Czy w Polsce zabraknie tuczników?
Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG zwraca uwagę na fakt, że w okresie przedświątecznym ubojnie nie wykorzystują swoich mocy przerobowych. Powoduje to wzrost cen wynikający z niewielkiej podaży żywca wieprzowego.
- Na rynku krajowym zanotowaliśmy mniejszy import warchlaków z Danii do Polski w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 18%. Spadek importu prosiąt w powiązaniu z ograniczeniem krajowego pogłowia loch sprawia, że będziemy odczuwać lukę w podaży tuczników. Ceny skupu w kraju rosną i obecnie oscylują na średnim poziomie 8,65 zł/kg KL E (+15 gr t/t). Ze względu na większe świąteczne zamówienia handlu i rosnącą liczbę uchodźców z Ukrainy, w najbliższym okresie spodziewamy się utrzymania rosnącego trendu cenowego, pomimo umacniania się kursu złotego w stosunku do euro - informuje POLPIG.
Producenci świń zwracają uwagę na dynamiczny wzrost kosztów paszy, energii i transportu, ale nie do końca rozumieją uzasadnienie wprowadzenia dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny w obecnej sytuacji rynkowej.
Ceny skupu żywca nie rosną w jednakowy sposób we wszystkich krajach Unii Europejskiej, ale w Niemczech zbliżają się do 2 Eur/kg. Jak podaje POLPIG, w notowaniach VEZG w dniu 30/03/2022 cena tuczników wzrosła do poziomu 1,95 €/kg (+3 ₵) w przeliczeniu na wagę poubojową.
0 komentarze