukrowego, cukinii, czereśni, jabłek, kapusty pekińskiej, kminku, kopru, kukurydzy, mieszanek zbożowych, ogórków, pietruszki, pomidorów, porzeczek, pszenicy, rzepaku ozimego i selera - informuje WIORiN w Bydgoszczy. - Natomiast w 4 próbach pobranych przed zbiorem stwierdzono przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pozostałości środków ochrony roślin. Należy również odnotować, że w żadnej z pobranych prób po zbiorach nie stwierdzono pozostałości przekraczającej najwyższą dopuszczalną pozostałość (NDP) w związku z czym nie zaistniała konieczność uruchamiania procedury wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF).
W stosunku do producentów niewłaściwie stosujących pestycydy, u których wykryto nieprawidłowości podjęto czynności wyjaśniające oraz zastosowano karę grzywny w postaci mandatów karnych na łączną kwotę 13.600 zł. Wydano również 13 decyzji zakazujących wykonywania zabiegów z zastosowaniem środków ochrony roślin przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych do czasu ukończenia szkolenia podstawowego w wymaganym zakresie oraz uzyskania zaświadczenia o ukończeniu tego szkolenia.
Dodajmy też, że badania laboratoryjne prowadzone są przez Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz Centralne Laboratorium – Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.
źródło i foto: WIORiN w Bydgoszczy
0 komentarze