Zbiory jabłek na Białorusi są niższe niż przed rokiem
W przeciwieństwie do innych krajów Europy Wschodniej, Na Białorusi w tym roku zbiory jabłek są niższe. Białoruscy sadownicy twierdzą, że głównym powodem spadku są niekorzystne warunki pogodowe.
![image](/images/thumbnails/669945953ae6c6.47996661_800x566.webp)
Sprawę analizuje portal EastFruit.com.
Spadek produkcji jabłek na Białorusi spowodował stosunkowo wysoki poziom cen jabłek na lokalnym rynku, podczas gdy plony jabłek w innych sąsiednich krajach wzrosły. Hurtownie na Białorusi są gotowe kupić jabłka popularnej odmiany „Golden Delicious” po 0,74 USD za kg, a ich ceny w zeszłym tygodniu sięgnęły nawet 0,85 USD za kg. To jeszcze drożej niż w Rosji, gdzie ceny jabłek są zazwyczaj najwyższe w regionie!
Dla porównania hurtownie płacą prawie trzykrotnie taniej za te same jabłka na Ukrainie, a Ukraina eksportuje je nie tylko na Białoruś, ale do krajów Bliskiego Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej. Nawiasem mówiąc, ceny jabłek na Białorusi są teraz dość porównywalne z tymi z tego samego dnia w 2020 roku, pomimo spadku wielkości produkcji. Powodem jest to, że jabłka w innych krajach są znacznie tańsze niż na Białorusi, więc są aktywnie importowane. W szczególności przedstawiciele regionalnego handlu owocami i warzywami informują o aktywnym eksporcie jabłek z Ukrainy, Mołdawii i Polski na Białoruś w październiku, chociaż eksport jabłek zwykle rozpoczyna się później.
- Dlaczego inne kraje regionu, takie jak Ukraina, Rosja, Polska i Mołdawia, miały albo wyższe zbiory jabłek niż w 2020 r., albo nawet rekordowe, w przeciwieństwie do Białorusi? - zastanawiają się analitycy portalu EastFruit.com - Odpowiedź tkwi w przepaściach technologicznych w ogrodnictwie na Białorusi, która wyraźnie pozostaje w tyle za konkurencją. Ponieważ białoruskie rolnictwo tradycyjnie koncentrowało się na lokalnym rynku i niewielkich dostawach jabłek do Rosji, do niedawna nie było dążenia do wysokiej jakości jabłek.
Ponadto lokalni producenci wciąż uprawiają nieproduktywne i mało obiecujące odmiany lokalnej selekcji, nieznane poza Białorusią, takie jak „Alesya” czy „Kovalenkovskoe”. Ma to również wpływ zarówno na jakość, jak i wielkość zbiorów jabłek w kraju.
0 komentarze