Iluminacja w Warszawie jako promocja owoców i warzyw
W dniu 16 października Pałac Kultury i Nauki rozświetlony będzie pięcioma kolorami symbolizującymi warzywa i owoce. Iluminacja budynku ma służyć popularyzacji spożywania zdrowych pokarmów. 16 października obchodzony jest bowiem światowy dzień owoców i warzyw.
Na wniosek organizacji reprezentujących branżę owocowo – warzywną, w tym Polskiej Federacji Ziemniaka, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy wyraził zgodę na uświetnienie obchodów Światowego Dnia Owoców i Warzyw przypadającego na 16 października br. iluminacją Pałacu Kultury i Nauki pięcioma kolorami świateł, które to charakteryzują grupy kolorystyczne owoców i warzyw:
- Żółty (np. marchew, dynia, sok marchwiowy)
- Czerwony (np. pomidory, czerwone jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, papryka)
- Zielony (np. szpinak, sałata, brukselka, ogórek, agrest, szparagi)
- Fioletowy (np. bakłażan, aronia, czarne porzeczki, borówki, ciemne winogrona)
- Biały (np. ziemniak, cebula, por, pieczarki, czosnek, kapusta, cykoria)
- Iluminacja rozpocznie się 16 października o godzinie 19:00 Pałac Kultury będzie podświetlany w sekwencji i kolory będą się pojawiać jeden po drugim co kilkadziesiąt sekund - informuje Polska Federacja Ziemniaka. - Zachęcamy do włączenia się w działania promocyjne szczególnie mając na uwadze pilną potrzebę zwiększenia świadomości na temat właściwości żywieniowych oraz zdrowotnych owoców, warzyw i ich przetworów w tym soków, a także konieczności budowy zdrowej diety w oparciu o te produkty.
Z pomysłami warto się spieszyć, bo czasu zostało niewiele, a czas pandemii i wynikających z tego powodu obostrzeń takim działaniom nie sprzyja. Jadnak taką okazję warto wykorzystać.
0 komentarze