Żywiec wołowy drożeje, wieprzowy tanieje
Produkcja wołowiny jest jedną z najbardziej opłacalnych branż w polskim rolnictwie - potwierdzają to dane udostępniane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej i Krajowy Ośrodek Wsparcia rolnictwa. W pierwszym tygodniu września ceny żywca wołowego były o ponad 40% wyższe niż przed rokiem, a ceny żywca wieprzowego w porównaniu do cen sprzed roku - spadły.
- W Polsce od połowy sierpnia br. tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 1–7.09.2025 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 6,56 zł/kg, o 2 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej oraz o 8 gr/kg taniej niż przed miesiącem. Cena tego żywca była o 5% niższa niż przed rokiem - poinformowało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Z kolei ceny żywca wołowego od początku sierpnia br. podlegają niewielkim tygodniowym wzrostom. W pierwszym tygodniu września br. zakłady mięsne kupowały bydło rzeźne przeciętnie po 14,60 zł/kg wobec 14,57 zł/kg tydzień wcześniej. Żywiec wołowy był o 3% droższy niż przed miesiącem oraz o 46% droższy niż przed rokiem.
Jak poinformował KOWR, w Polsce w czerwcu 2025 r. krajowe pogłowie świń wyniosło 9 124 tys. szt. i było nieznacznie (o 0,1%, tj. o 8,5 tys. szt.) niższe niż w czerwcu 2024 r. Spadek liczebności pogłowia nastąpił w grupie warchlaków i świń na chów, odpowiednio o 5,7% i 4,4% r/r. Stado prosiąt zwiększyło się o 0,7%, a tuczników – o 4,1%
Dla porównania krajowe pogłowie bydła w czerwcu 2025 r. liczyło 6 147 tys. szt. i było o 3% (o 188,6 tys. szt.) niższe niż w czerwcu 2024 r. Spadek nastąpił we wszystkich grupach wiekowych: w grupie cieląt – o 2,3%, młodego bydła w wieku 1–2 lat nieukończonych – o 2,7% oraz bydła w wieku 2 lat i więcej – o 3,6%.
źródło: ZSRIR, KOWR
0 komentarze