Rynek Izraela otwarty dla polskich pomidorów
Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN) otrzymał od izraelskiej organizacji ochrony roślin – Plant Protection and Inspection Services (PPIS) propozycję wymagań fitosanitarnych świeżych owoców pomidora, które miałby być eksportowane z Polski do Izraela. Dotychczasowo eksport tych warzyw nie był możliwy.
Zainteresowani plantatorzy mogą uzyskać informacje na temat warunków i zasad rejestracji i certyfikacji takich przesyłek w jednostkach Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa (https://www.gov.pl/web/piorin/wojewodzkie-inspektoraty).
Warunki fitosanitarne dla świeżych owoców pomidora, eksportowanych z Izraela to:
- izraelski importer musi uzyskać we właściwym urzędzie zezwolenie importowe na import tego asortymentu z Polski;
- pochodzenie owoców z uprawy w Polsce, która jednocześnie spełnia warunek kraju uznanego za wolny od Bactrocera dorsalis;
- owoce pochodzące z miejsca produkcji, gdzie zachowane były warunki fizycznej izolacji zabezpieczające przed stonką ziemniaczaną (Leptinotarsa decemlineata) oraz owoce przed wysłaniem były urzędowo kontrolowane i uznane za wolne od tego szkodnika;
- przesyłka musi być wolna od liści, łodyg, szypułek i innych pozostałości roślinnych;
- przesyłce musi towarzyszyć świadectwo fitosanitarne, wstawione przez inspektora PIORiN.
źródło: PIORiN.gov.pl
1 komentarze
Brzmi optymistycznie ale kilka warunków jest.