SANEPID kontroluje rolników
Na FORUM IGRIT.PL pojawił się nowy wątek postów w którym poruszona jest kwestia nasilonych, w ostatnich dniach kontroli SANEPID. Inspektorzy sanitarni masowo kontrolują gospodarstwa rolnicze, a szczególnie sadownicze i warzywnicze. Przedmiotem kontroli jest rejestracja gospodarstwa w ewidencji prowadzonej przez powiatowego inspektora sanitarnego. Nakładane są kary za brak rejestracji.
Przypominamy, że rolnicy i sadownicy sprzedający swoje produkty pochodzenia roślinnego, są zobowiązani do rejestracji prowadzonej działalności u właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Rejestracja jest bezpłatna, natomiast niedopełnienie tego obowiązku podlega karze pieniężnej w wysokości od 1 do 5 tys. zł. Warto więc dokonać tego obowiązku, aby uniknąć kary pieniężnej.
Obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności wynika z art. 61-67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 149). Ustawa precyzuje, że państwowy powiatowy inspektor sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji, zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego.
Rejestracja jest wymagana w odniesieniu do:
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną;
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
- podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
- gospodarstw agroturystycznych;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet.
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności nad produkcją podstawową oraz nad działaniami z nią powiązanymi. Nadzorowi podlegają więc m.in.:
- produkcja, uprawa lub hodowla produktów roślinnych, takich jak.: ziarna, owoce, warzywa i zioła (od etapu zbioru),
- ich transport w obrębie gospodarstwa,
- przechowywanie i obróbka produktów (bez istotnej zmiany ich charakteru) na terenie gospodarstwa,
- dalszy ich transport do zakładu.
Organom urzędowej kontroli żywności przysługuje prawo:
- wstępu do pomieszczeń zakładu o każdej porze;
- badania procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli;
- przeglądania ksiąg i innych dokumentów;
- podejmowania innych czynności niezbędnych do wyjaśnienia sprawy, zgodnie z zakresem uprawnień w ramach urzędowych kontroli.
Zgłoszenia prowadzenia produkcji roślinnej należy dokonać na określonym formularzu dostępnym na stronach internetowych poszczególnych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Ponadto, każdy producent pierwotny (rolnik) zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu każdego przypadku zmiany produkcji celem dokonania zmian w rejestrze.
Kto prowadzi działalność w zakresie produkcji pierwotnej bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlega karze pieniężnej do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający (art. 103, ust. 1, pkt 4 w/cytowanej ustawy).
0 komentarze