Biox-m® - naturalny inhibitor kiełków ziemniaka
Firma Andermatt Polska wprowadza na rynek Biox-m® - naturalny inhibitor kiełków ziemniaka, który został wyprodukowany w 100% z naturalnej mięty. Tej samej mięty, którą tak często i chętnie używamy w pastach do zębów, gumach do żucia czy też jako napój ziołowy. Biox-m® to absolutna nowość na naszym rynku.
- Inhibitor kiełków ziemniaka Biox-m® został wyprodukowany 100% z naturalnej mięty zielonej. Ta sama mięta stosowana jest w m.in. w gumach do żucia i paście do zębów. Bardzo wysoka koncentracja mięty zielonej 948ml/l powoduje hamowanie wzrostu, usychanie i odpadanie kiełków. Dzięki 100% naturalnemu składowi Biox-m®może być stosowany podczas przechowywania każdego rodzaju ziemniaka - poinformowali nas przedstawiciele firmy Andermatt Polska.
Warto podkreślić, że produkt został dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, sama firma od 1988 roku produkuje tylko środki organiczne.
O Biox-m® powinniśmy wiedzieć, że:
- Działa tylko na kiełek i nie uszkadza skórki ziemniaka.
- Pozostaje na powierzchni skórki, nie wnikając do bulwy.
- Elastyczna dawka produktu jest dopasowana do czasu przechowywania, temperatury oraz rodzaju ziemniaka i fazy kiełka
- Nie ma okresu karencji.
Wśród najważniejszych zalet stosowania Biox-m® producent wymienia przede wszystkim fakt, że jest to produkt oparty na olejku miętowym, dzięki czemu jest w 100% naturalny. Warto podkreślić, że po jego zastosowaniu nie ma pozostałości. Może być stosowany na wszystkie rodzaje ziemniaka: stołowy, chipsowy i frytkowy, oraz we wszystkich rodzajach magazynów.
- Produkt powinno stosować się prewencyjnie dla uzyskania najlepszego efektu lub interwencyjnie przy istniejących już kiełkach - wyjaśniają przedstawiciele firmy Andermatt Polska.
Optymalny termin aplikacji Biox-m®:
- Faza białego oczka (gdy 70% oczek wystartuje) - działanie prewencyjne, bez utraty masy.
- Maksymalnie gdy 5-10% kiełków jest fazie do 3 mm - ziemniak z dojrzałą skórką i stabilną temperaturą w przechowalni.
- Interwencyjnie (w przypadku kiełków powyżej 15 mm) - wyższe dawki, ryzyko utraty masy z bulwy.
Nowy program dawkowania Biox-m® przewiduje 3 aplikacje po 60ml/t. Łączna dawka w całym cyklu to 180ml/t. Aplikacje powinny się odbywać co około 6 tygodni co daje łączną ochronę przez ponad 4 miesiące. W przypadku ziemniaka stołowego można zastosować mniejszą dawkę i dłuższy interwał. Możliwa zmiana metody aplikacji po konsultacji z doradcą Andermatt.
Wszystkie dodatkowe informacje o inhibitorze kiełków ziemniaka możemy znaleźć na stronie internetowej firmy Andermatt Polska www.andermatt.pl
5 komentarze
Ja drugi sezon robię tym jadalkę i bardzo dobrze wychodzi, no i dawki są mniejsze. Słyszałem na szkoleniu, ze testują nawą metode na sadzeniaka i jadalkę. Jestem ciekawy co to jest, może w dystrybucji beda wiedzieć.
Będę stosował już 3 sezon! Daje radę upala nawet wielkie kiełki! Teraz mam w planie stosować wcześniej żeby nie tracić na jakości.
Biox-m daje radę, sąsiad do maja trzymał na tym chipsowego ziemniaka.
przetestuję najpierw mała partię, na rodzinie :)
Skuteczen rozwiązanie oraz przyjazne i zdrowe dla konsumenta