Dynamika wzrostu cen nabiału niższa niż żywności ogółem
Według danych GUS, w czerwcu 2019 r. ceny detaliczne nabiału (mleka, serów i jaj) w Polsce były przeciętnie o 0,6% wyższe niż w czerwcu 2018 r., podczas gdy żywność w tym okresie podrożała o 6,2%. Oznacza to, że nabiał był kategorią żywności, która relatywnie potaniała względem innych grup produktów żywnościowych, w tym produktów mięsnych (podrożały o 6,0%), które są podstawowym zamiennikiem źródła białka zwierzęcego.
źródło: pixabay.com
Spadek cen jaj
Za tak niską, w ostatnich dwunastu miesiącach, dynamikę wzrostu cen detalicznych nabiału w Polsce odpowiadały przede wszystkim jaja, których ceny w czerwcu br. były przeciętnie o 6,1% niższe niż przed rokiem.
Tanieją także mleko i jego przetwory
Spadek cen odnotowano również w przypadku mleka pitnego (o 0,7%). Natomiast najbardziej podrożały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne. W czerwcu 2019 r. ceny tych produktów były przeciętnie o 2,7% wyższe niż przed rokiem, co może być związane z ich wyższym stopniem przetworzenia i wzrostem pozasurowcowych kosztów produkcji.
Ceny serów i twarogów były średnio o 2,0% wyższe niż przed rokiem. Mimo to, sery dojrzewające relatywnie potaniały względem produktów wieprzowych. W czerwcu 2019 r. cena detaliczna kilograma sera dojrzewającego była o 3,0% wyższa niż przed rokiem, podczas gdy cena kilograma szynki wieprzowej gotowanej wzrosła w tym okresie o 6,9%.
Według danych Eurostat, w czerwcu 2019 r. w UE ceny detaliczne nabiału były o 1,1% wyższe niż przed rokiem. Największy wzrost cen produktów mleczarskich nastąpił w Holandii (o 4,6%) i we Francji (o 2,8%), co było związane przede wszystkim z mniejszą podażą surowca. W pierwszych czterech miesiącach br. dostawy mleka w Holandii były o 2,8% (r/r) mniejsze, a we Francji spadek ten wyniósł 1,8% (r/r). Wyraźnie, bo o 4,1% podrożał nabiał na Malcie. W Niemczech natomiast poziom cen detalicznych nabiału był na takim samym poziomie jak w czerwcu 2018 r.
Skala spadków cen detalicznych masła w Polsce jedna z największych w UE
W czerwcu 2019 r., w Polsce, za masło w detalu konsumenci płacili przeciętnie o 6% mniej niż przed rokiem. Głębokość spadku cen była zatem zdecydowanie mniejsza niż w przypadku cen zbytu tego produktu przez producentów, które w czerwcu, relacji rocznej, były o 31% niższe. Spadek cen masła w Polsce związany jest z jego większą dostępnością, gdyż wolumen eksportu masła w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. był o 25% niższy niż przed rokiem, a produkcja w pierwszych pięciu miesiącach br. była o 2,2% (r/r) większa.
Należy zauważyć, że notowana w Polsce skala spadku cen tego produktu była jedną z największych w Unii Europejskiej. Według danych Eurostat, jedynie w Niemczech ceny masła obniżyły się w większym stopniu – o 15,2% wobec czerwca 2018 r. Przeciętnie w UE, ceny masła były o 3,2% niższe niż w czerwcu 2018 r., ale warto zauważyć, że były też kraje, w których odnotowano zdecydowany wzrost cen – w Danii o 12,6% (r/r), Holandii o 9,5% (r/r), a we Francji o 7,7% (r/r).
Paweł Wyrzykowski, analityk sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas
Źródło: agronomist.pl
0 komentarze