IOR: uwaga na chowacze i skrzypionki
Jak informuje Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, w uprawach musimy już zwracać uwagę na agrofagi. Na polach doświadczalnych w Winnej Górze stwierdzono chowacze i skrzypionki
- Odłowiono pierwsze chrząszcze chowacza podobnika w żółtych naczyniach - informuje Zakład Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin. - Monitoring liczebności tego arofaga należy rozpocząć przed początkiem kwitnienia rzepaku (BBCH 59), 2-3 razy w tygodniu, stosując żółte naczynia oraz sprawdzając 100-150 roślin ( po 10 roślin w różnych punktach pola). Owady z pąków kwiatowych należy strząsnąć na białą kartkę papieru.
Zaobserwowano również liczne chrząszcze skrzypionki zbożowej w uprawach zbóż.
0 komentarze