GUS szacuje plony warzyw 2025
Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych przygotowany przez Główny Urząd Statystyczny potwierdza to, co wiedzą ogrodnicy - pogoda producentom warzyw w tym roku raczej nie sprzyja. Warto więc sprawdzić jak eksperci szacują zbiory w poszczególnych gatunkach.
GUS podkreślił, że przebieg warunków pogodowych w pierwszych miesiącach okresu wegetacji nie był sprzyjający dla upraw warzyw gruntowych. Siewy prowadzono pod koniec marca i na początku kwietnia, jednak ich stopień zaawansowania wykazywał istotne zróżnicowanie regionalne. Głównymi czynnikami powodującymi opóźnienia prac polowych były niewystarczające ogrzanie oraz uwilgotnienie gleby.
Utrudnienia dotyczyły także terminowego sadzenia do gruntu rozsad warzyw ciepłolubnych. Pogłębiający się w kwietniu i w pierwszej połowie maja deficyt opadów deszczu negatywnie oddziaływał na wzrost i rozwój roślin, powodując spowolnienie i osłabienie wschodów warzyw. Notowane w drugiej połowie maja, czerwcu i lipcu opady deszczu przyczyniły się do poprawy bilansu wodnego gleby i przyrostu plonu, zwłaszcza warzyw korzeniowych. Ostateczny poziom produkcji warzyw gruntowych zależeć będzie jednak od warunków pogodowych w sierpniu i we wrześniu.
Chcesz sprzedać warzywa? A może jesteś zainteresowany ich kupnem? Zapraszamy do dodania ogłoszenia w Giełdzie Warzyw - TUTAJ>>>KLIK Najnowsze ogłoszenia z kategorii: Giełda Warzyw
Jakie mają być plony?
Na obecnym etapie produkcji ocenia się, że tegoroczne zbiory kapusty wyniosą ok. 591 tys. t, lecz decydujący wpływ na ostateczną wielkość będzie miało plonowanie odmian późnych.
Produkcja kalafiorów jest szacowana na ok. 109 tys. t, brokułów na ok. 66 tys. t, a cebuli na ok. 639 tys. t.
Zbiory marchwi wyniosą ok. 627 tys. t., pietruszki korzeniowej – ok. 165 tys. t, a buraków ćwikłowych – ok. 254 tys. t.
Wzrost powierzchni uprawy w połączeniu z korzystnymi warunkami pogodowymi w lipcu przyczyniły się do zwiększenia produkcji pomidorów do ok. 221 tys. t.
Zbiory ogórków w bieżącym roku oceniono na ok. 105 tys. t.
Produkcja selerów korzeniowych wyniesie ok. 113 tys. t, zaś kukurydzy cukrowej – ok. 191 tys. t.
Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na ok. 471 tys. t, natomiast zbiory pozostałych gatunków warzyw na ok. 479 tys. t.
źródło danych GUS
0 komentarze