premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2023-08-14

Biox-m® - naturalny inhibitor kiełków ziemniaka

Udostępnij ten artykuł

Firma Andermatt Polska wprowadza na rynek Biox-m® - naturalny inhibitor kiełków ziemniaka, który został wyprodukowany w 100% z naturalnej mięty. Tej samej mięty, którą tak często i chętnie używamy w pastach do zębów, gumach do żucia czy też jako napój ziołowy. Biox-m® to absolutna nowość na naszym rynku.

image

- Inhibitor kiełków ziemniaka Biox-m® został wyprodukowany 100% z naturalnej mięty zielonej. Ta sama mięta stosowana jest w m.in. w gumach do żucia i paście do zębów. Bardzo wysoka koncentracja mięty zielonej 948ml/l powoduje hamowanie wzrostu, usychanie i odpadanie kiełków. Dzięki 100% naturalnemu składowi Biox-m®może być stosowany podczas przechowywania każdego rodzaju ziemniaka - poinformowali nas przedstawiciele firmy Andermatt Polska.

Warto podkreślić, że produkt został dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, sama firma od 1988 roku produkuje tylko środki organiczne.

O Biox-m® powinniśmy wiedzieć, że:

  • Działa tylko na kiełek i nie uszkadza skórki ziemniaka.
  • Pozostaje na powierzchni skórki, nie wnikając do bulwy.
  • Elastyczna dawka produktu jest dopasowana do czasu przechowywania, temperatury oraz rodzaju ziemniaka i fazy kiełka
  • Nie ma okresu karencji.

Wśród najważniejszych zalet stosowania Biox-m® producent wymienia przede wszystkim fakt, że jest to produkt oparty na olejku miętowym, dzięki czemu jest w 100% naturalny. Warto podkreślić, że po jego zastosowaniu nie ma pozostałości. Może być stosowany na wszystkie rodzaje ziemniaka: stołowy, chipsowy i frytkowy, oraz we wszystkich rodzajach magazynów.

- Produkt powinno stosować się prewencyjnie dla uzyskania najlepszego efektu lub interwencyjnie przy istniejących już kiełkach - wyjaśniają przedstawiciele firmy Andermatt Polska.

Optymalny termin aplikacji Biox-m®:

  • Faza białego oczka (gdy 70% oczek wystartuje) - działanie prewencyjne, bez utraty masy.
  • Maksymalnie gdy 5-10% kiełków jest fazie do 3 mm - ziemniak z dojrzałą skórką i stabilną temperaturą w przechowalni.
  • Interwencyjnie (w przypadku kiełków powyżej 15 mm) - wyższe dawki, ryzyko utraty masy z bulwy.

Nowy program dawkowania Biox-m® przewiduje 3 aplikacje po 60ml/t. Łączna dawka w całym cyklu to 180ml/t. Aplikacje powinny się odbywać co około 6 tygodni co daje łączną ochronę przez ponad 4 miesiące. W przypadku ziemniaka stołowego można zastosować mniejszą dawkę i dłuższy interwał. Możliwa zmiana metody aplikacji po konsultacji z doradcą Andermatt.

Wszystkie dodatkowe informacje o inhibitorze kiełków ziemniaka możemy znaleźć na stronie internetowej firmy Andermatt Polska www.andermatt.pl

Dodaj komentarz



5 komentarze

avatar
Piotr 1 rok temu

Ja drugi sezon robię tym jadalkę i bardzo dobrze wychodzi, no i dawki są mniejsze. Słyszałem na szkoleniu, ze testują nawą metode na sadzeniaka i jadalkę. Jestem ciekawy co to jest, może w dystrybucji beda wiedzieć.

avatar
Damian 1 rok temu

Będę stosował już 3 sezon! Daje radę upala nawet wielkie kiełki! Teraz mam w planie stosować wcześniej żeby nie tracić na jakości.

avatar
Sebastian 1 rok temu

Biox-m daje radę, sąsiad do maja trzymał na tym chipsowego ziemniaka.

avatar
Dariusz 1 rok temu

przetestuję najpierw mała partię, na rodzinie :)

avatar
Andermatt Polska Sp. z o.o. 1 rok temu

Skuteczen rozwiązanie oraz przyjazne i zdrowe dla konsumenta

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności