Jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie UE
Z początkiem stycznia Polska objęła na pół roku prezydencję w Radzie Unii Europejskiej. Oficjalnie jabłko zostało jednym z symboli tego półrocza i stało się polskim rolnym znakiem firmowym na najbliższe sześć miesiącu. Czy przyniesie to większe zyski producentom?
- Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym i powodem do dumy narodowej. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Produkcja jabłek w Polsce to:
- 150 000 hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w UE),
- 80 500 sadów,
- około 4 milionów ton rocznej produkcji,
- 817 000 ton eksportu w 2023 r.,
- rocznie przetwarza się 50-70% produkcji.
Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce to:
- 5500 hektarów sadów ekologicznych,
- 172 000 ton ekologicznych jabłek,
- 2000 hektarów sadów ekologicznych jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha).
Jabłka ekologiczne są produkowane głównie na Mazowszu.
- Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70% jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40%). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii - poinformowało ministerstwo rolnictwa.
Inne przetwory z jabłek obejmują musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.
Gdzie trafiają polskie jabłka?
- W obrębie UE: Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Holandia i Francja;
- Poza UE: Egipt, Kazachstan i odległe rynki, takie jak Indie, Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Uprawa jabłek w Polsce ma głębokie korzenie, sięgające późnego średniowiecza. Rozprzestrzenianie się sadownictwa i wprowadzenie wielu szlachetnych odmian jabłek zawdzięczamy mnichom cystersom i benedyktynom. Jednak mało prawdopodobne jest, aby nasi przodkowie mogli sobie wyobrazić, że Polska stanie się wiodącym producentem jabłek w Europie.
Tradycja tradycją, ale dla współczesnych polskich sadowników najważniejsza jest opłacalność ich produkcji. Czy uznanie jabłka za oficjalny owoc polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przyniesie producentom większy zbyt i większe zyski? - tego nie wiadomo, ale warto o to przez najbliższe pół roku zabiegać.
1 komentarze
Czyli pójdziemy na przemysł ;)