premium information banner
Giełdy
+ Darmowe ogłoszenie

2025-01-08

Jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie UE

Udostępnij ten artykuł

Z początkiem stycznia Polska objęła na pół roku prezydencję w Radzie Unii Europejskiej. Oficjalnie jabłko zostało jednym z symboli tego półrocza i stało się polskim rolnym znakiem firmowym na najbliższe sześć miesiącu. Czy przyniesie to większe zyski producentom?

image

- Dla Polski jabłko jest owocem szczególnym i powodem do dumy narodowej. Jako największy producent jabłek w Europie i czwarty co do wielkości na świecie, polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej - poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Produkcja jabłek w Polsce to:

  • 150 000 hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w UE),
  • 80 500 sadów,
  • około 4 milionów ton rocznej produkcji,
  • 817 000 ton eksportu w 2023 r.,
  • rocznie przetwarza się 50-70% produkcji.

Produkcja ekologicznych jabłek w Polsce to:

  • 5500 hektarów sadów ekologicznych,
  • 172 000 ton ekologicznych jabłek,
  • 2000 hektarów sadów ekologicznych jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha).

Jabłka ekologiczne są produkowane głównie na Mazowszu.

- Z rocznej produkcji jabłek w Polsce wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70% jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40%). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii - poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Inne przetwory z jabłek obejmują musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.

Gdzie trafiają polskie jabłka?

  • W obrębie UE: Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Holandia i Francja;
  • Poza UE: Egipt, Kazachstan i odległe rynki, takie jak Indie, Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Uprawa jabłek w Polsce ma głębokie korzenie, sięgające późnego średniowiecza. Rozprzestrzenianie się sadownictwa i wprowadzenie wielu szlachetnych odmian jabłek zawdzięczamy mnichom cystersom i benedyktynom. Jednak mało prawdopodobne jest, aby nasi przodkowie mogli sobie wyobrazić, że Polska stanie się wiodącym producentem jabłek w Europie.

Tradycja tradycją, ale dla współczesnych polskich sadowników najważniejsza jest opłacalność ich produkcji. Czy uznanie jabłka za oficjalny owoc polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przyniesie producentom większy zbyt i większe zyski? - tego nie wiadomo, ale warto o to przez najbliższe pół roku zabiegać.

Dodaj komentarz



1 komentarze

avatar
Arek 4 godziny temu

Czyli pójdziemy na przemysł ;)

Sonda

Czy uważasz, że cele i regulacje zawarte w Zielonym Ładzie UE mogą w konsekwencji doprowadzić do upadku gospodarstw indywidualnych?

87.53%
5.57%
3.18%
1.86%
1.86%

Podobne wiadomości

#
Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić. Więcej w naszej Polityce Prywatności