Ukraina zwiększa eksport owoców i warzyw do Polski
Portal EastFruit.com poinformował, że Ukrainie udało się zwiększyć podaż świeżych i mrożonych owoców i warzyw do Polski. Jak wynika z przeprowadzonej analizy, Polska stała się głównym rynkiem eksportowym dla ukraińskich producentów.
- Przychody Ukrainy z eksportu owoców do Polski wzrosły do rekordowych 78,5 mln USD, czyniąc z Polski główny rynek ukraińskich produktów - informuje EastFruit.com. - Ponadto saldo handlu owocami i warzywami między Ukrainą a Polską było dodatnie dla Ukrainy. Tym samym w sezonie 2020/21 przychody Ukrainy z dostaw owoców, jagód, warzyw i orzechów do Polski wzrosły jednorazowo o 45% w porównaniu do sezonu 2019/20. W ciągu ostatnich pięciu lat przychody wzrosły 3,4-krotnie.
Co Ukraina eksportuje do Polski? Przede wszystkim są to mrożone jagody, w szczególności mrożone ukraińskie maliny. Mrożone maliny stanowiły jedną trzecią całego eksportu do Polski w ujęciu wartościowym, czyli 26 mln USD, w sezonie 2020/21. Ogólnie rzecz biorąc, eksport mrożonych jagód i owoców do Polski przyniósł Ukrainie prawie 50 mln USD przychodów, wzrastając o 65% w ciągu roku. W tym samym czasie wolumen eksportu wzrósł o 44% do 23 tys. ton, co również było nowym rekordem. Oprócz mrożonych malin Ukraina dostarczała również mrożone dzikie jagody, truskawki i inne jagody.
Z danych uzyskanych przez portal wynika, że w minionym sezonie Ukraina po raz pierwszy gwałtownie (5,2 razy) zwiększyła eksport orzechów włoskich do Polski i zajęła drugie miejsce pod względem przychodów w segmencie handlu owocami i warzywami. Na kolejnych pozycjach ukraińskiego eksportu owoców i warzyw znalazły się: świeży ogórek, mrożone warzywa, świeże pomidory, świeże jagody, grzyby, świeże maliny i arbuz.
- Polska niespodziewanie stała się dla Ukrainy dobrą alternatywą dla rynku rosyjskiego dla eksportu owoców i jagód, chociaż specyfika i struktura dostaw do Polski bardzo różni się od tego, co wcześniej eksportowano do Rosji. Polska stała się przykładem i zachętą do fundamentalnych zmian w strukturze produkcji i podejściu do kontroli jakości owoców i warzyw - mówi Andriy Yarmak, ekonomista w Centrum Inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). - Wiele pozycji, zwłaszcza mrożonych jagód i owoców, wchodzących na polski rynek, jest reeksportowanych pod polskimi markami lub polskimi firmami do innych krajów.
0 komentarze