premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2022-12-21

KRIR pyta: Które uprawy pogarszają bilans substancji organicznej w glebie?

Udostępnij ten artykuł

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do ministra rolnictwa o podanie listy upraw, które będą traktowane jako obniżające oraz poprawiające bilans materii organicznej w glebie w ramach praktyki „Zróżnicowana struktura upraw” wdrażanej w ekoschemacie „Rolnictwo węglowe”.

image

- W informacjach dotyczących upraw, które w dużej mierze mają wpływ na obniżenie bilansu materii organicznej w glebie podawane są przykłady upraw ziemniaków i buraków cukrowych, jednak nie wiadomo czy wykaz ten poparty jest badaniami naukowymi i czy jest to lista zamknięta, czy też inne uprawy będą traktowane jako uszczuplające materię organiczną, np. warzywa korzeniowe, kukurydza na kiszonkę, czy może jeszcze inne uprawy? - pyta zarząd KRIR.

Podobnie wygląda sytuacja odnośnie podawanych informacji, jakie rośliny będą uznawane za poprawiające bilans materii organicznej. W literaturze fachowej wskazuje się, że pozytywny wpływ na bilans glebowej materii organicznej mają uprawy gatunków roślin takich jak np. bobowate, trawy na gruntach ornych, mieszanki bobowatych z trawami, w tym ze zbożami. Jednakże taka informacja nie jest wiążąca.

- Z uzyskanych informacji wynika, że wielu rolników jest bardzo zainteresowanych możliwością realizacji wskazanej praktyki ale brak rzetelnej informacji na ten temat sprawia, że rolnicy nie mają możliwości racjonalnego zaplanowania zasiewów - dodaje KRIR.

Z niecierpliwością czekamy na odpowiedź, bowiem dla wielu z nas może to być niezwykle ważna informacja przed nadchodzącym sezonem zasiewów.

Dodaj komentarz



1 komentarze

avatar
Maciek 1 rok temu

PANIE, To trzeba powołać komisję, zebrać sztab naukowców i obradować przez 5 lat aby to dokładnie zbadać ;)

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności